Жан-Жак Ано снима филм за пожара в катедралата Нотр Дам

Френският режисьор Жан-Жак Ано започна снимките на филма за пожара в катедралата "Нотр Дам" от април 2019 г. Снимачна площадка е катедралният храм "Св. Стефан" в Бурж, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, предаде БТА. 

"Бяхме във всички големи църкви във Франция в търсене на подходящото място.  Всички гласуваха за Буржката катедрала и тя наистина е великолепна", каза Ано пред журналисти при представянето на проекта.

Той сподели, че получил предложението да заснеме филм за пожара от ръководителя на френското киностудио "Пате" Жером Сейду. "Попита ме дали ще ме заинтересува такъв проект. Още същата вечер му дадох съгласието си и го предупредих, че няма да бъде документален филм", каза режисьорът.

Той обясни, че преди да пристъпи към работата върху сценария, е разговарял с пожарникари, участвали в потушаването на пламъците в катедралата. "Никога не съм писал сценарий толкова бързо. Но той на 98 процента отразява случилото се в действителност", каза Ано.

Във филма ще бъдат включени и архивни кадри, видеозаписи от мобилни телефони и телевизионни камери. Ано каза, че главен герой във филма ще бъде самата катедрала, около която се развиват събитията.

"Във филма ще бъдат и всички, помогнали да се спаси "Нотр Дам", включително и пожарникарите, които се опитваха с вода да охладят строителните скелета, за да не рухнат", добави той.

Жан-Жак Ано е автор на филми като "Името на розата" (1986), "Седем години в Тибет" (1997), "Враг пред портата" (2001). Очаква се филмът за пожара в парижката катедрала да излезе през април 2022 г.  

Свързани новини

"Приятели" се завръща - виж кога

14.05.2021

Идва нов сериал по Стивън Кинг

13.05.2021

Старт на прикуъла на "Игра на тронове"

07.05.2021

Оскари 2021: Какво да очакваме

23.04.2021

Бой Джордж търси актьор за себе си

21.04.2021