Стартира Sofia Independent Film Festival 2018

С прожекция на биографичния филм McQueen тази вечер от 19:00 часа в кино "Люмиер" стартира деветото издание на единствения по рода си фестивал на независимото кино у нас Sofia Independent Film Festival. В дните от 26 октомври до 3 ноември в Дом на киното, Люмиер, Одеон, Г8 и Евро Cинема ще бъдат прожектирани филми от 4 континента.
 
30 филма ще се борят за престижните награди в категориите за игрален, документален и късометражен филм, а извънконкурсната програма ще ни срещне с най-добрите заглавия от световните кино афиши за последните 12 месеца, старателно подбрани от новия екип на фестивала. 
 
Скот Хилиър - операторът на носителя на "Оскар" "Twin Towers" и директор на фестивала ЕCU, ще бъде специален гост и ще проведе уъркшопа "More Than A Script Competition" на 27 октомври в Кино Култура. 
 
Със специален акцент към късометражното кино, в тазгодишното издание ще видим изключителни заглавия, част от които за първи път се качват на голям екран у нас. А с лентата "Поетът и дяволът" на 30 октомври в 18:30 часа в кино "Одеон" ще отпразнуваме 60-годишнината на Владо Пенев. В навечерието на юбилея си, актьорът ще бъде специален гост на прожекцията, която ще зарадва киноманите и любителите на Sofia Independent Film Festival. 
 
На специална вечер, посветена на алпиниста Боян Петров, ще гледаме филма "Лятото свършва през юни”, който представя изкачванията на два осемхилядника - Гашербрум II (8 036 м) в Каракорум през юли 2017 и Даулагири (8 167 м) в Хималаите през септември 2017 - последните два върха от Хималайската корона, успешно изкачени от Боян. Филмът ще може да бъде видян на 28 октомври, в 18:00 часа, в кино "Люмиер". Специални гости на прожекцията ще бъдат Радослава Ненова – жената до Боян, Стефан Стефанов и Петя Колчева - алпинисти и негови приятели.
 
Извън състезателната програма на Sofia Independent Film Festival, носител на Оскар през 2018 за чуждоезичен филм, е и лентата "Фантастична жена". Филмът разказва историята на  Мaрина - трансексуална жена, която работи като сервитьорка и певица в нощен клуб. Една вечер мъжът на живота ѝ умира, но Марина е лишена от възможността да скърби за своя любим. Това е филм за живота след смъртта и за силата да накараш себе си да продължиш напред, въпреки бурята, която бушува в сърцето. По време на фестивала лентата може да бъде видян три пъти. Първата прожекция е  на 27 октомври в 19:00 часа в Дом на киното. Тези, които няма да могат да се насладят на филма тогава, ще имат възможността да отидат на следващия ден – 28 октомври в 20:45 часа в кино "Одеон" или на 31 октомври в 20:30 часа, отново в Дома на киното. 
 
В конкурсната програма ще участват 30 филма от целия свят, които ще се борят за голямата награда. В състезанието са и три български ленти, сред които "Упражнение за доверие" на Вилма Карталска, който влезе в септемврийското издание на Changing Face International Film Festival в Сидни и през 2019 ще се бори за голямата награда.
 
Със световна премиера в рамките на фестивала очакваме филма "Лоша компания" на режисьорът Джош Слейтс. "Изключително развълнуван съм, че премиерата на филма ще бъде именно в България", споделя самият Слейтс. Филмът разказва историята на една авторка, която проправя своя път на турне на книгата си. 
 
Ерудирано петчленно жури ще има нелеката задача да оцени филмите в състезателната програма и да избере най-добрите сред тях. В състава на журито влиза Галина Тонева – продуцент и един от основателите на "Гала Филм" ООД 1995. По образование е журналист и икономист. Завършва европейската програма за продуценти "Изток-Запад" в Чехословакия. Повечето ѝ филми са международни познати, а наградите – над 60. 
 
Александра Цветкова е PR специалист, ориентиран във филмовата индустрия. Работи като PR&Creative Manager в едно от водещите филмови студиа в Европа като отговаря за връзката с потенциални клиенти, както и със съществуващи такива. В работата си е допринесла за създаването на множество кампании и инициативи.
 
Иван Владимиров е сценарист и режисьор. Негов е филмът "Валсове и танга от село Бела вода", участвал е в състезателните програми на различни конкурси. Сърежисьор е на игралния филм "Кецове".
 
Над 25 игрални и безброй документални филми има Лорис Сърци. Той е роден в Рим и има магистърска степен по продуцентство от UCLA през 2003. Сценарист е на няколко проекта и театрален режисьор на постановки, сред които "Фантомът на операта".
 
Актьорът Иван Юруков завършва НАТФИЗ през 2004 в класа на проф. Стефан Данаилов. От 2005 до днес е в трупата на Народен театър "Иван Вазов", като е играл на сцените на повечето столични театри. Не по-малко богата е кино биографията му. Започва с късометражни филми, а с тях започват и наградите. В момента работи по първия си пълнометражен филм "До последния каприз".

Свързани новини

Даниел Крейг - най-високоплатен

23.08.2021

Дейвид Духовни пее отново

23.08.2021

Ема Стоун се завръща като Круела

16.08.2021

Ето го новото "Семейство Адамс"

10.08.2021

Без ваксина? Без Jennifer Aniston!

06.08.2021