Facebook пуска и телефон

Facebook работи с HTC по създаването на базиран на Android смартфон с основен фокус услугите за социални контакти и комуникация.

Информацията предизвика вълна от коментари, предположения и анализи из специализираните блогове, от страна на анализаторски компании и финансови експерти.

Според първоизточника на информацията – All Things Digital – телефонът, наречен засега условно "Buffy”, ще ползва версия на Android, която е силно повлияна от Facebook. Неназовани източници на изданието посочват, че апаратът няма да бъде на пазара в близката една година, но разработването му е факт.

От HTC и Facebook досега не са коментирали официално новината.

Няколко анализатори и блогъри веднага побързаха да нарекат телефона на Facebook "лоша идея", пише Computerworld. Мнението им като цяло е, че пазарът е пренаситен. Голяма част от съществуващите и в момента смартфони така или иначе поддържат приложения на социалната мрежа, а някои модели имат и специален бутон, посветен на Facebook.

Въпреки това, извън журналистическите и блогърските мнения, специалистите от IDC, следящи сектора, са склонни да дадат шанс на Buffy.

"Мисля, че Facebook може да спечели от това", казва експерт от специализираната компания. Според него основната разлика е, че целият апарат ще бъде създаден така, че да е подчинен на логиката на общуването в социалната мрежа, а няма да разчита само на едно отделно приложение, както останалите.

От IDC подчертават, че повечето потребители вече, съзнателно или не, приемат Facebook като една отделна екосистема, позволяваща комуникации и приложения (бизнес приложения, игри, анкети и т.н., и т.н.). Тоест социалната мрежа отдавна не се ползва само за качване на снимки и споделяне на статуси, а се е превърнала в цял отделен свят в интернет.

Не е за подценяване и ролята на HTC. Тайванската компания е събрала голям опит и успешно се справя в създаването на устройства със сензорен екран, работещи удобно и интуитивно за потребителите. Което е ключов фактор за ползването на бъдещ Facebook телефон.

Към момента Facebook има 350 млн. активни мобилни потребители по света и отношения с близо 500 мобилни оператора. И двете числа дават силна основа за аргументи на вярващите в успеха на бъдещия смартфон./inews.bg
 

Свързани новини

Threads - ново приложение от Meta

04.07.2023

Meta Verified ще се заплаща

20.02.2023

Социалната мрежа не казва нищо за бъга

24.08.2022

Facebook отърва данъците за 2012

20.02.2013

Хората се уморяват от Facebook

06.02.2013