Британската звукозаписна компания EMI става руска

Американският милиардер от руски произход Лен Блаватник най-вероятно ще помогне на Warner Music Group да осъществи мечтата си и да придобие звукозаписното поделение на британската компания EMI.

Това ще сложи край на цяла ера в британската музика, тъй като EMI Group държи правата за легендарните британски групи "Бийтълс", "Пинк Флойд" и "Колдплей" (на снимката), както за редица звезди като Кайли Миноуг и рапъра Джей Зи, коментира в. "Гардиън".

Според изданието британската компанията вероятно ще бъде раздробена и продадена на части до края на седмицата, като Warner Music остана единствен кандидат за звукозаписното поделение, а издателското поделение, което държи правата на EMI, вероятно ще бъде продадено на смесеното дружество на германската медийна компания Bertelsmann и американския фонд за дялови инвестиции KKR (BMG Rights Management), твърди "Гардиън", позовавайки се на анонимни източници.

EMI стана собственост на американската финансова корпорация Citigroup през февруари 2011 г., когато получи контрола върху фонда за дялово участие Terra Firma. Фондът изпадна във финансово затруднение и не можеше повече да обслужва заемите, взети от Citigroup за покупката на EMI през 2007 г.

Ако сделката бъде реализирана, на световния пазар ще се появи трети голям играч – сливането на EMI и Warner ще създаде обединение, равностойно на Universal и Sony, които в момента имат доминиращи позици на световния пазар.

Според "Форбс" богатството на Блаватник се оценява на $9.5 млрд.