Писателят Орхан Памук идва у нас на 18 май

Нобеловият лауреат за литература Орхан Памук идва в България на 18 май. Той ще гостува за първи път в София по покана на фондация "Елизабет Костова" и ще остане два дни. Писателят ще бъде удостоен с почетното званието "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На 19 май от 17 ч в "Червената къща" Памук ще дискутира с почитатели и литературни специалисти по теми от най-новата си книга с есета "Други цветове".  

Най-известният съвременен турски романист е роден през 1952 г. в Истанбул в заможно семейство. Баща му е директор на турския клон на IBM. "Родителите ми винаги са били ориентирани към Запад - те бяха типични републиканци, с типичните светски ценности", казва авторът на "Името ми е червен".

Завършил престижния американски Роберт Колеж в Истанбул, Памук е учил архитектура в Истанбулския технически университет, но след три години следване се отказва. През 1977 г. завършва журналистика в Истанбул, но никога не влиза в професията. Тогава започва да дава плодове и талантът му за писане. Джойс, Фокнър, Вирджиния Улф са писателите, които му допадат най-много.

Първият му роман "Тъмнината и светлината" е създаден през 1974 г., но вижда бял свят едва през 1982 г. под заглавие "Джевдет Бей и неговите синове". Година по-късно Памук публикува "Безмълвната къща" и вече е смятан за водещ турски романист.

Романът му "Бялата крепост" (1985) е този, който му носи истинско международно признание, след като печели многобройни награди.

Орхан Памук е почетен член на Американската академия за литература и изкуство, а през 2005 г. сп. "Тайм" го включва в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.