31 май - Международен ден на блондинките

31 май е един наистина светъл празник - Международният ден на русокоските! Отбелязва се от 2006, когато за първи път е връчена наградата "Диамантено токче", пише obekti.bg. Тя се присъжда на талантливи, умни, успешни и модерни блондинки.
 
Сред естествените блондинки има немалко успешни писателки, учени, телевизионни водещи, журналистки. Един от примерите е Джоан Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър. През 2006 тя стана най-високоплатеният писател в света след Дан Браун.
 
Мъжете предпочитат блондинки още от древни времена. Учените обясняват това по следния начин: при жените със светли коси нивото на женския полов хормон естроген е по-високо, а нивото на мъжкия хормон тестостерон - по-ниско в сравнение с брюнетките. Теоритично това води до по-меки черти на лицето и по-мек и уязвим характер, което силно импонира на мъжкото желание да брани и закриля.
 
 
Голям принос във формирането на мита за спорния интелект на блондинките има холивудската актриса Мерилин Монро, която става звезда с филма "Мъжете предпочитат блондинките", в който играе много добродушна, но не по-малко глуповата блондинка, чиито житейски избори са неизменно в нейна вреда. В същото време най-известната блондинка в света всъщност е имала кестенява коса, но е постигнала успех в Холивуд, едва след като се разделила с нея.
 
 
За антипод на популярния архетип се смята известната холивудска актриса Шарън Стоун. Още на 13 години нейният коефициент за интелигентност е доста над средния - 154, тоест толкова, колкото е бил и на Алберт Айнщайн.
 
Компанията Lycos, собственик на сайт за запознанства, извърши изследване и след анализ на вкусовете на 100-те най-богати мъже на планетата, първенството са спечелили брюнетките, а не блондинките. Оказва се, че 78% от най-богатите представители на силния пол са предпочели да живеят с тъмнокоси жени, а само 22% - със светлокоси.
 
 
Според учените, блондин(к)ите са нещо "ново", от еволюционна гледна точка - русата коса се е зародила след мутация преди около 11 000 години. Естествените блондин(к)и са не само редки - по-малко от 2% от цялото население на планетата се радва на този цвят без помощта на химията - но и са в сериозен риск. Смята се, че русокосите ще изчезнат от Земята през 2202, а последната блондинка ще се роди на север, вероятно във Финландия. Биолозите обясняват прогнозите си с това, че светлият ген е рецесивен, а тъмният - доминантен, затова когато брюнет сключи брак с блондинка, децата им най-често са с тъмни коси. 

Свързани новини

Топ 6 идеи за пътуване през уикенда

22.07.2021

Как да топим калории без спорт

13.07.2021

10 любопитни факта за целувката

06.07.2021

Фестивал на приключенията през юли

28.06.2021

10 начина да охладим дома без климатик

25.06.2021