10 "горещи" работни позиции – и как се започват

Пандемията Covid-19 прати безброй хора да работят отдалечено – от домовете си, пише TechNews.bg. Дистанционните позиции са вече доста популярни и в списъците с обяви са се увеличили с 25% от март 2020 г. досега. Наскоро Flexjobs, специализирана в намирането на работа от разстояние и на свободна практика за професионалисти,  публикува данни, които подчертават 10-те кариерни области, които са отчели най-голям ръст от началото на пандемията насам. Flexjobs прогнозира, че 10-те кариерни области, които са отбелязали огромен ръст досега, ще продължат да бъдат силно търсени и през 2021 г. въз основа на тенденциите в наличните данни от 2020 г.
 
В низходящ ред ето кои са 10-те най-бързо растящи полета за кариера за "отдалечени" служители през 2020 г.:
 
1. Маркетинг: позициите обикновено касаят създаването на т.нар. "маркетинг чрез съдържание", специалисти по маркетингови операции и специалисти по пазарни проучвания.
 
2. Административни: това поле обхваща различни позиции, включително изпълнителни асистенти, административни асистенти.
 
3. Човешки ресурси и набиране на персонал: сред най-търсените дистанционни експерти са специалистите по подбор на персонал, координатори на назначенията и анализатори на данни за човешките ресурси.
 
4. Счетоводство и финанси: отскоро доста се търсят "дистанционни" счетоводители, данъчни консултанти.
 
5. Графичен дизайн: творците и художниците могат лесно да работят отдалечено, а потенциалните позиции включват старши дизайнери за магазини, дизайнери на марки и лога, специалисти по създаване на "потребителски преживявания".
 
6. Обслужване на клиенти: търсят се дистанционно работещи агенти по поддръжката, клиентски "навигатори" и служители за бюра по поддръжка.
 
7. Писане: всички, които се занимават с творческо писане, особено ако са готови да пишат из социалните мрежи, са търсени – и могат да работят изцяло от домовете си.
 
8. Ипотеки и недвижими имоти: обявите за работа търсят всякакви специалисти, свързани със счетоводното управление, координатори на прехвърляния и обработка на ипотеки и заеми.
 
9. Интернет и електронна търговия: компаниите търсят най-вече SEO мениджъри, асистенти по оформлението и специалисти по имейл маркетинг.
 
10. Управление на проекти: потребни на много места по света са мениджъри на проекти, договорни специалисти (управление на договори) и висши програмни мениджъри, които да поемат координацията на сложни проекти с много "зъбчати колелца".
 
За тези, които си представят процеса на наемане на специалисти "лице в лице", пейзажът в "ерата на Covid" може да изглежда доста чужд и странен. Целият процес на кандидатстване, интервю, назначаване – всичко се извършва дистанционно. А това означава, че има някои различни стратегии, които трябва да бъдат предприети, казват от Flexjobs.
 
От особено значение са мотивационните писма и автобиографиите, съобразени с конкретната позиция, за която се кандидатства. Ако някога те са били формалност или са давали само обща представа, сега са ключови за добиването на представа какъв е човекът, който кандидатства, защо идва, какво умее и с какво може да допринесе.
 
За кандидатите е важно да заявят ясно своя опит, особено ако вече са извършвали някакъв вид работа от разстояние. Желателно е те да представят опита си така, че работодателят да добие ясна представа какво са правили дистанционно и как могат да приложат уменията си в контекста на предлаганата позиция.
 
Сред ценните умения, които днес са силно търсени, са управлението на времето и задачите, комуникацията, самоуправлението, добрите умения за независима (самостоятелна) работа и комфортното боравене с модерните технологии.

Свързани новини

Топ 6 идеи за пътуване през уикенда

22.07.2021

Как да топим калории без спорт

13.07.2021

10 любопитни факта за целувката

06.07.2021

Фестивал на приключенията през юли

28.06.2021

10 начина да охладим дома без климатик

25.06.2021