"Социалната мрежа" получи 4 награди на критиците

Филмът за Facebook "Социалната мрежа" получи четири ключови награди, включително за най-добър филм, което помогна да се стесни списъка на претендентите за Оскар тази година.

Националната асоциация на критиците на САЩ даде наградата за най-добър режисьор на създателя на "Социалната мрежа" Дейвид Финчър, а наградата за най-добър актьор получи Джеси Айзенбърг, играещ ролята на основателя на Facebook Марк Цукерберг. Аарон Соркин получи награда за най-добър адаптиран сценарий. Филмът показва на зрителите зараждането на сайта за социални контакти от идея, появила се в студентски кампус, до първия един милион потребители.

Критиците дадоха наградата си за най-добра актриса на Лесли Манвил за "Още една година", разказващ за година от живота на женена двойка. Крисчън Бейл беше определен за най-добър поддържащ актьор за ролята си на изтощен боксьор, пристрастен към наркотиците в "Боец", а Джаки Уейвър получи награда за поддържаща актриса за австралийския криминален филм "Животинско кралство". Националната асоциация на критиците е създадена преди повече от 100 години като нетърговска организация, целяща да подкрепя филмите като форма на изкуство и развлечение, и всяка година е първата, която обявява наградата си за най-добър филм от големите студия. /Ройтерс