fmplus.net http://fmplus.net Радио FM+ 21-09-2020 12:18:46 http://fmplus.net bg Eлена Георгиева, академичен директор на BRITANICA: Днес богатството е знаниетоhttp://fmplus.net/games/promo/2020-09-18/elena-georgieva-akademichen-direktor-na-britanica-dnes-bogatstvoto-e-znanieto.fm+18-09-2020 16:58fmplus.net Eлена Георгиева, академичен директор на BRITANICA: Днес богатството е знанието

За атрактивните новости в системата на обучение в BRITANICA през новата учебна година, с които децата ще учат още по-мотивирано и успешно, разговаряме с Елена Георгиева. 
 
Дългогодишната преподавателка и академичната директорка на BRITANICА Мис Ели, както се обръщат към нея нашите ученици и родителите им, е Доктор на философските науки от Брюкселски Свободен Университет (ULB), преподава във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за един семестър, а след това открива свободата за творчество и развитие, което дава BRITANICA. Натрупва опит като преподавател във всички нива на обучение, работи с деца, младежи и възрастни. Големият й преподавателски опит, нейният дух на футурист, джедай, непораснало дете и смел иноватор, притежаващ самурайска чест, я превръщат в истински двигател на обновяване, непрекъснато осъвременяване и приближаване на обучението до възприятията на днешните деца.
 
За всички преподаватели в BRITANICA тя е учител и страхотен лидер, който им предава опита си със своя пример, вслушва се в идеите им и прилага в практиката всичко, което прави ученето на английски по-забавно, интересно и по-лесно за децата на всяка възраст. Така през миналата година се ражда идеята и бива разработена играта Class Real – с която, както казва мис Ели - „обучението се качва с още една стъпка към качествено ново ниво, доближава се още повече до децата. Убедени сме, че ще им донесе още по-добри резултати“.
 
- Мис Ели, каква е вашата философия за развитие на методите на обучение в BRITANICA, един от резултати на която е геймификацията на обучението и създаването на новата игра?
- Това, което е най-характерното и постоянното в нашата работа, е стремежът към самоусъвършенстване. Стремим се всяка година децата в езиковите ни програми да развиват по-добре уменията си и да получават повече знания, да обновяваме системата на обучение, с която работят преподавателите, и да я доближаваме още повече до учениците. Class Real се роди именно от стремежа ни за постоянно самоусъвършенстване в един все по-дигитален свят.
 
Понеже винаги съм принадлежала на аналоговия свят на книгите, се научих да се вслушвам в гласовете на дигиталните хора, на по-младите и различните от мен, които са придобили ключови аналогови умения – за комуникация, за учене и за решаване на проблеми в света на стратегическите видеоигри. Ако предходните няколко поколения, сме свързвали обучението изключително с книжния носител и сме учили в библиотеките, днешните деца вече живеят в бъдещето! Затова смятам, че днес е времето на добавената реалност и Class Real или истинският свят на високата класа.
 
- Защо създадохте и въвеждате в обучението Class Real? Какви са ползите за учениците на BRITANICA от това?
- Моя беше само мечтата за нов тип езиково обучение, базирано на книги-игри и стратегически компютърни игри, защото този вид обучение изгражда стратегическо мислене, развива критичното мислене, социалните умения, уменията за работа, за разрешаване на проблеми и вземане на информирани решения, помага за усъвършенстване на умението за запаметяване на повече и разнообразна информация. И най-важното - игрите развиват способността за концентрация и продължителното задържане на внимание – ключово аналогово умение, от което повечето от съвременните деца имат крещяща нужда!
 
- Как бе измислена и създадена играта?
- Тя всъщност е разработена от млади преподаватели на BRITANICA за техните ученици. Идеята се зароди след първата среща на клуба Dungeons&Dragons, посветен на популярна настолна игра, организиран и воден от колегата Явор Иванов през ноември миналата година. Докато играхме тази настолна игра с курсисти и преподаватели за първи път осъзнах, че те притежават някои много по-добри умения от мен. Видях, че играта съвсем естествено провокира диалог, екипна работа, равноправие и създава усещане за общност. А може би най-важното ми усещане беше, че предстои всички заедно, всеки със своите уникални компетентности, да създадем един наш свят, който след това нарекохме Class Real.
 
Споделих най-общо зародилата се тогава идея с двамата млади преподаватели Явор Иванов и Елениан Петков. Те бяха може би по-изненадани и от мен самата от неочакваното ми хрумване, приеха с ентусиазъм тази идея, придадоха й форма и превърнаха проекта в реалност! Те започнаха да прилагат играта още от февруари, като и двамата я включиха и в последното занятие на отминалата учебна година, въпреки че беше онлайн, с което направиха часовете си по-празнични и интересни. Явно иновативните идеи се раждат в самия процес на игра и никога не сме спирали да сме Homo Ludens – Играещият човек, дори и аз, която отскоро съм в играта. Мога само да кажа - Влезте в играта!
 
- Защо избрахте името Class Real?
- Защото искаме ясно да покажем, че в истинския свят на високата класа богатството – това са знанията и високоразвитите езикови компетенции. Затова и колегите са подбрали специални аватари, които да напомнят на курсистите, че те принадлежат на Class Real. Именно с тях те ще се подготвят за всеки тест и ще преговарят в игрови формат, за да усъвършенстват уменията си.
 
- Class Real вече навлиза в обучението на нашите ученици, които са от 3.-4. до 12. клас. А какво сте подготвили за по-малките? Ще има ли подобна игра и за тях?
- За малките ще има игра на принципа на "тамагочи". Тя ще бъде в два варианта – за най-малките – децата от 3. и 4. група от детските градини, и за малко по-големите – първокласниците и второкласниците. Уменията, които развиват, и знанията, които децата трупат, ще им носят ОПИТ (EXPERIENCE), с които те ще могат да въздействат на един магически приятел. Ще минат доста дни, докато заслужат с успехите си то да се излюпи от тайнственото си яйце, а после ще расте и ще се променя.
 
Смятаме, че нетърпението да го видят, ще е толкова голямо, че децата ще са силно мотивирани да учат от първите минути и часове в BRITANICA за годината. Ще запазим в тайна какво точно ще бъде това истинско или приказно животинче, което ще е тяхното "тамагочи". Децата много обичат животните, обичат да се грижат за тях, да ги гледат как растат. Това ще се получи и в играта и смятаме, че ще е много стимулиращо и забавно.
 
- Как очаквате децата да реагират на тази игра, която ще стартира от 1 октомври, когато започва учебната година за малките ученици?
- Мога да кажа, че майка, на която разкрих какво предстои, ми сподели, че първоначално детето й не е искало да ходи на курс по английски, но след като е чуло за играта с „тамагочито“, веднага е пожелало да бъде записано. Смятам, че ще бъде привлекалено и приятно за децата и най-вече целта ни е чрез играта да развиват качества и умения като отговорност, екипност, дисциплина, участие в часовете и стремеж да говорят само на английски език в клас.
 
- Какво бихте казала на родителите, които тепърва ще видят геймификацията на обучението в действие? Толкова години се борихме да откъснем децата от игрите на компютъра или смартфона и отстоявахме правото на книгата и учебника в книжен формат, че за много хора би било трудно да повярват, че може да се учи чрез игри.
- Бъдещето вече е тук. Ние вече сме в Свят 2.0 на добавената реалност. Всички видяхме как за няколко седмици, както се наложи през изминалата учебна година, направихме необратим скок в бъдещето. Игрите, които създадохме, нямат аналог и са оригинални идеи на младите преподаватели в BRITANICA. И това е само началото!
 
За тези родители, които са скептични или негативни към дигиталните игри или дигиталното обучение, бих искала да споделя, че аз самата, в качеството си на преподавател, години наред съм търсила начин да наложа света на книгите на моите ученици. Но, и тук перифразирам Джубран: Децата живеят с нас, но не като нас. Можем да им дадем любовта си, но не мислите си, защото те имат свои мисли. Защото те живеят в дома на бъдещето. Време е да създадем условия, в които те да учат по-добре, отколкото ние някога сме учили. Време е да създадем среда, в която те да преоткрият магията на знанието в символичната борба с чудовището на невежеството!
 
Това, разбира се, е само първа крачка, а следващата година, живот и здраве, децата ще бъдат част от друго истинско приключение. Но повече за нашите планове за следващата година ще научите следващото лято!
 
Повече за играта Class Real можете да видите във видеото: bit.ly/Class-Real-BRITANICA2020. Записването за годишните ни програми продължава. Можете да прочетете за тях ТУК. За тест за определяне на входящото ниво и повече информация, можете да се обадите на телефоните на нашите филиали.
]]>
Richard Marx отлага европейското си турне за следващата есенhttp://fmplus.net/news/music/2020-09-18/richard-marx-otlaga-evropejskoto-si-turne-za-sledvashtata-esen.fm+18-09-2020 12:39fmplus.net Richard Marx отлага европейското си турне за следващата есен

Поради усложнената световна здравословна криза, дългоочакваната среща на българските фенове с Richard Marx, която трябваше да се състои на 24 януари 2021, се мести за есента. Акустичното романтично пътешествие с вечните хитове на артиста, организирано от Loud Concerts, ще се състои на 28 септември догодина, а мястото остава непроменено -  зала 1 на НДК. Датата у нас е част от пренасочената европейска обиколка на Richard Marx.
 
Закупените билети за отложените концерти на 28 март тази година и 24 януари 2021 година в зала 1 на НДК, ще важат за новата дата – 28.09.2021, без да е необходимо да бъдат презаверени.
 
Продажбата на билети за новата дата стартира от днес, 18 септември, в мрежата на Eventim и на eventim.bg. Ценовите категории не се променят и са от 40 до 110 лева, в зависимост от местоположението в зала 1 на НДК. Всеки фен може да използва и опцията на Eventim Print at Home, която дава възможност да се отпечатва закупеният електронен билет вкъщи. 
 
Началото на концерта на харизматичния Ричард Маркс на 28 септември 2021 година в зала 1 на НДК е с начало 20 часа!
 
]]>
Деца от 12 СУ "Цар Иван Асен ІІ" посветиха рисунки на "Убий скоростта, спаси дете" (галерия)http://fmplus.net/campaigns/2020-09-17/deca-ot-12-su-quottsar-ivan-asen-quot-posvetiha-risunki-na-quotubij-skorostta-spasi-detequot-galeriia.fm+17-09-2020 17:48fmplus.net Деца от 12 СУ "Цар Иван Асен ІІ" посветиха рисунки на "Убий скоростта, спаси дете" (галерия)

Децата от 2 Б клас на 12 СУ "Цар Иван Асен ІІ" посветиха рисунки на "Убий скоростта, спаси дете" - вижте ги в галерията ни. 
 
Децата са направили рисунките също и по повод 16 септември - ден без загинали на пътя! 12-то СУ е едно от многото училища около които сме боядисвали пешеходни пътеки в рамките на кампанията.
]]>
Заредете се с много смях за "Голямото хранене на УСТАТА"http://fmplus.net/news/music/2020-09-17/zaredete-se-s-mnogo-smiah-za-quotgoliamoto-hranene-na-ustataquot.fm+17-09-2020 16:22fmplus.net Заредете се с много смях за "Голямото хранене на УСТАТА"

"Кой, ако не той, прави Roast тука?". Точно той – Иван Динев-УСТАТА! Различен, ексцентричен, скандален и емоционален, той ще бъде специалитетa в менюто, което ще се сервира на първото голямо Comedy Roast Show в България. На 10 октомври от 20 ч гостите на столичния клуб Joy Station ще имат възможността да се потопят в света на едно различно и сравнително непознато у нас направление на комедийния жанр - Comedy Roast ("Комедийно печене"). 
 
Характерни за него са няколко неща:
- Всички шеги са насочени към една публична личност, която е официалния гост на събитието и присъства на сцената;
- Хуморът е безпощаден и остър, на моменти на ръба на обидата и подигравката, като под обстрел са всички издънки на госта, недостатъците и слабите му места, както и грешките, които е допускал;
- Участват приятели на госта и известни комедианти, които се възползват максимално от  възможността да го "нахранят" пред публика;
- В края на шоуто гостът има правото да им върне жеста подобаващо.
 
Първото публично шоу от този тип е проведено в Ню Йорк в далечната 1949 от New York Friars Club, когато почетен гост е бил френският актьор и кабаретен певец Maurice Chevalier. В следващите години това се превръща в традиция, но все пак хората, които са се осмелили да се подложат на това преживяване, не са много в световен мащаб – освен да са публични личности, се изисква и солидно чувство за хумор и самоирония, защото макар и шеги, някои от тях са доста пиперливи и могат да удрят там, където най-много боли. Сред тях са Упи Голдбърг, Доналд Тръмп, Чарли Шийн, Шарън Стоун, Алек Болдуин, Памела Андерсън и Брус Уилис.
 
УСТАТА не само претендира да е "широко скроен", но и за да ни убеди от самото начало в това, е избрал събитието да се проведе на рождения му ден – 10 октомври. Подаръците са ясни – удари под кръста от приятели и колеги, както и много смях за негова сметка. 
 
Грил майстори на сцената ще бъдат едни от най-известните имена в комеди жанра у нас: 
- Миро Симеонов – Водещ / Roastmaster; 
- Димитър Иванов – Капитана; 
- INSIDE JOKE: Дими, Моника, Георги Кючуков и Тео Чипилов;
- Група "Нема К‘во": Калин, Венсан и Жорони; 
- Александър Маринков;
- Драгомир Симеонов;
- Теньо Гогов; 
- Шкумбата – специален гост. 
 
Ще успеят ли те да го "нахранят" или той ще им запуши устите с нещо горещо? Чия уста ще се окаже най-голяма? Преживяването гарантирано ще донесе наслада за сетивата както на феновете на УСТАТА, така и на тези, които не го харесват. 
 
В унисон с противоепидемичените мерки клуб Joy Station работи с ограничен капацитет места, който позволява на гостите да се насладят на шоуто на здравословно отстояние един от друг и с пълноценно усещане за комфорт.  Редуцирането на местата значи и по-малък брой билети – побързайте да вземете своя на касите на "Фантастико", в мрежата на eventim.bg и на място в Joy Station. 
]]>
И през 2020 FM+ инициира кампанията "Убий скоростта, спаси дете" (галерия)http://fmplus.net/campaigns/2020-09-17/i-prez-2020-fm-iniciira-kampaniiata-quotubij-skorostta-spasi-detequot-galeriia.fm+17-09-2020 12:46fmplus.net И през 2020 FM+ инициира кампанията "Убий скоростта, спаси дете" (галерия)

И през 2020 година Радио FM+ инициира кампанията "Убий скоростта, спаси дете", която стартира за първи път през 2004! 
 
Екипът на медията осъществява инициативата в осем български общини. Подкрепена от редица известни творци, изпълнители и артисти, "Убий скоростта, спаси дете" се превърна в обществено значима социална кампания, символ на грижата и вниманието към децата. 
 
Община Русе се включва за шеста поредна година в кампанията. На 16-ти и 17-ти септември екипът на Радио FM+ беше в Русе, където боядиса пешеходни пътеки пред две училища - "Христо Ботев"и "Възраждане". Вчера, пред училище "Христо Ботев", където движението е изключително натоварено, кметът Пенчо Милков и неговия заместник Димитър Недев, заедно с деца от детска градина "Радост", пресякоха пътното платно в знак на съпричастност към децата, които са станали жертва на пътни инциденти. Защото нито една спестена секунда на пътя не струва колкото живота на едно дете!
 
За да напомня това, Радио FM+ избира най-забележимата мобилна платформа, видима от всички шофьори - тази на задното стъкло на превозните средства от градския транспорт. Върху тях се позиционират разпознаваемите стикери от кампанията, като инициативата обхваща автобусите и тролейбуси в София, Бургас, Варна, Сливен, Русе, Благоевград, Велико Търново и Стара Загора. 
 
В рамките на "Убий скоростта, спаси дете" бяха поставени и информационни табели в близост до училища с визията на кампанията. За последните четири години над 100 табели бяха позиционирани на ключови кръстовища и около училища в градовете София, Варна, Бургас, Благоевград.  
 
Освен външната и значително видима част от кампанията, в ефира на Радио FM+ звучат и емоционалните послания на редица известни личности, дали своята подкрепа за "Убий скоростта, спаси дете”, сред които Хилда Казасян, Теди Москов, Свилен Ноев, Прея, Нина Николина, Гергана Стоянова, Ненчо Балабанов, Калин Врачански, Михаела Маринова, Любо Киров, Георги Господинов, Юлиян Вергов...
 
Свилен Ноев: Подкрепям кампанията, най-малкото, защото съм родител и мисля, че артистите трябва да даваме добър пример.
Прея: Подкрепям "Убий скоростта, спаси дете", защото няма никакъв смисъл да бързаме, ако няма да стигнем там където отиваме, нали?
Гергана Стоянова: Подкрепям "Убий скоростта - спаси дете" на Радио FM+! Да губим децата на България заради несъобразена скорост е безумие! Намалете скоростта в името на нашето бъдеще!
Любо Киров: Смятам, че трябва да сме много по-внимателни и дори и да сме забързани, трябва да ценим човешкия живот. Самият аз съм изпадал в подобна ситуация, но смятам, че мога да бъда и от другата страна.
Михаела Маринова: Подкрепям кампанията на Радио FM+, защото агресията на пътя отнема животи на деца, а това не бива да се случва.
Ненчо Балабанов: Подкрепям кампанията, защото не бива да забравяме, че за разлика от видеоигрите, когато сме на пътя, от нас наистина зависят човешки животи.
Калин Врачански: Кампанията трябва ежедневно да ни напомня, че не сме сами на пътя.
 
Кампанията "Убий скоростта, спаси дете" е носител на Първа награда за медийна PR кампания за 2004 в България. Спомогнала е за наградата "Радио на годината" през 2005. Награда EMMI за 2006 – USA. Почетен диплом за "Изключителен принос в служба на обществото и в развитието на радиоиндустрията в България" на годишните награди на Световната радио асоциация NAB.       
 
Радио FM+ изказва специални благодарности на Столична Община, Община Бургас, Община Варна, Община Сливен, Община Русе, Община Благоевград, Община Велико Търново и Община Стара Загора, без чието съдействие инициативата нямаше да придобие такива мащаби и да постигне голямата си популярност. 
 
Партньори в инициативата на радио FM+ "Убий скоростта, спаси дете" са Роберт Бош-България, Оргахим АД-Русе, OMV и Гудиър.
]]>
Новият филм за Bond и саундтракът към него излизат през ноемвриhttp://fmplus.net/news/cinema/2020-09-17/noviiat-film-za-bond-i-saundtrakut-kum-nego-izlizat-prez-noemvri.fm+17-09-2020 10:04fmplus.net Новият филм за Bond и саундтракът към него излизат през ноември

Дългоочакваният 25-ти филм за James Bond, “Смъртта може да почака”, тръгва в кината у нас на 20 ноември 2020. Седмица по-рано, на 13 ноември, излиза вълнуващият саундтрак към него - No Time To Die
 
 
Саундтракът ще е със специалното участие на световната #1 поп звезда и 5-кратен носител на Grammy, Billie Eilish, в наелектрезиращата водеща музикална тема към филма - "No Time To Die", създадена в съавторство с брат й Finneas O’Connell, който също притежава статуетка от най-престижните световни музикални награди. Едва 18-годишна, Eilish се присъединява към списъка с изключителни артисти, имали честта да участват в теми на Bond - Shirley Bassey, Madonna, Adele и Sam Smith.
 
 
Продуцентите на филма, Michael G. Wilson и Barbara Broccoli, разказват: “Hans и екипът му сътвориха необикновена и емоционална музика за “Смъртта може да почака”. За нас бе привилегия да работим с такъв легендарен композитор за един от най-добрите саундтраци на Bond. Billie и Finneas създадоха мощна и докосваща заглавна песен за 25-я филм.”
 
За музиката към филма Zimmer разботи заедно с Johnny Marr, който изпълнява и китарните линии в някои от мелодиите в саундтрака. Албумът включва и произведения на композитора и продуцент на филмова музика Steve Mazzaro. Johnny Marr, който след основаването на The Smiths се наслаждава на блестяща световна кариера като студиен музикант и солов артист, дълги години работи в успешно партньорство с Zimmer. Mazzaro влиза в екип с Zimmer и за саундтрака към хитовия игрален филм на Disney от 2019, “Цар Лъв”, и наскоро създаде музиката към The Rhythm Section с Blake Lively и Jude Law. 
 
Режисьорът на “Смъртта може да почака”, Cary Joji Fukunaga, споделя: “Много съм развълнуван, че именно Hans създаде саундтрака. Музиката на Bond винаги е била емблематична за филмите и станах свидител на това, как Hans добави част от своята гениалноcт към наследството на Bond.”
 
Звукозаписната компания Decca ще издаде и колекцията Bond 25 в чест на премиерата на 25-я филм. Албумът ще включва нови аранжименти на 25 от най-легендарните теми на Bond с близо 60-годишна история, сред които "From Russia With Love", "Diamonds Are Forever", "Live And Let Die", "GoldenEye" и "Die Another Day" във версия, записана от Royal Philharmonic Orchestra в Abbey Road Studios.
 
Режисьор на лентата е Cary Joji Fukunaga, а в главната роля отново ще гледаме супер звездата Daniel Craig в 5-тото му преобразяване в James Bond. Craig си партнира с Ralph Fiennes, Naomie Harris, Ben Whishaw, Rory Kinnear, Jeffrey Wright, Léa Seydoux и Christoph Waltz.
]]>
David Guetta и Sia с дуетно послание за любов и надеждаhttp://fmplus.net/news/music/2020-09-16/david-guetta-i-sia-s-duetno-poslanie-za-liubov-i-nadezhda.fm+16-09-2020 14:30fmplus.net David Guetta и Sia с дуетно послание за любов и надежда

С над 2 милиарда стрийма от предишни колаборации David Guetta и Sia разкриват експлозивния нов сингъл “Let’s Love”.
 
 
“По време на този момент на изолация бях невероятно вдъхновен да издавам музика с ободряваща енергия“, казва David Guetta.  “Обичам да продуцирам клубни парчета, но в същото време, сега, предпочитам да създавам приятна (‘feel-good’) музика. “Let’s Love” е съобщение за любов, надежда и обединяване на хората отново, а Sia надмина себе си вокално“.
 
Сингълът следва многото #1 глобални хитове на дуото, включително “Titanium”, който наброява над 1 милиард стрийма, “Flames”, който бе най-излъчваната песен в европейското радио през 2018 и “She Wolf (Falling To Pieces)”, който има над 500 милиона гледания в YouTube.
]]>
Майстори на фотографията, Joel Meyerowitz - “След 11 септември: образи от Кота Нула”http://fmplus.net/news/music/2020-09-16/majstori-na-fotografiiata-joel-meyerowitz-sled-11-septemvri-obrazi-ot-kota-nula.fm+16-09-2020 10:36fmplus.net Майстори на фотографията, Joel Meyerowitz - “След 11 септември: образи от Кота Нула”

Тази есен платформата “Майстори на фотографията” се завръща със своето 12-о издание, което ще покаже пионера на цветната фотография Joel Meyerowitz. Неговата изложба “След 11 септември: образи от Кота Нула” беше открита на 11 септември от 18:30 в Софийска градска художествена галерия и ще остане там до 25 октомври.
 
Изложбата “След 11 септември: образи от Кота Нула” документира опустошенията и реконструкцията на Световния търговски център след 11 септември 2001. Ограден и класифициран като местопрестъпление, районът е затворен за всички фотографи, освен оскъдната информация за дейностите в охраняваното заграждение, станал известен като “забранения град”. Това, което се случва на Кота Нула (Ground Zero) през месеците след трагедията, остава строго пазена тайна, но един фотограф заснема всичко - Joel Meyerowitz е единственият, извоювал безпрепятствен достъп до мястото. Снимките му описват трансформацията на Кота Нула през следващите девет месеца, от пълно опустошение до реконструкцията на основите.
 
Фотографиите на Meyerowitz служат не само като елегия за хилядите, които са загубили живота си, но и запечатват неуморните усилия на множеството полицаи, пожарникари, строителни работници, инженери и доброволци, помогнали в процеса на почистване.
 
Образите на физическа разруха и емоционална сила запечатват в снимките моментите на смелост, състрадание и солидарност, настъпили там. Кадрите, които Joel Meyerowitz заснема, са основата на голям национален архив The World Trade Center Archive, който е част от постоянната колекция на Музея на Ню Йорк (Museum of the City of NY).
 
Кой е Joel Meyerowitz
След повече от половин век снимане Joel Meyerowitz (р. 1938) е определен като един от най-влиятелните улични (стрийт) фотографи и основоположник на Новата цветна фотография. Добрият уличен фотограф трябва да притежава две основни качества: търпението да чака непредвидените моменти и умението да ги хваща с натискането на спусъка. Meyerowitz има и двете, независимо дали снима черно-бяло или в цвят, и бързо става виртуоз в занаята. 
 
През 60-те и 70-те цветната фотография не се приема сериозно и няма място в света на изкуството, където преобладават черно-белите изображения. Работата на няколко пионери, сред които и Joel Meyerowitz, играе важна роля в промяната на това отношение. Като един от основателите на новата цветна фотография, той оставя сериозно влияние върху по-младото поколение и е двукратен носител на наградата Guggenheim Fellow, получава също отличията National Endowment for the Arts и National Endowment for the Humanities awards, медал на Кралското фотографско общество, Deutscher Fotobuchpreis, както и наградата на Leica - Hall of Fame Award.
 
Joel Meyerowitz има над тридесет издадени книги и над 350 самостоятелни и групови изложби в музеи и галерии по целия свят: NRW-Форум в Дюселдорф (2014), Музея на изкуствата в Маями (2011), Музея на американското изкуство Уитни в Ню Йорк (2004), Музея за модерно изкуство в Сан Франциско (1981), Музея на Stedelijk в Амстердам (1980) и Музея за модерно изкуство в Ню Йорк - МоМА (1968). Фотографиите му са част от големи публични колекции, включително Музея за модерно изкуство, Ню Йорк; Метрополитен музей на изкуствата, Ню Йорк; и Музея на американското изкуство на Уитни, Ню Йорк.
 
Изложбата на Joel Meyerowitz “След 11 септември: образи от Кота Нула” ще бъде показана в Софийска градска художествена галерия от 11 септември до 25 октомври, от 18:30 до 20:30 ч. с регламентирания пропускателен режим на галерията във връзка с епидемичната обстановка.
]]>
Организират благотворителен концерт в помощ на Данчо Маскатаhttp://fmplus.net/news/music/2020-09-15/organizirat-blagotvoritelen-koncert-v-pomosht-na-dancho-maskata.fm+15-09-2020 17:27fmplus.net Организират благотворителен концерт в помощ на Данчо Маската

Йордан Серафимов – Данчо Маската, е на 56 години. Бивш собственик е на култовият клуб „Маската“ в Студентски град в София.  Данчо е дългогодишен член на мото клуб "Лошите деца на дядото". Всеки който го познава, ще каже не една, а много добри думи за него. Човек, покоряващ сърцата на хората около себе си със своята усмивка, неповторим хумор, всеотдайност и позитивизъм. Той винаги е бил сърцето и душата на компанията, клуб маската и мото клуба в който участваше. Във всеки един момент можеше да се разчита на него за участие в клуба или каквато и да е било помощ и рамо. Такъв го помним ние - DJ Tony и Павката (Павлин Иванов). За съжаление обаче, Данчо в момента се нуждае от помощ, и именно това е причината да организираме този благотворителен концерт.
 
Всички банди, които ще имаме удоволствието да чуем както на живо в клуба, така и Live Stream, прегърнаха идеята абсолютно безкористно и моментално потвърдиха участието си, за което сме им безкрайно благодарни!
 
На 30 септември (сряда) в клуб Терминал 1 (ул. Ангел Кънчев 1) на сцената ще се качат:
- Sugar DJ's (Tony & Ivan) 
- Милена Славова
- Сигнал 
- Б.Т.Р.
- Обратен ефект 
- P.I.F.
- Васко Кръпката
 
Ето и малко повече информация от Павел Главинов - приятеля на Данчо и собственик на дома, в който е настанен в момента:
Бате Данчо през годините претърпя няколко исхемични мозъчни инсулта. При първия беше засегнат само говора. По това време той живееше в един фургон в двора на родителите си в Суходол, като се грижеше сам за себе си. През 2018 Данчо е напълно изоставен. Живее в един стар панелен апартамент в Бобов Дол, като е принуден да събира отпадъци, за да се изхранва. Не приема предписаните му лекарства. Там получава втори инсулт, има прогресиращ дементен синдром и пареза на десните крайници. Намерен е в тежко състояние от негов приятел Мартин Петров (Road Captain - Пирински Вълци МСС). Налага се настаняването в специализирано заведение и полагане на професионални грижи. 
 
От август 2019 Данчо Маската пребивава в частен дом за стари хора с деменция - Резиденция за възрастни Карамел. Всички разходи по грижите за него са поети от собствениците на Резиденцията - Павел и Станислава Главинови, както и от периодични суми, изпращани от неговите най-близки приятели. 
 
През лятото на 2020 Данчо претърпява пореден инсулт. Вече има почти пълна парализа на долни крайници и частична на горни крайници. Не може да ходи и да се храни. Има сериозни затруднения с преглъщането - дави се от храна и дори от течности. Налагат се постоянни професионални грижи за него - 24/7. Стойността на полаганите грижи е около 30-35 лева на ден. Отделно на Данчо са предписани скъпо струващи лекарства: Cavinton, Nebilet, Tebokan, Vivace - на стойност около 110 лв. месечно, за които персонала следи стриктно и ги приема под контрол. 
 
Финансова помощ по банков път:
Социален Дом Добревци ЕООД
BG32RZBB91551003363228
Райфайзенбанк България ЕАД
Основание: За Йордан Серафимов
 
30.09.20 / Club Terminal 1
Врати: 19:00 ч.
Начало: 20:00 ч.
 
Билети за присъствие на място: Eventim.bg - 30 лв. на предварителна продажба, 40 лв. на самата дата и на място. Каси: щанд Eventim (ул. "6-ти септември"), Билетен център НДК, Български пощи, Строежа, Каса Арена Армеец, както и онлайн през сайта на компанията. Скоро в продажба ще влязат и LIVE Stream билети - Urbo: 10 лв. / 30 лв. / 50 лв. 
]]>
Есенна феерия 2020 в Bulgaria Mallhttp://fmplus.net/games/promo/2020-09-15/esenna-feeriia-2020-v-bulgaria-mall.fm+15-09-2020 13:04fmplus.net Есенна феерия 2020 в Bulgaria Mall

Лятото започна да се изплъзва бавно, а ние да се връщаме обратно към по-забързаното ежедневие. Хвърляйки по един поглед към бъдещите задачки ни се иска да си дадем още няколко дни на семейна идилия, преди голямата подготовка!
 
Спокойствие, романтика и веселие може да намерим обаче във всеки един миг, за да може лятното настроение да пренесем напред през сезоните, а идилията и красотата никога да не задържаме на пауза. И именно погледнато така, словосъчетанията – "обратно вкъщи", "обратно на училище" и "обратно на работа", носят със себе си съвсем различно значение и вибрации. Избираме красотата във всеки един миг, във всеки един сезон и в средата, която ни заобикаля, такава каквато е!
 
Обикновено през междинните сезони следваме плавна градация на цветове и материи, без да прибързваме с крайна промяна. Но тази година всичко се променя неочаквано и правим рязък завой към бляскавите детайли, кожените ботуши и светлия деним. Целта е само една – да импрегнираме лятното настроение в есента. Вдъхновявайки се от промяната, но оставяйки верни на класиката, надграждаме модната визия с емоция, различен прочит на цветове и материи, и обърнатата перспектива на детайла към основата!
 
Нека поговорим и за конкретните модни тенденции, които ще са в главна роля тази есен.
 
Цветът на 2020 според Pantone е True Blue, или иначе казано: истинско синьо. То ще продължи да завладява сърцата ни и този сезон, но ще го срещаме в леко по-тъмен и приглушен вариант. Лесно носим е и определено е изключително лесно да откриете дрехи както за офиса, така и за ежедневието.
 
Откъм тенденции в кройките, този сезон ще бъде запомнен с подплънките в раменете, които носят ретро усещане, но с нов, модерен прочит. Ако не сте били фенове досега на дрехите от миналото, този сезон ще промените мнението си. Обемните рокли с къдри тип "кукла", обемните палта, кадифените дрехи, ще бъдат в главните роли. И ако все пак сте фенове на класиката и не бихте могли да се пречупите да носите гореизброените тенденции, то карето, синтеза черно-бяло и геометричните детайли отново са тук за вас.
 
Ето и няколко стилни предложения за Crème de la crème – бежово сако, буфан ръкави, карирани сака или едноцветни костюми, които все още са тотален хит. Кожата като материя също е част от модните тенденции тази есен.
 
За по-лежерните души, които могат да си позволят да не подготвят ежедневно своята по-строга офис визия, движението "bohemian chic” определено ще ги удовлетвори. Бродерии, богати материи и хипи излъчването все още е на мода.
 
"Ние, от Bulgaria Mall, се стараем да сме тук за вас с всичко ново от света на модата! Призоваваме ви обаче да изградите свой стил, със собствен почерк, който да е неподвластен на времето. Голяма част от тенденциите този сезон са именно такива – артикули, които бихте могли да носите повече от един сезон заради тяхната непреходност. В Bulgaria Mall ще откриете голямо разнообразие от магазини, подходящи за всеки стил и възможност на клиента. Колекции Есен/Зима 20/21 вече са при нас и ви очакваме!"
]]>
Калина Александрова е големият победител в "Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените"http://fmplus.net/games/promo/2020-09-14/kalina-aleksandrova-e-golemiiat-pobeditel-v-quotrabotilnica-za-reporteri-2020-kniga-na-spomenitequot.fm+14-09-2020 17:29fmplus.net Калина Александрова е големият победител в "Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените"

Калина Александрова е големият победител в петото издание на ученическия конкурс-обучение "Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените", организиран от регионалния новинарски портал EspressoNews.bg. Имената на финалистите обяви Мария Маркова, главен редактор на портала. 
 
Талантливата възпитаничка на Частна немска гимназия "Ерих Кестнер", гр. София, се отличи в конкуренцията на над сто деца от цялата страна, които се включиха в тазгодишното издание на конкурса. Името на победителката бе обявено от евродепутата Ева Майдел, патрон на конкурса, по време на онлайн церемония, която се проведе на 11 септември.
 
Освен титлата "Репортер на EspressoNews”, Калина Александрова получи и пътуване до Брюксел по покана на Ева Mайдел, за да се запознае с работата на Eвропейския парламент и институции. Тя бе наградена и от своя ментор Калина Влайкова с участие в следващото издание на класовете по писмена комуникация "Разбери ме". Калина Александрова ще стажува в телевизия Bulgaria ON AIR и е поканена да се включи в ученическия проект на Евелина Павлова - радио TeenStation.
 
 
На второ място се класира възпитаничката на благоевградската езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" - Снежана Дончева. Тя получи стаж в БНТ с Филипа Иванова, покана за участие в ученическия проект на Евелина Павлова - радио TeenStation и стаж в радио FM+.
 
Трета, журито на конкурса класира, Мариета Йорданова, ученичка в ПМПГ "Св. Климент Охридски", гр. Монтана. Тя също получи покана за участие в ученическия проект на Евелина Павлова - радио TeenStation.
 
Голяма изненада очакваше една от най-силните и постоянни участнички в конкурса, Мариана Георгиева от Своге, която също бе поканена от Ева Майдел на посещение в Брюксел. 
 
23-ма бяха финалистите в петото издание на конкурса, който през тази година се превърна в национален, като в него се включиха ученици от училища от населени места от почти цялата страна.
 
"За мен работилницата продължава да е най-емоционалния и съдържателен проект, който осъществяваме. Всяка следваща година виждам и се наслаждавам на това, което пишете, но вече все по-смело и доказано мога да кажа, че нашата взаимна среща и платформата за обучение и комуникация, която създаваме с този конкурс променя съдби, чертае посоки и аз продължавам да вярвам, че във ваше лице, не толкова далече, България ще има своето по-добро бъдеще и то не само в журналистическата професия.", каза Десислава Василева, управляващ директор на Еспресо Медия.
 
В петото издание на Работилницата се включиха на 100 участника от ученици от училища от населени места от почти цялата страна, сред които Банкя, Благоевград, Божурище, Ботевград, Враца, Вършец, Галиче, Годеч, Добрич, Дупница, Елин Пелин, Лом, Мездра, Монтана, Петрич, Русе, Своге, София, Чавдар, Челопеч, Чипровци, Хасково и др. Всички участници, финалисти, посланици, отличени със специални награди и победители ще получат грамоти за своето представяне.
]]>
Maruv се завърна с новата песен "Sad Song"http://fmplus.net/news/music/2020-09-14/maruv-se-zavurna-s-novata-pesen-quotsad-songquot.fm+14-09-2020 15:18fmplus.net Maruv се завърна с новата песен "Sad Song"

Следвайки издаването на закачливия сингъл "I Want You" през юни, харизматичната и енигматична украинска денс-поп дива Maruv се завръща с новия хит "Sad Song".
 
 
Експлозивното й звучене, тежки бийтове и чувствени вокали помогнаха на Maruv да се превърне в световен успех. Дебютното й музикално видео "Drunk Groove" наброява над 162 милиона гледания в YouTube, a "Siren Song" – над 40 милиона.
 
През ноември 2019 тя издаде и краткия си албум Hellcat Story, вдъхновена от романа на известната украинска писателка Olga Kobilyanskaya "V nedilyu rano zillia kopala" ("В неделя рано билки брала") от 1908. "Това е единствената книга от училищната програма, която прочетох", си спомня Maruv. "Беше наказанието на преподавателя ми: аз бях единствената, която трябваше да я прочете и след това да говори по нея пред целия клас. Прочетох я, плаках много и ще помня тази история до края на живота си. От една страна си е чист фолклор, но от друга - такава история се случва рядко в днешно време. Затова реших да я представя по мой собствен, специален начин”.
 
Всички песни от ЕР-то сформират мистични кратки серии, пресъздавайки идеите и темата на класическия роман, като се смесват с уникалния стил и звучене на изпълнителката. Сериите са режисирани от украинската модна и костюмна дизайнерка и стилистка Yana Chaplygina.
]]>
Филмът "Завръщане" с онлайн премиера за цял святhttp://fmplus.net/news/cinema/2020-09-14/filmut-quotzavrushtanequot-s-onlajn-premiera-za-cial-sviat.fm+14-09-2020 12:07fmplus.net Филмът "Завръщане" с онлайн премиера за цял свят

Малко след изключителния си успех в родните киносалони, където се радваше на неспирен зрителски интерес цели 7 поредни седмици, "Завръщане" отбелязва и своята онлайн премиера. 
 
Най-гледаното заглавие у нас за изминалата година постигна рекордни резултати със своите 95 686 зрители и боксофис от 830 833 лв., като с това се нареди в топ 10 на продукциите, създадени в последните три десетилетия. Романтичната комедия събира редица любими актьори, като Бойко Кръстанов, Александър Кадиев, Орлин Павлов, Диляна Попова, Евелин Костова, Искра Донова, както и двама от продуцентите – Башар Рахал и Ники Илиев. От 11 септември "Завръщане" вече е онлайн и достъпен по всяко време и от всяка точка на света.
 
 
"За нас това е естествен ход в живота на този филм. До голяма степен успехът му се дължи на историята и на искрените емоции, които той предизвиква. С екипа имахме удоволствието да го представим и извън България – в най-разнородни градове като Лондон, Матера, Виена, Берлин, Чикаго. Бяхме дори и в Черна гора. Публиката го прие наистина позитивно, отзивите бяха възторжени и се радваме, че сега ще го покажем на възможно най-много сънародници, независимо дали са в България или извън нея", споделя режисьорът Ники Илиев. 
 
Лентата разказва за трима приятели, които се завръщат от всички краища на света в родния Пловдив, където трябва да помогнат на друг свой приятел да спаси фамилната си къща. Задачата се оказва същинско предизвикателство, свързано с куриозни случки и нелеки препятствия, изпитващи границите на дългогодишните взаимоотношения между героите. Така "Завръщане" преплита вечните теми за детските мечти, първата любов, ценностите и човешките отношения, всичко това на фона на едни от най-живописните кътчета на Пловдив. Ролята на дядото на Алекс (Ники Илиев) и Бранимир (Башар Рахал) е поверена на незабравимия Стефан Данаилов, тя е и последната в богатата му кариера.
 
Добрите резултати на "Завръщане" през 2019 са още по-впечатляващи предвид факта, че годината беше наситена с нови български заглавия – премиерните родни продукции бяха 19, което е своеобразен рекорд за съвременната киноиндустрия у нас. Продуценти на "Завръщане" са Ники Илиев, Башар Рахал и Богомил Грозев.
]]>
Музикалният феномен The Jacksons за първи път в Българияhttp://fmplus.net/news/music/2020-09-14/muzikalniiat-fenomen-the-jacksons-za-purvi-put-v-bulgariia.fm+14-09-2020 10:09fmplus.net Музикалният феномен The Jacksons за първи път в България

The Jacksons са една от най-успешните групи в световната музикална история и през 2018 отпразнуваха своя 50-годишен юбилей. Те спечелиха статут на поп крале в музикалния свят, давайки летящ старт на легендарната солова кариера на Michael Jackson.
 
Jackie, Tito, Jermaine, Marlon и Michael - пет братя от Гари, Индиана, познати първоначално като The Jackson 5, а по-късно като The Jacksons, станаха известни с уникалната си комбинацията от забележителен музикален талант и впечатляваща хореография. През 1969 се присъединяват към Motown Records. 1970 е изключително успешна за тях - издават четири албума за една година и четири сингъла стават номер едно, задминавайки Supremes, като най-успешна Motown група. Като част от семейството на Motown, те издават 10 албума в рамките на 6 години, от които са продадени над 200 милиона копия.
 
През 1976 групата, с изключение на Jermaine, напуска Motown Records и става част от Epic Records, където към тях се присъединява и брат им Randy, а те променят името си на The Jacksons. През 1984 издават култовия албум Victory, който включва №3 хита на Billboard "State Of Shock" с участието на Mick Jagger. През същата година стартира турнето The Victory Tour, което се превръща в  най-грандиозната концертна поредица, организирана някога в САЩ.
 
От The Jacksons са черпили вдъхновение няколко поколения банди, сред които Backstreet Boys, New Edition, N*SYNC, New Kids on the Block, както и по-младите Jonas Brothers, One Direction и много други.
 
През своята бляскава музикална кариера The Jacksons печелят множество отличия: Звезда на Холивудската алея на славата (1980), включени са в Рок енд Рол Залата на Славата (1997), както и в Залата нс Славата на Вокалните групи (1999). През 2008 стават BMI Icons на наградите на BMI Urban Awards, а през 2016, с парчетата "ABC" и "I Want You Back", са включени в Залата на Славата на Grammy.
 
На 3-ти септември 2021 в Арена Армеец многобройните български фенове на The Jacksons ще имат възможност да видят на живо Jackie, Tito и Marlon, заедно с тяхната група от изключителни музиканти. Шоуто на легендарните поп идоли ще бъде наистина впечатляващо, изпълнено с много хитове, танци и уникална мултимедия. Наред със своите емблатични парчета, The Jacksons ще изпълнят и едни от най-големите хитове на великия Michael Jackson.
 
Билетите за концерта на The Jacksons ще бъдат на цени от 60 до 120 лв. и могат да бъдат закупени от мрежите на Bilet.bg и Best Tickets, както и онлайн на bilet.bg и besttickets.bg от днес, 14 септември. До 30.09.2020 ограничено количество билети от всички ценови категории ще са с 20% отстъпка от цената.
 
]]>
Евелина Павлова: "Скъпи шофьори, пазете моите деца, пазете своите деца, пазете собствения си живот!"http://fmplus.net/news/corp/2020-09-12/evelina-pavlova-quotskupi-shofiori-pazete-moite-deca-pazete-svoite-deca-pazete-sobstveniia-si-zhivotquot.fm+12-09-2020 13:45fmplus.net Евелина Павлова: "Скъпи шофьори, пазете моите деца, пазете своите деца, пазете собствения си живот!"

За 16-та година Радио FM+ провежда своята кампания в полза на обществото „Убий скоростта, спаси дете“. В осем големи общини в България ще бъдат залепени предупредителни стикери на задните стъкла на автобусите от градския транспорт с призива на кампанията. В рамките на инициативата, екипът на медията и партньори боядисват пешеходни пътеки и слагат предупредителни табели близо до училища идетски градини.

„И като родител, и като журналист ме ме изтощават тези тъжни цифри, но „Спаси дете или човешки живот!“ е най-смисленото нещо, което да си повтаряме всеки един ден от годината. В навечерието на 15 септември обаче е особено важно“, сподели в ефира на Нова телевизия водещата Евелина Павлова.

„Гордея се с позитивното послание на тази кампания. Обикновено стигаме до тези призиви, след като сме си припомнили черната статистика.“

"Дъщеря ми от години наред ходи с колело на училище. Изключително много съм се страхувала за нея и за здравето й, защото познавам манталитета на шофьорите и винаги се питам защо тези хора карат по съвсем различен начин извън България, а тук шофират така“, разказва тя.

„Радвам се, че почти всички медии пропагандират отговорно поведение на пътя, защото това е, което ние можем да направим. Можем да излъчваме послания и да привличаме съмишленици. Кампанията на Радио FM+ е носител на много награди, включително на най-престижната международна радионаграда.

За 16 години поставихме много предупредителни табели на опасни кръстовища, обновихме пешеходни пътеки, пресичаме заедно на първия учебен ден в различни общини. Има поставени предупредителни табели и на гърба на прозорците на градския транспорт - най-видимото място за останалите шофьори, които са със същия призив.

Призивът й към шофьорите е: „Скъпи шофьори, пазете моите деца, пазете своите деца, пазете собствения си живот! Когато се качваме в автомобил, ние яхваме оръжие. По какъв начин ще се придвижим зависи от нашето чувство за мярка и отговорност. Нито една секунда на пътя не струва колкото живота на едно дете!“

]]>
"Убий скоростта, спаси дете": Нито една спестена секунда на пътя, не струва колкото живота на едно дете!http://fmplus.net/news/2020-09-11/quotubij-skorostta-spasi-detequot-nito-edna-spestena-sekunda-na-putia-ne-struva-kolkoto-zhivota-na-edno-dete.fm+11-09-2020 14:59fmplus.net "Убий скоростта, спаси дете": Нито една спестена секунда на пътя, не струва колкото живота на едно дете!

И през 2020 година Радио FM+ инициира кампанията "Убий скоростта, спаси дете". В края на лятото и преди първия учебен ден екипът на медията стартира инициативата в осем български общини. Подкрепена от слушателите, „Убий скоростта, спаси дете“ се превърна в обществено значима социална кампания, символ на грижата и вниманието към децата.

Защото нито една спестена секунда на пътя не струва колкото живота на едно дете!

Това е мотото, с което Радио FM+ апелира и насочва вниманието на цялото общество към един сериозен факт: много от жертвите на пътя са деца.

За да напомня това, Радио FM+ избира най-забележимата мобилна платформа, видима от всички шофьори - тази на задното стъкло на превозните средства от градския транспорт. Върху тях се позиционират разпознаваемите стикери от кампанията, като инициативата обхваща автобусите и тролейбуси в: София, Бургас, Варна, Сливен, Русе, Благоевград, Велико Търново и Стара Загора. Освен стикери, в рамките на „Убий скоростта, спаси дете“, бяха поставени и информационни табели в близост до училища, с визията на кампанията.

За последните четири години, над 100 табели бяха позиционирани на ключови кръстовища и около училища в градовете: София, Варна, Бургас, Благоевград. Освен външната и значително видима част от кампанията, в ефира на Радио FM+ звучат и емоционалните послания на редица известни личности, дали своята подкрепа за „Убий скоростта, спаси дете”:

През всичките тези 16 години, откакто съществува кампанията „Убий скоростта, спаси дете“, тя е активно подкрепяна от известни български артисти, изпълнители и творци.

Само малка част от тях са Хилда Казасян, Теди Москов, Свилен Ноев, Прея, Нина Николина, Гергана Стоянова, Ненчо Балабанов, Калин Врачански, Михаела Маринова, Любо Киров, Георги Господинов, Юлиян Вергов...

Свилен Ноев: Подкрепям кампанията, най-малкото, защото съм родител и мисля, че артистите трябва да даваме добър пример.

Прея: Подкрепям „Убий скоростта, спаси дете“, защото няма никакъв смисъл да бързаме, ако няма да стигнем там където отиваме, нали?

Гергана Стоянова: Подкрепям "Убий скоростта - спаси дете" на Радио FM+ Да губим децата на България, заради несъобразена скорост е безумие! Намалете скоростта в името на нашето бъдеще!

Любо Киров: Смятам, че трябва да сме много по-внимателни и дори и да сме забързани, трябва да ценим човешкия живот. Самият аз съм изпадал в подобна ситуация, но смятам, че мога да бъда и от другата страна.

Михаела Маринова: Подкрепям кампанията на Радио FM+, защото агресията на пътя отнема животи на деца, а това не бива да се случва. Ненчо Балабанов: Подкрепям кампанията, защото не бива да забравяме, че за разлика от видеоигрите, когато сме на пътя от нас наистина зависят човешки животи.

Калин Врачански: Кампанията трябва ежедневно да ни напомня, че не сме сами на пътя.

Кампанията "Убий скоростта, спаси дете" е носител на Първа награда за медийна PR кампания за 2004 в България. Спомогнала е за наградата “Радио на годината"през 2005. Награда EMMI за 2006 – USA. Почетен диплом за “Изключителен принос в служба на обществото и в развитието на радиоиндустрията в България" на годишните награди на Световната радио асоциация NAB.

Радио FM+ изказва специални благодарности на Столична Община, Община Бургас, Община Варна, Община Сливен, Община Русе, Община Благоевград, Община Велико Търново и Община Стара Загора, без чието съдействие инициативата нямаше да придобие такива мащаби и да постигне голямата си популярност.

Слушайте Радио FM+ и в своята кола, за да разберете повече за кампанията!

]]>
DUNE: Фантастичният епос на Дeни Вилньов с впечатляващ първи трейлърhttp://fmplus.net/news/cinema/2020-09-11/dune-fantastichniiat-epos-na-deni-vilniov-s-vpechatliavasht-purvi-trejlur.fm+11-09-2020 11:41fmplus.net DUNE: Фантастичният епос на Дeни Вилньов с впечатляващ първи трейлър

Феновете на фантастиката вече нямат търпение да дойде премиерата на "Дюн" ("Dune") - филмът е базиран на култовата книга на Франк Хърбърт от 1965 г. Лентата е дело на майстора на фантастичните епоси Дени Вилньов ("Първи контакт", "Блейд Рънър").

Новият филм следва оригиналната екранизация от 1984 г. и телевизионния сериал от 2000 г. 

Нетърпението е факт, особено след като в мрежата бе публикуван и първият трейлър, който дава заявка за супер силните образи на младите звезди на Холивуд - Тимъти Шаламе и Зендая. В лентата участват още Ребека Фъргюсън, Джейсън Мамоа, Хавиер Бардем, Шарлот Рамплинг и др. 

Песента, която се чува в трейлъра е "Eclipse'' на Pink Floyd с аранжимент на легендата Ханс Цимер.
 
След премиерата на трейлъра, в мрежата се появиха смели коментари, че по мащаб "Дюн" ще се мери със сагата "Властелинът на пръстените".
 
Предстои да разберем през декември, когато е насрочена световната премиера на "Дюн". 

]]>
Музикантът Петко Славов представя "Краят на една утопия"http://fmplus.net/news/music/2020-09-11/muzikantut-petko-slavov-predstavia-quotkraiat-na-edna-utopiiaquot.fm+11-09-2020 10:37fmplus.net Музикантът Петко Славов представя "Краят на една утопия"

Талантливият музикант и съосновател на инди бандата Airbag - Петко Славов представя най-новия си самостоятелен видео сингъл "Краят на една утопия".
 
Автор на текста и музиката е самият артист, а звученето на песента носи алтернативен нюанс, примесен с етно звучене, резултат от голямото музикално разнообразие, повлияло на изпълнителя през годините. 
 
В последно време, Петко преоткрива българската народна музика. Слуша и чете много за нея. В ”Краят на една утопия” решава да рискува и да постави фолклорна мелодика в рок среда, макар и знаейки в какви опасни води навлиза. Звукът на гайдата е дело на Пламен Пенев.
 
"Тази песен разказва за раздялата ми с определени илюзии, без които, изглежда, мога да живея по-добре. Тя е самопризнание, че ще става по-трудно да се живее с мен, защото ще бъда по-директен и откровен с всеки" – споделя Петко.
 
"Опитвам се с всяка една от песните си, да предам определено състояние или период, през които преминавам. Текстът винаги е еднакво важен за мен, колкото и музиката. Мисля си, че понякога дори само заглавието може да накара слушателя да чуе определена песен, то е като корицата на книгата, затова и трябва да носи някаква мистерия, загадка и въпрос." – разказва още музикантът.
 
Режисьор и оператор на видеото е Красимир Димитров. В клипа участват поетите Георги Гаврилов и Мария Куманова, с които се опитват да покажат физическата и духовна трудност в съжителството между двама души. Снимките са направени в арт-пространството "Хралупата". 
 
"Краят на една утопия“ е четвъртият сингъл от предстоящия втори самостоятелен албум на Петко Славов.
Певецът дебютира соловата си кариера през 2013-та с албума „Записки на последният влюбен".

]]>
Роби Уилямс гост в новия сингъл на The Strutshttp://fmplus.net/news/music/2020-09-10/robi-uiliams-gost-v-noviia-singul-na-the-struts.fm+10-09-2020 15:22fmplus.net Роби Уилямс гост в новия сингъл на The Struts

Британските глем рокери The Struts пуснаха нов сингъл със специалното участие на Роби Уилямс (Robbie Williams)
 
"Strange Days" е водещият сингъл от предстоящия едноименен нов албум на The Struts, който ще излезе на 16-ти октомври, 2020 г.
 
Великолепен, галещ слуха дует, който веднага те сграбчва и те връхлита приятно облекчение в днешните хаотични времена. Заедно с останалите 10 парчета от предстоящия нов албум, "Strange Days" се ражда по време на принудителната изолация на бандата вследствие на световната пандемия от COVID-19.
 
Първоначалната идея за песента обаче е на вокалиста Люк Спилър (Luke Spiller), който започва да мисли по нея докато пътува в туристически автобус миналото лято.
 
"Един ден по време на карантината Роби неочаквано ми звънна и попита дали може да разговаряме”, разказва Спилър, като темата е лайв шоуто в Instagram, което The Struts пускат в първите дни на изолацията.
 
“Чухме се и около 2 часа обсъждахме най-различни теми – живота, музиката, НЛО и какво ли още не. Попитах го дали би искал да направим нещо заедно някой ден.
 
И така, докато работехме върху албума, той се съгласи да участва в "Strange Days" и го записахме как изпълнява песента на предната веранда на къщата му."

]]>
Утре стават известни победителите в "Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените"http://fmplus.net/news/svejo/2020-09-10/utre-stavat-izvestni-pobeditelite-v-quotrabotilnica-za-reporteri-2020-kniga-na-spomenitequot.fm+10-09-2020 15:03fmplus.net Утре стават известни победителите в "Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените"

На 11 септември /петък/, от 14:00 ч. ще се състои най-чаканата и вълнуваща част от ученическия проект-обучение на EspressoNews - „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ - церемонията по награждаване на най-добре представилите се участници!
 
Събитието ще се проведе онлайн и ще събере всички ученици, включили се в проекта, техните родители, приятели, преподаватели и официални лица. Водещ на награждаването ще бъде Елина Алипиева от град Враца, която е победител в миналогодишното издание на проекта - „Работилница за репортери 2020 - Пътят към дома“.
 
Конкурсът „Работилница за репортери“ се провежда за пета поредна година, а за четвърта, e под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел. Учениците се борят за титлата „Репортер на Espresso News“, като победителят ще получи пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент, предоставено от Ева Майдел.
 
Най-изявените участници ще имат възможност да продължат своето образование в журналистическа специалност в желана от тях дисциплина в катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университет за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“. Приемът им ще се реализира само след събеседване.
 
Работите на участниците бяха оценявани от жури в състав: Филипа Иванова - БНТ, доц. д-р Стела Ангова - УНСС, Евелина Павлова - Радио FM+, Неда Василева - ТВ Европа, Димитър Абрашев - Tелевизия Bulgaria ON AIR и Драгомир Симеонов - Дарик радио.
]]>