Jonas Kaufmann посвети новия си албум на Puccini

След години на редица роли от опери на Giacomo Puccini, представени на всички големи оперни сцени и възторжени аплаузи от критика и публика, Jonas Kaufmann най-накрая записа албум, изцяло посветен на най-обичания композитор от света на операта. Новият му албум Nessun dorma излезе от Вирджиния Рекърдс/Sony Music. 
 
Nessun dorma включва селекция от най-популярните арии за тенор от възхитителните произведения на Puccini, сред които "Турандот“, "Манон Леско“, "Тоска“, "Бохеми“, "Мадам Бътерфлай“, "Момичето от златния Запад“ и др. Албумът продължава с откъси от ранното творчество на Puccini – арии от оперите "Вилиси" и "Едгар“, за да стигне кулминационната си точка – арията “Nessun dorma” от "Турандот", последната опера на Giacomo Puccini.
 
 
Jonas Kaufmann реализира записите с оркестъра на "Coro dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia“ под диригентството на маестро Antonio Pappano и латвийската оперна певица, сопраното Kristīne Opolais. През октомври т.г. Jonas Kaufmann стартира европейско турне в подкрепа на новия албум с концерти във Франкфурт, Лондон, Рим, Париж, Брюксел, Прага и Майнхайм. През пролетта на 2016 турнето продължава в Есен и Мюнхен. 
 
На 12 септември Jonas Kaufmann дебютира в заключителната вечер на традиционните и световноизвестни концерти – балове в Роял Албърт Хол със Симфоничния оркестър на BBC, събитие, което се излъчва на живо и се радва на многомилионна телевизионна аудитория. Освен репертоара с подбрани арии от Puccini, Kaufmann изпя песента “Rule, Britannia!”, която за първи път в историята на концертите BBC Proms беше изпълнена от немски певец. 
 
През ноември т.г. Jonas Kaufmann ще покори и киносалоните в целия свят с премиерата на вълнуващия нов филм, озаглавен "Jonas Kaufmann, една вечер с Puccini (“Jonas Kaufmann – An evening with Puccini”). Филмът е продуциран от Arts Alliance и ще представи концерта на Kaufmann от Миланската Скала с филхармоничния оркестър на Ла Скала под диригентството на Jochen Rieder. Освен изключителния достъп до "най-великия жив тенор на нашето време“ (според Daily Telegraph), филмът ще проследи един ден на Jonas Kaufmann в Милано, който ще се  опита да се върне във времето и да извърви стъпките на Puccini в този емблематичен за творчеството му град. Филмът ще бъде прожектиран в над 1000 киносалона в 40 държави. 
 
Музиката на Puccini прави дълбоко впечатление на Jonas Kaufmann още в ранна детска възраст, подобно на много хора по света. Но малцина знаят за безпрецедентната популярност на композитора, която го достига приживе. Както Jonas Kaufmann обяснява: "Днес всички знаят арията "Nessun dorma", най-малкото като резултат от първия и легендарен вече концерт на "Тримата тенори“ на финала на Световното първенство по футбол в Рим през 1990. Но през последните 20 години от живота си Giacomo Puccini е бил толкова прочут, както е Мадона в наши дни. Ариите му са били много популярни и обичани и според днешните ни критерии, той е бил "суперзвезда“. В началото на 20 век, Puccini се е превърнал в композитора, тотално завладял сърцата на хората“.
 
Преди 100 години хората са си подсвирквали по улиците арии от оперите на Puccini. Милиони слушатели от всички сфери на живота, социално положение и класа са се просълзявали с "Бохеми“ и "Мадам Бътърфлай“. Музиката му се харесва от всички, тя е достъпна за масите и е обожавана. Днес, при тези показатели, бихме я определили като комерсиална. Но Puccini предлага и нещо ново на модерните хора тогава – за разлика от героите на Verdi, образите в неговите произведения често притежават противоречиви качества и това ги прави така пленителни и близки за публиката. 
 
Благодарение на Enrico Caruso и изобретяването на грамофонната плоча, музиката на Puccini става дори по-популярена от тази на Verdi. Именно легендарният италиански тенор е сред основните причини за бързото навлизане на грамофонната плоча. Всеки, който е притежавал грамофон по това време е слушал Caruso, а всеки, който е слушал Caruso, е слушал как той пее арии от Puccini. Според съвременните ни стандарти, Giacomo Puccini е печелил толкова, колкото днес получават най-големите холивудски звезди. Той е водил охолен и светски начин на живот.  
 
Тенорът е изключително щастлив, че е успял да запише новия си албум в Рим. "Първо, обичам този град. Второ – тук работи прекрасният оркестър на Националната академия на Санта Чечилия. Трето – диригент на този оркестър е Antonio Pappano, на когото дължа много. Имам голям късмет, че Kristīne Opolais, с която си партнирам в две постановки на "Манон Леско“, се съгласи да запише част от сцените за албума“, разказва Jonas Kaufmann. "Любимата ми ария е "Nessun dorma". Концертът на Тримата тенори в Рим се състоя малко преди 21-първия ми рожден ден и когато чух изпълнението им, бях дълбоко развълнуван и респектиран. Трябваха ми години, докато се осмеля да изпълнявам тази ария, която притежава такава магия и въздействие. Дори и днес, като слушам "Nessun dorma", настръхвам“, споделя тенорът. 
 
Nessun dorma – The Puccini Album е вече на пазара в стандртна версия на CD и в лимитирано делукс CD издание, на грамофонна плоча (винил) и в дигитален формат в iTunes. 

Свързани новини