Искат присъди за Arena и Zamunda

В България няма нито един осъден за компютърно пиратство, стана ясно по време на конференцията в столицата.

Шефът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев заяви, че наглостта на кибер престъпниците стига до там, че те ежемесечно придобиват печалби от реклама на техните сайтове.Той даде пример с торент сайтовете Arena и Zamunda, които са в топ листите на пиратските сайтове в световен мащаб. Той обяви, че вече има изпратени доклади в прокуратурата по тези случаи.

Тези хора, които печелят пари от пиратство, дават средставата за скъпо платени адвокати, които да ги защитават пред съда", обяви още Колев. По думите му, ако тези хора са били осъдени, в момента нямаше да се стигне до там тази тяхна наглост да продължава.

В България интернет тъговията придобива много уродливи форми, защото се продават масово фалшиви стоки. Колев посочи, че през януари е задържан собственикът на сайт, който продавал фалшива виагра, анаболи и други медикаменти. Въпреки, че това е било своеобразно предупредждение, собственикът на сайта е продължил с разпространението на нелегалните продукти заради бавното ни и мудно съдопроизводство, предава news.bg.

Той посочи, че в интернет сайтовете може да се намерят маратонки "Адидас" по 15 лв., маркови и скъпи парфюми, които са на Коледна промоция и купувачът може да си поръча 5 "маркови" парфюма с отстъпка.

"Ще убием интернет търговията преди да се е родила, коментира шефът на "Компютърни престъпления" в ГДБОП. Нелегалната търговия в интернет се разраства, защото няма сериозен отпор от правоохранителните органи и съдебната власт.

Конференцията бе открита от американския посланикът Джеймс Уорлик, който си призна, че също е нарушавал закона като свалял от интернет.

Той посочи, че има интернет сайтовете zamunda.bg и arena.bg са изключително популярни. По думите му, това е същото като да влезеш в един бижутериен магазин, да си свиеш едно бижу и да си го сложиш в джоба.

Той подчерта, че навлизането на itunes спомага в това отношение. Джеймс Уорлик изтъкна обаче, че нещата не могат да се променят само за няколко дни.

"Немалко потребители на музика са се придвижили от Napster към itunes. За повечето от нас може да се каже, че няма да влезем в piratebay.com и ще използваме търсачката Google.com", обяви още американският посланик.

В конференцията участва и поп звездата ни Мария Илиева, както и шефката на Вирджиния рекърдс за България Саня Армутлиева.