fmplus.net http://fmplus.net Радио FM+ 19-02-2020 02:44:57 http://fmplus.net bg 6 съвета как да се наспиваме пълноценноhttp://fmplus.net/news/svejo/2020-02-18/6-suveta-kak-da-se-naspivame-pulnocenno.fm+18-02-2020 18:15fmplus.net 6 съвета как да се наспиваме пълноценно

За да бъдете успешни, трябват не само талант и мотивация, но и добро здраве, пише profit.bg. А важна, но пренебрегвана част от последното е сънят. Нитум Верма е учен и основател на компания PeerWell, който е експерт по съня. Наскоро той отговаряше на въпроси в Reddit, свързани със съня. Вижте какви са основни изводи от разговора с него: 
 
Лягайте си и се събуждате всеки ден по едно и също време 
Вашето тяло има вътрешен часовник, който ще се програмира, ако всеки ден лягате и ставате в един и същи част. Когато през уикенда спите повече, това поставя тялото ви в положение като часовата разлика при пътуване – има разлика, която то не може да си обясни. 
 
Спете 7 – 9 часа на денонощие 
Необходими са между 7 и 9 часа, за да премине вашият организъм през всички фази, през които трябва, за да отпочине и да се възстанови. Някои хора спят само по 4-5 часа и казват, че са свикнали и не се чувстват уморени, казва Верма. Но те заблуждават себе си. Може наистина да свикнеш с този режим, но не е здравословно той да се поддържа дълго време. 
 
Внимавайте какво ядете и пиете преди лягане 
Избягвайте да се храните точно преди лягане. Алкохолът също не е за препоръчване – някои хора мислят, че алкохолът ще ги приспи, но всъщност той вреди на по-дълбоката фаза на съня. 
 
Не тренирайте точно преди лягане 
Удобно е да направите малко гимнастика преди лягане, ако не сте имали време през деня, но това ще "събуди“ мозъка ви и ще ви даде прилив на енергия, което после ще ви попречи да заспите. 
 
Тъмни завеси 
Постарайте се в спалнята ви да е тъмно и тихо. 
 
Ритуал преди сън 
Представете си, че тялото ви е като кола. Дори да натиснете рязко спирачката, ще има спирачен път. Това трябва и на тялото ви – спирачен път и време за настройване към съня. Добре е точно един час преди лягане да изключите лаптопа и да не се взирате в смартфона си, за да не се разсейвате. Може да измислите някой "ритуал“ за последните 10 минути преди лягане, за да се настрои тялото за сън.
]]>
Дара на среща с ученици "В час по интелектуална собственост"http://fmplus.net/news/music/2020-02-18/dara-na-sreshta-s-uchenici-quotv-chas-po-intelektualna-sobstvenostquot.fm+18-02-2020 11:52fmplus.net Дара на среща с ученици "В час по интелектуална собственост"

Дарина Йотова-Дара влезе "В час по интелектуална собственост" в Италианския лицей. Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) избра Националния учебен комплекс за поредната спирка от образователната си кампания заради широкия спектър на изучаваните там изкуства – от дърворезба, живопис и керамика до музика, балетна хореография и фолклор. Разговорът за стойността на творческите продукти и смисъла да печелиш от всичко, което създаваш с ума си, бе проведен от музикалния продуцент и председател на УС на БАМП Станислава Армутлиева.
 
В първата половина от часа, чрез забавна презентация, тя показа кои са основните звена на музикалната индустрия, що е то авторско право и защо трябва да го познават, ако мечтаят да превърнат таланта си в кариера. "Срещата с вас е много важна, защото вие ще определяте на какво ще прилича бъдещето за творците у нас. Реалността в момента е следната - българинът обича музиката, но не е свикнал да плаща за нея. Въпреки това поговорката "Музикант къща не храни" е дълбоко погрешна – храни, стига да бъде достатъчно упорит, талантлив и подкрепен от силен екип. Не се страхувайте да създавате изкуство! Дръжте се за правата си, защото те са плътта на вашето творческо бъдеще!", сподели Саня Армутлиева.
 
"Започнах да разбирам колко са важни правата за мен и бъдещето на всеки артист, когато освен парите от участия започнах да получавам отчисления от всички видове ползвания на мои песни и изпълнения – от дигитално разпространение, от продажба на дискове, от публично изпълнение и излъчване. Има много талантливи деца, които мечтаят да се занимават с музика, както аз мечтаех. Тук съм да им кажа да си гонят мечтите и да не се отказват, но и да им дам знак, че невежеството не води до никъде.", каза Дара.
 
Кампанията "В час по интелектуална собственост" продължава в училищата по изкуствата в София и страната, а дългосрочната визия на БАМП е проектът да обхване учениците в цялата образователна система.
]]>
Хитовият мюзикъл "Чикаго" на сцената в НДКhttp://fmplus.net/news/music/2020-02-18/hitoviiat-miuzikul-quotchikagoquot-na-scenata-v-ndk.fm+18-02-2020 10:03fmplus.net Хитовият мюзикъл "Чикаго" на сцената в НДК

31 март 2020, 19.00, НДК, зала 1
 
На 31 март в зала 1 на НДК софийската публика ще гледа за първи път класическия бродуейски мюзикъл "Чикаго", създаден по мотиви от пиесата "Чикаго" на Морис Далас Уаткинс, музиката  на Джон Кандър и либретото на Фред Еб и Боб Фос. Лицензът за българската версия на продукцията е на Държавна опера Варна, която влага огромен артистичен и професионален ресурс, за да отговори на изискванията на създателите на оригинала.
 
След кастинг за главните роли са избрани Мариан Бачев – Били Флин, Десислава Николова – Вилма Кели, Лилия Илиева – Рокси Харт и Борислав Веженов – Еймъс Харт, режисьор е Борис Панкин, дирижира Страцимир Павлов. В "Чикаго" за пръв път на сцената има "dance captain" в лицето на хореографа Анастасия Неделчева, която изпълнява ролята на една от шестте убийци в прочутото затворническо танго и преминава през всяка по-голяма или по-малка хореография като солов танцьор. За разлика от почти всички драматургични произведения в мюзикълния театър, в "Чикаго" двигатели на сюжета са жените, което придава друга енергия, друга сетивност и специален чар на спектакъла.
 
Пищните костюми за хитовия мюзикъл са дело на Ана Мария Токаджиева. Въздействащата сценография и мултимедия създават Константин Гарнизов и Ирина Радованова. Дизайнер на осветлението е най-добрият в тази област у нас - легендарният ръководител на художественото осветление в Народния театър Лалю Христов.
 
Сюжетът на "Чикаго" разказва за кабаретна актриса, която убива любовника си, но с помощта на високоплатен адвокат успява да убеди съда в своята невинност и да стане звезда в очите на пресата и обществото. Оригиналът на мюзикъла (1975) е на Боб Фос, един от най-големите американски хореографи и режисьори. Римейкът на "Чикаго" в памет на Боб Фос (1996) е отличен с 6 награди "Тони", 2 приза "Лорънс Оливие" и "Грами" за най-добър шоу албум. "Чикаго" държи рекорда за най-дълго игран римейк на Бродуей. Преведен на 10 езика, мюзикълът е гледан от над 17 милиона зрители в цял свят.
 
На 31 март целият блясък на "Чикаго" се пренася в зала 1 на НДК - джаз бенда, перфектеният балет и прекрасните актьори обещават да оставят публиката без дъх, а тя ще чуе на живо едни от най-известните музикални хитове на ХХ век като "Ах,този джаз" и "Фъни хъни".
 
Билетите за събитието, с организатор Монте Мюзик, на цени от 20 до 50 лв., са налични в Билетен център – НДК и eventim.
]]>
Звезди на класиката, етно, фадо и филмова музика в юбилейния Европейски музикален фестивалhttp://fmplus.net/news/music/2020-02-17/zvezdi-na-klasikata-etno-fado-i-filmova-muzika-v-iubilejniia-evropejski-muzikalen-festival.fm+17-02-2020 12:27fmplus.net Звезди на класиката, етно, фадо и филмова музика в юбилейния Европейски музикален фестивал

На 6 март тази година стартира 20-тото издание на Европейски музикален фестивал – най-реномираният форум за класическа музика в София, който и през 2020 е част от Календара на културните събития на Столичната община. 
 
Фестивалът, организиран от агенция "Кантус Фирмус", отново събира световни звезди на класическата музика и забележителни български изпълнители, които ще радват меломаните през пролетните месеци до края на май. Програмата презентира богат жанров обхват от проекти с класическа музика от различни епохи, мултимедийни концерти, опера, етно музика, фадо и танцов фолклор. Планираните събития продължават най-добрите традиции на фестивала, който за 20 години успя да си изгради солиден международен авторитет. Съорганизатор на форума е Министерството на културата.
 
Акцент в това издание е интеграл от два концерта с всички творби за пиано и оркестър от Шопен в изпълнение на брилянтния български пианист Людмил Ангелов и Оркестъра на Класик ФМ радио. Двата концерта, които ще се състоят на 25 март и 15 април в зала "България", с гостуващи диригенти Якуб Хренович и Пьотр Сулковски от Полша, са посветени на 210 години от рождението на Шопен.  
 
На 26 март в зала "България" един от най-забележителните музиканти от нашето съвремие – Шломо Минц ще гостува на форума с оркестъра на Софийската филхармония. Той ще се представи като солист и диригент със стилна класическа програма от творби на Менделсон, Моцарт и Брамс. Именитият цигулар и педагог ще работи и с млади български музиканти на майсторски клас, който ще се проведе в рамките на фестивала на 19 март в Националната музикална академия. 
 
Две мултимедийни събития от фестивалния афиш тази година ще зарадват почитателите на филмовата музика, като диригент и на двете програми е Максим Ешкенази. Солисти на 8 април в проекта "Кино и класика" с Оркестъра на Класик ФМ радио са виртуозните български музиканти Мила Георгиева и Георги Черкин. "Усмивката на Чарли Чаплин" е заглавието на концерта на 27 май със Софийската филхармония, в който гостува забележителният американски цигулар с четири номинации за награда "Грами" Филип Куинт. 
 
"Неподправена музикална емоция, докосваща сърцето" – така критиците определят изпълненията на мултинационалния ансамбъл Barcelona Gipsy balKan Orchestra, който идва у нас на 9 април в Sofia Live Club. Репертоарът на музикантите предлага уникален етно микс от традиционни каталунски, балкански, италиански и руски песни, фолклор от Близкия Изток, клезмер и джаз. Жанровото богатство в програмата на фестивала се допълва и от събитието на 12 май в зала "България", когато за първи път на българска сцена ще гостува феноменалният Рикардо Рибейро от Португалия – един от най-добрите мъже изпълнители на фадо в света. 
 
От няколко години фестивалът активно работи за младежката аудитория с представяне на дебютни изяви на млади музиканти и атрактивни събития за деца. През 2020 в програмата ще участват студенти от Националната музикална академия с дипломен спектакъл на комичната опера "Тайният брак" от Доменико Чимароза. Събитието е на 28 април в залата на НМА с участието на Академичен симфоничен оркестър под диригентството на проф. д-р Ивайло Кринчев. 
 
На 6 март в зала "България" фестивалът кани най-малките слушатели на концерта "Моцарт и Бетовен" с участието на солисти, хор и оркестър от НМУ "Любомир Пипков" под диригентството на Жорж Димитров. Артистите от Музикалния театър Катерина Тупарова и Румен Григоров ще влязат в ролята на водещи, за да разкажат за живота и музиката на великите класици. 
 
Традиционно за фестивала е и събитието за широка публика "Европа танцува". На 20 май на сцената на столичното "Ларго" ще танцуват детски състави от Националния дворец на децата, фолклорните ансамбли "Здравец" и "Средец", танцьори от Dance Academy и балетна школа "Маша Илиева". 
 
По повод 24 май ще бъдат връчени и традиционните отличия "Златно перо", които се присъждат на изтъкнати наши музиканти, артисти, писатели, журналисти и художници за заслуги в областта на българската култура и изкуство.
 
Юбилейното 20-то издание на Европейски музикален фестивал се реализира в партньорство със Софийската филхармония, Полския институт, Испанското посолство, Институт "Сервантес",  Португалския културен и езиков център "Камойнш", НМА "Проф. П. Владигеров" и НМУ "Л. Пипков" в София. 
 
Билети за събитията от фестивала са в продажба на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн на ticketsbg.com. 
]]>
9 дестинации, подходящи за бягство през уикендаhttp://fmplus.net/news/svejo/2020-02-17/9-destinacii-podhodiashti-za-biagstvo-prez-uikenda.fm+17-02-2020 10:30fmplus.net 9 дестинации, подходящи за бягство през уикенда

Понеделник е и цялата работна седмица е надвиснала отгоре ни. Какво по-хубаво от това да помислим за уикенда и да започнем да го планираме още отсега? FlyBulgaria ни помага във взимането на решението.
 
1. Лисабон е изключителен и трябва да бъде посетен задължително. Bulgaria Air ни предлага вечерни полети в дните понеделник и четвъртък, които са подходящи за по-дълъг уикенд в Лисабон. Wizz Air лети от София до Лисабон в събота и вторник. Полетите на двете авиокомпании могат да бъдат комбинирани от събота до понеделник.
 
2. Островното градче Ханя̀ /Крит, Гърция/ е добра идея за летен уикенд escape. Полетите на Ryanair стартират на 02.06 и ще се изпълняват в дните вторник и събота.
 
3. Рим е красив и романтичен. Три авиокомпании ни предлагат целогодишни полети от София до Рим: Bulgaria Air, Alitalia и Ryanair. Най-удобната комбинация е със сутрешните полети на Ryanair в дните събота и понеделник.
 
4. Атина е достъпна, близка и интересна. Bulgaria Air, Aegean Airlines и Ryanair обслужват полетите между София и Атина. С вечерен полет на Ryanair в петък и сутрешен полет в понеделник, имаме възможност да прекараме два пълни дни в Атина.
 
5. Wizz Air ни предлага възможност за посещение на Ката̀ния /Сицилия/ с удобен вечерен полет в четвъртък и връщане в неделя.
 
6. Летните уикенди във Варна са задължителни! Полетите на Bulgaria Air са удобни и може да се възползвате от два или три дни прекарани на плажа. Нашето предложение е от петък до неделя, но ако ви се струва малко имате възможност да го удължите до понеделник.
 
7. Ница е още една красива дестинация, която може да посетим с удобните вечерни полети на Wizz Air в понеделник и петък.
 
8. Още една опция за уикенд бягсто в Ларнака ни предоставя Wizz Air. Полетите са в петък и неделя. Полети до Larnaca има и Bulgaria Air, която ни предлага възможност за long weekend escape от четвъртък до неделя.
 
9. През летния сезон полети до Барселона имат три авиокомапнии: Bulgaria Air, Wizz Air и Ryanair. Вечерните полети на Wizz Air в петък и неделя ни дават възможност за прекарване на два дни в Барсеона.Полетите на Bulgaria Air и Ryanair в събота и вторник ни предоставят възможност за удължен уикенд в Барселона.
]]>
Михаела Маринова и Любо Киров празнуват любовта с дуетhttp://fmplus.net/news/music/2020-02-14/mihaela-marinova-i-liubo-kirov-praznuvat-liubovta-s-duet.fm+14-02-2020 15:53fmplus.net Михаела Маринова и Любо Киров празнуват любовта с дует

Два от най-добрите гласове в българската поп музика – тези на Михаела Маринова и Любо Киров за първи път се събират в дует, за да изпеят една от най-красивите любовни песни от репертоара на Любо – "Мога". 
 
 
Този дует не е случаен. От момента, в който Михаела се появява в "Х Фактор", Любо, който е съдия в музикалното риалити, е силно впечатлен от певческите й способности. След края на предаването той продължава да следи развитието й и започва по свой начин да я подкрепя, като я кани да е гост на някои от най-големите си концерти, за да изпеят заедно именно "Мога". На сцената между тях се ражда онова вълшебство, което може да чуете и в новата версия на песента, записана в аранжимент на Ангел Дюлгеров и включена в предстоящия дебютен албум на Михаела - Стъпка напред, както и в емоционалното видео към нея.
 
""Мога" е таен код на отношенията ми с Любо Киров – толкова подкрепа, обич и вяра един в друг събрани в ноти и думи! "Мога" да правя вече много неща, които преди не можех. "Мога" да обичам, да създавам, да бъда силна, да излизам на сцената с увереност, да мечтая големи мечти. Бъдещето е събрано в тази дума", казва Михаела. "Обичам да споделям музика и сцена с най-добрите. Михаела Маринова е сред тях – великолепен артист, един от най-добрите гласове на България. Дадено й е да има голямо бъдеще в музиката и за мен е истинско удоволствие да вярвам в нея, да я подкрепям и да виждам как се превръща в голям артист", добавя Любо.
 
Албумът Стъпка напред включва 13 песни, сред които 6 от най-големите хитове на певицата с една акустична версия, както и 6 неиздавани до момента парчета. Ще бъде представен на концерт-промоция на 26 март в Sofia Live Club, а на сцената до Михаела ще застанат един от най-добрите китаристи у нас - Ангел Дюлгеров, както и музикантите от Funky Miracle - Пламен Денчев (пиано), Радо Казасов (барабани) и Евден Димитров (бас). Билетите за събитието са вече в продажба в  мрежата на Eventim.
]]>
James Blunt разкри новия сингъл "Halfway" с Ward Thomashttp://fmplus.net/news/music/2020-02-13/james-blunt-razkri-noviia-singul-quothalfwayquot-s-ward-thomas.fm+13-02-2020 15:27fmplus.net James Blunt разкри новия сингъл "Halfway" с Ward Thomas

Преди скоро започващото турне във Великобритания, James Blunt разкри изненадваща нова версия на следващия си сингъл "Halfway", който сега е в дует с кънтри дуото Ward Thomas (на снимката). Оригиналната соло версия присъства в най-новия албум на James, намиращ се в топ 3 във Великобритания - Once Upon A Mind. James ще започне великобританското си турне с Ward Thomas този месец, което включва шоу в Royal Albert Hall на 7 април. 
 
 
Вокалната линия на James красиво се преплита с хармонията от Ward Thomas в "Halfway". Говорейки за сингъла, James казва: "Първоначално написах "Halfway" като соло изпълнение и оригиналната версия, която се намира в албума ми, е само с моите вокали. Но след като записахме трака, бе очевидно, че на тази песен й е писано да бъде дуетна. Защото тракът има истинско Americana усещане и веднага разбрах, че имам нужда от най-добрите кънтри изпълнители, които мога да намеря. Не се наложи да търся по-далеч от Ward Thomas, които наистина правят силно представяне като дует".
 
James стартира турнето с подкрепата на Ward Thomas на 14 февруари в Бирмингам и завършва в лондонската зала Royal Albert Hall.
]]>
Елена Розберг с авторска музикална рубрика по БНТ1http://fmplus.net/news/corp/2020-02-13/elena-rozberg-s-avtorska-muzikalna-rubrika-po-bnt1.fm+13-02-2020 12:33fmplus.net Елена Розберг с авторска музикална рубрика по БНТ1

За сериозните рок фенове Елена Розберг е нещо повече от любимия глас, който слушат всеки ден по Z-Rock. Очарователната радио водеща отдавна е фактор в българската музикална журналистика, а сега авторитетът й се пренася и в телевизионния ефир. 
 
От началото на февруари Елена стартира авторска рубрика по БНТ1, в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Обещанието е за интригуващи теми, важни музикални новини и ексклузивни гости не само от българския, но и от международния шоу бизнес. 
 
Едни от първите интервюирани ще са мега звездите Ronnie Romero (Rainbow) и Simon Phillips (Toto), но феновете още от сега залагат, че съвсем скоро в студиото с Елена ще бъде и Sully Erna. Фронтменът на Godsmack освен личен приятел на водещата й се довери и за превода на автобиографията си на български език ("Пътищата, които избираме", изд. Сиела). Разбира се, в новата рубрика време ще има и за качествена българска музика и последните новини от родната сцена, както и специално място за млади, талантливи музиканти. Елена ще подгрява и предстоящото издание на Евровизия 2020 с коментари и информация за тазгодишните участници. 
 
Наред с новото професионално предизвикателство, Елена Розберг няма да изостави и ефира на Z-Rock, където води всеки делник между 10 и 14 часа в "Голия обяд". Журналистката е основател и едно от лицата (заедно с Евелина Павлова и Ива Дойчинова) на онлайн платформата tripleeye.bg, в която почитателите й също може да я последват. Съвсем скоро Елена Розберг и Георги Кушвалиев ще превеждат и коментират на живо по БНТ Евровизия 2020, в която България участва с изпълнението на Виктория Георгиева. 
]]>
Топ 10 на най-лошите подаръци за св. Валентин... и няколко добри идеиhttp://fmplus.net/news/svejo/2020-02-13/top-10-na-naj-loshite-podaruci-za-sv-valentin-i-niakolko-dobri-idei.fm+13-02-2020 10:10fmplus.net Топ 10 на най-лошите подаръци за св. Валентин... и няколко добри идеи

14 февруари е празник на романтичната любов. Но нека си признаем - тези дни се е превърнал много повече в тест за това колко пари сме готови да изхарчим, за да накараме половинката да се усети "специлно". И, какато се оказва, някои жестове просто не вършат работа.

Британският сайт Metro е събрал Топ 10 на най-лошите възможни идеи за подаръци за св. Валентин, според анкета, в която са участвали 1000 жени. Не всички са приложими за България (по нашите бензиностанции няма цветя), но е добре да се имат предвид.

1. Цветя, купени от бензиностанцията
2. Евтина, безвкусна бижутерия
3. Голяма плюшена играчка
4. Изгодни CD компилации
5. Неудачно подбрано бельо
6. Евтин парфюм
7. Ваучер за вечеря в евтина кръчма
8. DVD с любимите му екшъни
9. Билети за футболен мач на любимия му отбор
10. Шоколад

Добре, от Metro са разнищили какво НЕ, остава въпросът какво ДА подарим, ако не искаме да се наложи да караме на хляб и маргарин следващия месец, но и не искаме да разочароваме половинката като скучни, стиснати и безидейни (най-лошата комбинация). След светкавичен брейнсторминг в екипа, ето каквo приложимо за нашите ширини измислихме:

1.  Ако имате талант, сте най-лесни - стих, песен, картина, ръчно изработено нещо (нещо подходящо, не фасонка за лампата в коридора!), любовна серенада от караокето в любимия ви бар - всичко това няма да ви струва и лев, но неминуемо ще впечатли приятелката ви, особено ако е по-романтична. Тук важен детайл е да сте повече или по-малко признат/реализиран талант, все пак. Не е нужно да сте световно известен, но ако пеете само под душа, пишете само от онези дъъълги стихове с по една дума на ред без рима (това последно проработи за Гео Милев, дръзваш ли да опиташ и ти), а рисуването ви навежда на мисълта, че се родеете с Пикасо, но само вие виждате този факт в положителна светлина - ориентирайте се към нещо друго.

2. Момичетата обичат да ги изненадват с нещо нестандартно - не чак такова, че да я уплаши до смърт и да избяга от вас за 3 наносекунди, а просто нещо, което не е част от деня й. Заведете я на урок по езда, подарете й ваучер за бънджи-скокове или пък й купете един-два часа урок по пиано. Ако се разтърсите, ще намерите съвсем прилични оферти.

3. Надали има жена, която да не обича спа процедурите. Покрай празника всички спа-центрове пускат промоции, които излизат съвсем изгодно, а ако решите да похарчиш малко повече (и да отхвърлите дивашките предразсъдъци), като вземете нещо за двама ви - примерно съвместен масаж, ще се изненадате от цялостния положителен ефект.

4. Пътуване - да, знаем. Пътуванията са всичко, но не и евтини. И все пак, ако приятелката ви е от по-щурите момичета, които обичат да обикалят по цели дни нови местенца и не придирят много за 5 звезден хотел, можете да намерите разкошни оферти за билети от лоу-кост авиокомпаниите, както и добри цени от малките семейни хотелчета. С малко повече ровене отрано и дебнене можете да си осигурите чудесно преживяване за малко пари. При това положение ви уверяваме, че тя няма да се разсърди, ако на Датата й връчите само разпечатаната поръчка, а пътуването е за месец по-късно (защото само за тогава е имало по-евтини билети, но това можете да го спестите). 

5. Дори подаръкът да е обикновен, можете да го поднесете необикновено - примерно да я поканите на разходка в парка и докато минавате под някое дърво, небрежно да протегнете ръка и да "наберете" от него желаната вещ. Тук, разбира се, се иска участието на доверени приятели, както и надзор от тяхна страна, за да не ги види някой и да си "набере" вашия подарък за себе си, но схващате идеята като цяло.

6. Предложение за брак - не, не е толкова лудо, колкото си мислите. Първо, ако така и така сте се решили, това е чудесен начин да излезете супер-роматичен с подбора на повода, винаги да помните годишнината ви, да купувате един подарък, вместо два и също така - в радостта си тя дори да не забележи, че все още не сте купили пръстена. Точката обаче е само за сериозни - това не ви е начин да отбиете номера и после да кажете "аз май размислих". А, и пръстенът ще трябва да се появи по някое време.

7. Ако имате приятели с къща на живописно местенце - подари на двама ви уикенд там. Програмата си я съставяте сами и няма да ви се бъркаме, но един съвет: сами сте и имате всичкото време на света - постарайте се така, че тя да забрави, че няма друг подарък, ако схващате накъде бием.

8. Съвсем лоу кост решение е вечеря, приготвена лично от вас. Особено ако изобщо не ви е присъщо, имате гаранция, че ще я впечатли. Е, подберете блюдата - двойка кебапчета и гарнитура лютеница с лук всеки може да направи, но вижте т. 7 в горната класация. Ако не сте гурме-корифей, повикайте по-сведущи приятел(к)и да помогнат (но гледайте да си тръгнат преди тя да дойде, особено ако сред помагачите е и мама. И най-вече, ако помощникът е само тя).

9. Направете си временни татуировки - еднакви, ако успеете да се споразумеете за дизайна. Не е скъпо, не е завинаги, отличен начин е да се видите с татуировка, ако сте се колебали дали ще ви стои добре, а пък дава усещане за нещо интимно и специално, което сте направили заедно.

10. Ако си падате по този тип изненади, купете два билета за културно събитие, на каквото не сте били никога - от изложба на японска калиграфия, до опера. Има риск, защото може и да не ви хареса, но пък тези неща рядко са прекалено скъпи, особено ако сте от хората, които ще се посмеят (а не нацупят), ако се окаже, че изобщо не ви е харесало.

]]>
EXIT е готов с половината от юбилейния си афишhttp://fmplus.net/news/music/2020-02-12/exit-e-gotov-s-polovinata-ot-iubilejniia-si-afish.fm+12-02-2020 12:12fmplus.net EXIT е готов с половината от юбилейния си афиш

EXIT фестивал в Сърбия добавя близо 30 горещи артисти, достигайки 50% от винаги разнообразния си и изпълнен със световни звезди lineup. 
 
Фестивалнaта еуфория се разпростира на повече от 40 сцени и зони, отбелязвайки голямата си 20-годишнина от 9 до 12 юли 2020 на грандиозната крепост Петроварадин от 18 век, с изглед към Дунав и към родния град на фестивала Нови Сад. Към екипа се присъединява френският хитмейкър DJ Snake, американският изгряващ рапър Sheck Wes, сензационните инди рокери Metronomy, пънк иконата Marky Ramone, хардкор героите на NYC Agnostic Front и още 25 артисти от всякакви стилове и жанрове, които можете да намерите в EXIT! 
 
Тази група се присъединява към вече обявените актове като David Guetta, Fatboy Slim, James Arthur, Tyga, Boris Brejcha, ARTBAT, Sepultura, Medusa, ZHU и още много. Още с бунтарското си начало, EXIT печели две титли за Най-добрия голям европейски фестивал на Европейските фестивални награди, Най-добрия отвъдморски фестивал на великобританските фестивални награди и други награди и признания от някои от най-влиятелните медии в света.
 
 
DJ Snake се превърна в един от най-влиятелните изпълнители в света с добре познати сингъли "Taki Taki", "Lean On", "Turn Down for What" и "Loco Contigo". Талантливият французин от алжирски произход издаде албума Cart Blanche през 2019, като удари №1 в класацията на Billboard за Dance/Electronic албуми. DJ Snake също е част от Pardon My French, френски диджейски колектив, както и основател на набиращия популярност лейбъл "Premiere Classe".
 
Sheck Wes е истинска нюйоркска рап сензация, а неговата "Mo Bamba" се смята за едно от най-големите хип-хоп парчета през последните няколко години. Бързият успех на този двадесет и две годишен рапър и продуцент от Харлем се доказва най-добре от факта, че талантът му е признат както от Travis Scott, така и от Kanye West, които са подписали изданията му, лансирайки Wes към статута на звезда. Въпреки че има само един студиен албум, той може да се похвали с редица колаборации с най-големите хитмейкъри като DJ Snake, 21 Savage, Lil Pump, Offset и Gucci Mane. 
 
Metronomy е награждавана група в най-различни категории - от най-добрата хореография до най-добрия поп изпълнител. Докато нейният фронтмен и продуцент Joseph Mount е известен с това, че си сътрудничи с актове като Robyn, Jessie Ware, Diplo, Sophie Ellis-Bextor и много други, Metronomy са правили турнета с групи като Coldplay. Шестият им албум - Metronomy Forever, излезе миналия септември.
 
Към честването на 20-ия рожден ден на EXIT ще се присъедини и член на Rock 'n' Roll залата на славата, чиито отпечатъци са на холивудската Rock Walk - Marky Ramone, който прекара 15 години като барабанист на легендарната пънк група The Ramones. Групата Ramone Blitzkrieg, с която Marky понастоящем свири, ще донесе най-големите хитове на Ramones в крепостта Петроварадин.
 
Към състава на фестивала се присъединяват Agnostic Front, Thundermother, Death Before Dishonor, Rattus, Shining, Guitar Gangsters, Misconduct, Movement, Terminal Prospect, Bohemist, Nervosa, Lamori, Hexis и Armad. Фестивалът ще представи и редица от добре известни местни и регионални артисти, като J. R. August, Minilinija, Šajzerbiterlemon, Overdive, Proleće, Hill, Nemesis, Stranger Alitor, War Engine и Smrt razuma.
 
Билети за EXIT можете да намерите на exitfest.org и bilet.bg, на цена от 120 лева, а за тези, които желаят да ги комбинират с настаняване и локален трансфер, има и пакети от 249 лв. в bilet.bg. Настаняването по подразбиране е във фестивалния лагер, който е на пясъчния плаж, до река Дунав, докато хотели могат да бъдат резервирани чрез официалната туристическа агенция на EXIT, на exittrip.org.
]]>
Сама на Свети Валентин? Няма повод за съжаление!http://fmplus.net/news/svejo/2020-02-11/sama-na-sveti-valentin-niama-povod-za-suzhalenie.fm+11-02-2020 10:12fmplus.net Сама на Свети Валентин? Няма повод за съжаление!

След като отмина месецът на новото начало, с пълна сила ни връхлетя и месецът на любовта. От самото начало на месеца хората започнаха да украсяват всичко възможно със сърчица, балони, червен цвят... За някои това е като малка Коледа - украса, подаръци, любов; за други обаче е същински ад. 
 
Да си сама на Свети Валентин не е нечувано нещо. Колко пъти ти се е случвало приятелките ти да се вълнуват какво ще подарят на партньора си, в кой ресторант ще отидат, какво ще облекат, докато ти седиш отстрани безучастно и опитваш да въздържаш раздразнението си? Защото в месеца на любовта ти си сама. Значи ли обаче това, че трябва да си е горчива, самотна и обезсърчена? Ни най малко. Ето какво ти предлагаме вместо това:
 
Стани доброволец 
Например в приют за животни, ако ги обичаш. Има приюти, които организират разходки през уикендите за животните. В повечето случаи това са кученца, които чакат своите осиновители. Разбра се, не е нужно да осиновяваш животно, но времето прекарано с тях, ще се отрази положително както на теб, така и на четириногите приятели. Да не говорим с колко хора ще те срещне по време на разходките!
 
Запиши се на спорт
При това такъв, до който не си се докосвала досега. Повечето момичета предпочитат йога, гимнастика, танци - направи нещо, което е напълно непознато за теб и избягай от комфортната си зона! Предизвикай се - ако изпитваш страх от височини, пробвай катерене в зала, където имаш инструктор и няма опасност да си счупиш главата. Ако не харесваш водата – пробвай плуване. Направи нещо, от което се страхуваш - хем ще си докажеш, че можеш много повече, отколкото си очаквала, хем ще се срещнеш с куп нови хора (и луди глави), а това е сигурна рецепта срещу скуката и самотата.
 
Предизвиквай себе си, като се запознаеш с нови хора, но по старомоден начин
Винаги има шанс да те помислят за малко луда, но със сигурност ще изпиташ емоции, които до момента не си изпитала. Заговори хора в парка, в кафенето или в някой магазин - повечето от нас вече са свикнали да гледат само в екрана на телефона, така че представи си шока, който ще извика опитът ти за социализация. И, разбира се, комуникацията е двустранен процес, така че ако не се получи, не търси вината в себе си - просто се забавлявай.
 
Сърцата и цялото любовно настроение около влюбените двойки определено не помага на самотните души, но точно за това трябва да не се затваряш у дома с купа сладолед. Мечтай, танцувай, развивай се и любовта ще дойде, когато най-малко я очакваш.
]]>
Българската кино-сатира "Екшън" вече е по кинатаhttp://fmplus.net/news/cinema/2020-02-10/bulgarskata-kino-satira-quotekshunquot-veche-e-po-kinata.fm+10-02-2020 15:42fmplus.net Българската кино-сатира "Екшън" вече е по кината

"Екшън" е режисьорският дебют на режисьора Радослав Илиев ("Студената война") и първи самостоятелен филм на сценариста Тео Чепилов ("Под прикритие"). Оператор на лентата е Борислав Пенчев, който от години работи в канадската кино индустрия и е в камера департамента на сериали като "Бягаство от затвора", "Светкавицата", "Стрелата", "Легендите на утрешния ден", "Имало едно време", "Специален доклад" и "Свърхестествено".
 
 
"Екшън" е сатира на кино индустрията и най-вече на едноименния жанр, който се снима на конвейер у нас. Заглавието е игра на думи между филмите, с които сюжетът се шегува, изразът "голям Екшън" и командата за начало на снимки.
 
В изпълнената с обрати комедия историята се върти около трима приятели от детинство, които опитват да се доберат до американската звезда Джон Келър (събирателен образ на актьори от типа на Jean-Claude Van Damme, Sylvester Stallone и Chuck Norris), за да връчат в ръцето му свой собствен сценарий за продължение на култовия филм от 90-те "Турбо ченгето". Звездата на въпросния Джон Келър вече е позалязла - дотолкова, че снима модерна научно-фантастична версия на "Винету" в София. Момчетата се забъркват в серия от неочаквани ситуации, пълни с гангстери от три континента и обрати на всяка крачка.
 
В ролята на Джон Келър е Jonas Talkington – актьор с 90 филма в CV-то си, сред които "Submerged" на Jean-Claude Van Damme, където има запомняща се битка с Екшън звездата. От близо 20 години Jonas живее в България, женен е за българка и владее изненадващо добре езика ни.
 
Един от кино продуцентите на "филм-а във филма" играе легендата Terry Randall – актьор с завиден екранен опит, който също така е еко активист, нашумял с акцията, в която хора в костюми на лисици саботират лов на кралското семейство. Terry е бил танцьор на ирландски танци, водопроводчик, актьор на щат в BBC, участвал е в предавания за деца, документални поредици и политически скечове. Владее разнообразни акценти от английския говор – южноафрикански, скауз и оригинален кокни. Водещ е на гледания над 500 000 пъти филм в YouTube "София – историята на Европа".
 
Нинджа убиец във филма играе Dee Yoon - корейски майстор на бойните изкуства, който заедно с брат си Cha Lee-Yoon (работил по каскадите на филми като "Skyfall", "The Hunger Games: Mockingjay", "xXx: Return of Xander Cage") снима кунг-фу филми в Берлин. 
 
Режисьорът на филма се играе от Yuta Takenaka - канадски актьор от азиатски произход, познат от филми като хита на Amazon - "The Man in the High Castle", "The Terror" и "Snowpiercer" на култовия режисьор Bong Joon-ho, който на наградите Златен глобус 2020 спечели награда за чуждестранен филм за последния си филм Parasite, a снощи спечели и "Оскар" за най-добър филм.
 
Специално участие има и Васил Кожухаров - човекът, озвучавал всички екшъни през 80-те и 90-те. Неговият дублаж добавя доза реализъм в една от най-емблематичните екшън сцени на филма, възстановка на "Турбо ченгето", която видео маниаците ще оценят по достойнство.
]]>
Големите победители на наградите "Оскар" 2020http://fmplus.net/news/cinema/2020-02-10/golemite-pobediteli-na-nagradite-quotoskarquot-2020.fm+10-02-2020 13:02fmplus.net Големите победители на наградите "Оскар" 2020

Снощи в Долби Тиътър се проведе 92-тата церемония по раздаването на престижните филмови награди "Оскар", пише vesti.bg. Категориите, в които бяха номинирани редица уважавани актьори, режисьори и сценаристи, бяха общо 24.
 
С най-много номинации тази вечер бе лентата на Тод Филипс - "Жокера", която се състезаваше за статуетката в общо 11 категории. "Жокера" спечели 2 награди - в категориите за най-добра мъжка роля и за най-добра оригинална музика. "Ирландецът" е големият губещ на вечерта, след като от общо 10 номинации лентата не спечели нито една от тях. За втора поредна година "Оскар"-ите нямаха водещ. 
 
Брад Пит най-после получи оскар като актьор след три десетилетия в киното, Барак и Мишел Обама също влязоха в историята на Холивуд, златната статуетка стана най-хубавият подарък за рождения ден на Лора Дърн, а Южна Корея отнесе наведнъж първите си четири награди на Академията за кино изкуство и науки в една историческа нощ за американското и световното кино, обобщава dnevnik.bg.
 
Хоакин Финикс получи първия си оскар за най-добра мъжка роля в "Жокера" и оправда очакванията да произнесе политическа реч. Втория си оскар получи Рене Зелуегър за най-добра актриса в "Джуди" - отличие, което критиката предварително определи като напълно заслужено и истински "Рене-санс" за актрисата, която отсъстваше от големия екран близо десетилетие.
 
Голямата изненада се оказа "Паразит", особено защото получи наградата за най-добър филм и най-добра режисура на Бонг Джун Хо. Това е истински триумф, защото никога досега чуждестранен филм не е печелил в тази категория и като се има предвид, че се състезава в 6 категории с изключителни имена в историята на киното. След обявяването на победата в най-важната категория, създателите му излязоха на сцената със зяпнали от почуда уста.
 
Стив Мартин и Крис Рок дадоха начало на раздаването на престижните статуетки. Хоакин Финикс спечели "Оскар" за най-добра мъжка роля за ролята си в "Жокера". "Не се чувствам издигнат над останалите номинации…Ние споделяме общата любов към киното…Ние говорим за права, ние говорим за борбата срещу вярата, че един вид, една раса има правото да доминира, експлоатира…Ние сме егоцентрици, вярваме, че сме в центъра на Вселената…".
 
Били Айлиш изпълни непреходния хит на "Бийтълс" – Yesterday, докато на интерактивната сцена видяхме образите на всички хора от кино индустрията, които загубихме през изминалата година. Почит бе отдадена и на трагично загиналия баскетболист Коби Брайънт.
 
Актьорът, който бе отличен с "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля, е Брад Пит за ролята си в "Имало едно време в Холивуд". Това е вторият "Оскар" за Брад Пит и първият за актьорско майсторство. "Леле, благодаря, това е невероятно", бяха първите думи на актьора на сцената след спечелването на статуетката.
 
Втората награда за вечерта бе за най-добър анимационен филм. Статуетката в тази категория грабна лентата "Играта на играчките 4".
 
"Оскар" за най-добра поддържаща женска роля очаквано спечели Лора Дърн за ролята си в "Брачна история". "Това е най-чудесният подарък за рождения ми ден", сподели развълнуваната актриса.
 
Наградата за най-добра оригинална музика отиде при "Жокера" и Хилдур Гуднадотир.
 
"Паразит" спечели статуетката за най-добър международен филм. Тази година категорията вече не носи името "Най-добър чуждоезичен филм". Корейският режисьор Бонг Джуун-хоу отбеляза символиката на тази промяна, въведена от Академията.
 
Елтън Джон завладя сцената в Долби Тиътър със своето изпълнение на песента I'm gonna love me again от филма "Рокетмен" "Оскар" за най-добра оригинална песен получи парчето (I'm Gonna) Love Me Again от "Рокетмен". Това е вторият "Оскар" за сър Елтън Джон, 25 години след спечелването на статуетката за Can You Feel The Love Tonight? от "Цар Лъв".
 
Като най-добър анимационен късометражен филм бе отличен "Космата любов". "Споделяме тази награда с вас", споделиха създателите на филма на сцената на "Оскар"-ите. "Тази награда е за Коби Брайънт", добавиха те.
 
Сцената на "Оскар"-ите бе завладяна от магическото изпълнение на песента Into the Unknown от анимационната лента "Замръзналото кралство 2" на различни езици, сред които испански, полски, датски, руски, норвежки, английски.
 
Даян Кийтън и Киану Рийвс връчиха наградата за най-добър оригинален сценарий на Бонг Джуун-хоу за корейската продукция "Паразит". "Благодаря, за нас е голяма чест. Това е първият "Оскар" за Южна Корея. Благодаря ви", каза развълнуваният Бонг Джуун-хоу след получаването на статуетката.
 
"Оскар"-а за най-добър адаптиран сценарий спечели Тайка Уайтити за "Джоджо Заека". Наградата за най-добър късометражен филм отиде при "Съседският прозорец". "Имало едно време в Холивуд" получи втория си "Оскар" за вечерта в категорията за най-добра сценография. Статуетката за най-добри костюми отиде при Жаклин Дюран и "Малки жени". Най-добър документален филм спечели лентата "Американска фабрика" на Стивън Бонар, Джулия Райхарт и Джеф Райхарт. "За трудещите се животът става все по-труден днес", каза Джулия Райхарт.
 
Наградата за най-добър късометражен документален филм спечелиха Карол Дисинджър и Елена Андрейчева за "Да се учиш да караш скейтборд във военна зона (ако си момиче)". "Работя в Афганистан от 2005 г. Това е едно любовно писмо към жените, които не се отказват, и продължават да преподават в училищата. Те са в сърцето на моя филм", сподели Карол Дисинджър.
 
Наградата за най-добър монтаж на звукови ефекти отиде при "Пълно ускорение" и Доналд Силвестър. "Оскар" за най-добър звуков мишунг спечели лентата "1917", който спечели още статуетките за най-добра кинематография и за най-добри визуални ефекти. "Искам да благодаря на останалите номинирани… и за приятелството", каза Роджър Дийкинс. Наградата за най-добър монтаж отиде при "Пълно ускорение", Андрю Бъкланд и Майкъл МакКъскър. Наградата за грим и прически отиде при "Бомба със закъснител" и екипа – Казу Хиро, Ан Морган и Вивиан Бейкър.
 
Еминем изненада всички в Долби Тиътър с изпълнение на един от най-големите си хитове – "Love Yourself", а звездите в залата станаха на крака.
 
Основните победители на 92-те награди:
Най-добър филм - "Паразит"
Най-добър актьор - Хоакин Финикс ("Жокера")
Най-добра актриса - Рене Зелуегър ("Джуди")
Най-добър режисьор - Бонг Джун Хо ("Паразит")
Най-добрър актьор в поддържаща роля - Брад Пит ("Имало едно време в Холивуд")
Най-добра актриса в поддържаща роля - Лора Дърн ("Брачна история")
Най-добър оригинален сценарий - "Паразит"
Най-добър адаптиран сценарий - "Джоджо Заека"
Най-добър анимационен филм - "Играта на играчките 4"
Най-добър документален филм - "Американска фабрика"
Най-добър международен филм - "Паразит"
Най-добра песен за филм - Елтън Джон и Бърни Топин за (I'm Gonna) Love Me Again от "Рокетмен"
]]>
Спечели сърцето на Lindor за свети Валентин!http://fmplus.net/games/win/2020-02-10/specheli-surceto-na-lindor-za-sveti-valentin.fm+10-02-2020 07:00fmplus.net Спечели сърцето на Lindor за свети Валентин!

Св. Валентин е важен за много двойки - ден, в който искат да направят нещо специално за партньора си, за да му покажат любовта си.
 
Lindor цени всеки момент на истинска наслада, който може да бъде споделен с любим човек и очаква вашите истории – романтични, забавни, затрогващи или комични, за най-запомнящия се Св. Валентин. Всеки ден, в периода 10-14 февруари, Lindor и Pадио FM+ ще подаряват 2 сърца Lindor на един от вас.
 
Оставете коментар под поста на Facebook страницата на Pадио FM+ с вашата история за незабравим Св. Валентин, и участвате всеки ден в томбола за 2 сърца Lindor на един от вас.
 
Ако все още нямате идея как да прекарате тази година Деня на влюбените и да създадете вашия незабравим момент с любимия човек, използвайте специалното приложение "Lindor is love, love is Lindor" за вдъхновение на apps.lindt.bg/stvalentine-2020.
 
Официални правила за участие и срок на промоцията: 10-14.02.2020
 
Списък на спечелилите:
10.02 Мая Георгиева
11.02 Траяна Ламбева
12.02 Silviq Kircheva
13.02 Виктор Димитров
14.02 Niya Mihaylova
]]>
Калин Вельов и Йоанна Драгнева се завръщат с новия сингъл "Безгрижни"http://fmplus.net/news/music/2020-02-07/kalin-veliov-i-ioanna-dragneva-se-zavrushtat-s-noviia-singul-quotbezgrizhniquot.fm+07-02-2020 13:52fmplus.net Калин Вельов и Йоанна Драгнева се завръщат с новия сингъл "Безгрижни"

Вчера беше премиерата на новия сингъл на творческия тандем Калин Вельов и Йоанна Драгнева. Автор на музиката, аранжимента и текста на "Безгрижни" е Калин Вельов. 
 
 
"Безгрижни" е втори съвместен проект между Калин Вельов и Йоанна Драгнева, след дуета им "Както никой" (2016), пилотен сингъл от саундтрака към филма "Бартер". Подобно на първия дует, песента "Безгрижни" също е с филмово присъствие – част от новия български филм "Връзкология" на режисьора Ивайло Спасов, в който Калин и Йоанна (в главната роля) участват. 
 
"Безгрижни" е позитивно и весело парче, вдъхновено от всекидневните емоции и необходимостта да приемаме напрегнатото ежедневие с усмивка. Песен, която отразява общата позитивна нагласа към живота на двамата изпълнители, тяхната музикална визия и споделя общата им страст – ударните инструменти и перкусии. Видеото към песента е заснето в арт-център Фабрика 126 от режисьора Ивайло Спасов и оператора Добромир Николов.
 
"Идеята за песента се роди преди няколко години, когато станах татко и сутрините започваха в 6:30 с приятно детско чуруликане, което те събужда бързо и зарежда с готина енергия. И въпреки натоварения ден и понякога изнервените случки, оставаш позитивен и усмихнат през целия ден. Безгрижно усмихнати", казва Калин Вельов, а Йоанна добавя: "Записахме песента на един дъх. Това е толкова зареждащо парче, което ми носи настроение за море, лято и безгрижни дни! Точно за това така му подхожда и заглавието "Безгрижни”, а видеото е от типа "разкази с неочакван край". 
 
Филмът "Връзкология" е романтична комедия, чиято премиера предстои на 14.02 в киносалоните. Лентата разказва за привлекателна и успешна в кариерата си жена (Йоанна Драгнева), която преминава през редица любовни перипети в търсене на истинската любов. Филмът ще бъде представен пред медиите на специална предпремиерна прожекция на 11.02 (вторник).
 
Заедно с премиерата на песента "Безгрижни", Калин и Йоанна стартират и новия си акустичен лайв проект. На сцената към перкусионния им дует се присъединяват музикантите Щерион Пилидов (китари) и Даниеле Фебо (бас). Квартетът планира клубно турне през пролетта, като сетлистът ще включва и нови авторски песни от предстоящия съвместен албум на Калин и Йоанна. 
]]>
Хитов турски диджей записа песен с Ева Пармакова - "Runnin’"http://fmplus.net/news/music/2020-02-07/hitov-turski-didzhej-zapisa-pesen-s-eva-parmakova-quotrunninquot.fm+07-02-2020 12:12fmplus.net Хитов турски диджей записа песен с Ева Пармакова - "Runnin’"

Историята е с главни герои певицата и финалист в петия сезон на "X Factor" Ева Пармакова и един от най-хитовите турски диджеи - Hakan Akkus. Hakan случайно попада на видео на Ева в YouTube, впечатлява се както от блендата на гласа й, така и от сценичното й поведение, и й пише в Инстаграм с предложение да влезе като вокал в негов трак. 
 
 
Започва активна комуникация с екипа на "Вирджиния Рекърдс" и няколко имейла по-късно, Ева вече е в студиото, където заедно с Иво Добрев създават вокалната линия и текста на песента. Наричат парчето "Runnin’", защото разказва за красиво любовно бягство. Звученето му е комбинация между ултра модерен бийт с приятен ориенталски елемент и чувствения вокал на Ева Пармакова.
 
"Истински впечатлена съм от Hakan. Удивително е как нашата колаборация се роди без дори да сме се срещали в студиото. Особено благодарна съм и на Иво Добрев, който ме усети и ми помогна за мелодията и текста.  Обичам това парче и се надявам да е успешно и отвъд България.", споделя Ева Пармакова.
 
"Харесах гласа и харизмата на Ева, има нещо различно в нея, супер интернационално и привлекателно." казва Hakan Akkus, който става известен с летния хит "I Can’t Be", достигнал 88 млн. гледания в YouTube и над 8 млн. стрийма в Spotify.
 
Първите реакции за трака са обещаващи не само у нас, но и в Русия, Турция, Румъния, Гърция, Израел и Полша, където то вече е лицензирано. Песента тръгва с анимирано видео, създадено в Австрия.
]]>
ФСБ с втора дата за концерт в Sofia Live Clubhttp://fmplus.net/news/music/2020-02-06/fsb-s-vtora-data-za-koncert-v-sofia-live-club.fm+06-02-2020 14:54fmplus.net ФСБ с втора дата за концерт в Sofia Live Club

Легендарните рок музиканти се събират за първи клубен концерт след повече от 40 години творческа дейност в Sofia Live Club. След огромния интерес и бързо разпродадената дата за първия клубен концерт на група ФСБ, от управата на клуба обяви втора дата – 4 април, пише MySound.bg.
 
Единствената българска група с награда "Grammy" ще се качи на сцената на най-добрия клуб за музика на живо у нас. Поканата е отправена от Sofia Live Club, а двата концерта са ексклузивни и дълго чакани.
 
ФСБ е създадена през 1975 година от трима музиканти, току-що завършили Музикалната академия и поели по пътя на своите музикални идеи и мечти. Румен Бояджиев – синтесайзъри и вокал, Константин Цеков – клавишни и вокал и Александър Бахаров – бас китара и вокал, са пионерите на прогресив рока в България, оставили ярка следа в популярната музикална култура у нас. През 1979 година триото става квинтет с привличането на Иван Лечев – китара и цигулка и Петър Славов – барабани и се превръща в символ на висок професионализъм и в най-атрактивната българска концертна група, следвана възторжено от вече четири поколения почитатели.
 
След многобройни издадени сингли и албуми, хиляди концерти, участия в световни рок фестивали, рок клубове, филми и музикални програми, музиката на ФСБ звучи все така актуално, не губи своята значимост и послание. 
 
През годините музикантите получават много престижни музикални награди, които продължават да доказват твърдението, че са все така "Високо, високо, високо". Получават и "Грами" съвместно с Хосе Фелисиано през 1990 година.
 
Днес, отново трио, Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев триумфират на концертната сцена със своя неподражаем музикален почерк. "Всеки трябва да прави това, което може най-добре. Ние можем да създаваме музика, да я изпълняваме пред хората, които имат необходимост от "глътка въздух" и духовност. И това правим! Рокът е един от гласовете на истината, неподправен и честен. Така ние спазваме обществения договор за споделените ценности и се радваме на чистата енергия, която нашата публика ни връща!", прокламират корифеите.
 
Билети - в мрежата на Еventim.bg и билетните каси на цена 50 лева. Билети на място няма да се продават. Събитието е без резервации и се препоръчва по-ранното пристигане в клуба, препоръчват от неговата управа.
]]>
Как да ходим по леда, за да не се наранимhttp://fmplus.net/news/svejo/2020-02-06/kak-da-hodim-po-leda-za-da-ne-se-naranim.fm+06-02-2020 10:50fmplus.net Как да ходим по леда, за да не се нараним

Наваля сняг и следващият етап са заледените тротоари, които  могат да създадат сериозна опасност, особено ако и без поледиците човек има проблем с равновесието.
 
За да не падате по леда, спазвайте едно просто правило – ходете като пингвин, съветва vesti.bg. Това означава да се приведете леко напред, докато правите крачка, така че центърът на тежестта да падне върху предния крак. Важно е и да правите малки крачки. По този начин между крака и земята се образува прав ъгъл, като така възможността за подхлъзване намалява драстично. 
 
 
При нормално ходене между предния крак и земята се образува тъп ъгъл, което улеснява подхлъзването напред. Пингвините са овладели до съвършенство начина за най-сигурно ходене по лед и затова се подхлъзват много рядко.
]]>
Родопската теснолинейка в Топ 10 на "Guardian"http://fmplus.net/news/svejo/2020-02-05/rodopskata-tesnolinejka-v-top-10-na-quotguardianquot.fm+05-02-2020 16:29fmplus.net Родопската теснолинейка в Топ 10 на "Guardian"

Родопската теснолинейка се нареди в Топ 10 на най-добрите пътувания с влак в Европa, съобщава vesti.bg. Класацията е изготвена от британския вестник "Guardian". Заедно с други маршрути от Швейцария, Финландия, Германия, Испания, Ирландия, Люксембург, Франция, Чехия и Португалия, обиколката с родопската теснолинейка е оценена сред най-заслужаващите си в цяла Европа.
 
 
Линията Септември – Добринище е единствената действаща теснопътна железопътна линия в България. Теснолинейката изминава разстоянието от 125 км. между крайните гари за около 5 часа със средна скорост 25 км/ч. Линията не е изградена за бързина, но за сметка на това предлага невероятна гледка към Родопите, Рила и Пирин. От "Guardian" посочват и ниската цена на билета за теснолинейката – еднопосочният е само 2.80 паунда (6.50 лв.)
 
 
В същото време родопската теснолинейка получи още едно признание - тя оглави читателската класация на "Guardian" за най-живописните пътувания с влак в Европа. 
]]>
Liam Gallagher обвини "алчността на Noel" за неосъщественото събиране на Oasishttp://fmplus.net/news/music/2020-02-05/liam-gallagher-obvini-quotalchnostta-na-noelquot-za-neosushtestvenoto-subirane-na-oasis.fm+05-02-2020 15:06fmplus.net Liam Gallagher обвини "алчността на Noel" за неосъщественото събиране на Oasis

Колко струва събирането на Oasis? Ако вярваме на Liam Gallagher, дори 130 милиона долара не стигат, за да убедят брат му Noel.
 
Двамата непримирими братя отново се счепкаха в туитър, след като Liam обвини брат си, че е отказал 100 милиона лири, за да се съберат отново в легендарната група за турне. “Предложиха ни 100 милиона лири за турне и това даже не стига на тази алчна душа”, писа Liam.
Noel обаче отвърна на удара, заявявайки, че няма представа за "никаква оферта от никого и за никакви пари", добавяйки "но отлично знам, че някой има нов сингъл, който трябва да промотира, така че може би объркването тръгва от там".
Доколкото Liam определено иска реюниън на Oasis (и ако подобна сума наистина е предложена, не е чудно защо), Noel не скъпи усилия да пререже всяко споменаване за това още в зародиш. В статия за "Wired" миналата година написа, че ако феновете искат да чуят старите песни на Oasis, те са "изпълнявани някъде от един дебелак в анорак и бермуди", явно визирайки Liam. "Така че могат да идат и да гледат това", добавя Noel. "Лично аз нямам никакво желание да съм отново въвлечен в Oasis."
]]>