Слушай Радио FM+ и спечели билет за концерта на Неманя Радулович!

Слушай Радио FM+ и спечели билет за концерта на феноменалния Неманя Радулович! Разгледай внимателно листовката за концерта - може би си получил/а вече такава на 8 и 9 юни. когато организаторите ги раздаваха. Ако не си, все още можеш да се снабдиш с нея от билетния център на НДК и на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България". 
 
 
Серийният номер е твоето щастливо число! Всеки ден Калин ще тегли два серийни номера, които ще обяви в ефир. Ако чуеш своя номер, автоматично печелиш билет! Позвъни на тел. 02 / 976 56 56 и заповядай с листовката с печелившия номер, за да получиш наградата си!
 
Двете дневни награди се теглят на живо в ефира на Радио FM+ от понеделник до петък, точно в 17:30. Всеки ден печелят двама!
 
Уникална среща на различни музикални култури предлага финалният концерт от "Европейски музикален фестивал"  2019, организиран от "Кантус Фирмус". За първи път у нас на форума гостува феноменалният цигулар Неманя Радулович и неговият оркестър Double Sens, съставен от френски и сръбски музиканти. 
 
Те са подготвили програма, която умело съчетава класически творби и огнени балкански ритми. Концертът е на 23 юни в зала 1 на НДК от 20 ч., а фестивалът се реализира като част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019. Виртуозни и завладяващи са интерпретациите, които Неманя ще предложи на публиката, защото е един от най-интересните и атрактивни съвременни артисти, който съчетава брилянтна техника с модерна визия.  Радулович завзема световните сцени с неповторимо музикално присъствие и външност на рок звезда. "Неговата удивителна техника е само механизмът, чрез който той разгръща музикалната фраза със свобода и интелигентност", пише за него журналистката Сюзън Лей от Bachtrack.
 
Идеята за среща на европейската класическа традиция и балканския фолклор винаги е била част от професионалния път на Неманя Радулович. Роден в Сърбия през 1985, той развива своя талант в музикалните центрове на Европа. Като дете чудо, Неманя стъпва на сцената още на 7 години. Първоначално учи във  Факултета по музика и изкуства в Белград, а след като семейството му е принудено да напусне родината си заради войните, заминава за Германия и е приет във Висшето музикално училище в Саарбрюкен. Негови преподаватели са също Салваторе Акардо в Академия "Stauffer" в Кремона и Патрис Фонтанароза в световноизвестната Парижка консерватория. 
 
Щастливата звезда на Неманя Радулович изгрява през 2006, когато дебютира в парижката зала "Плейел", заменяйки прочутия Максим Венгеров, който по това време има проблеми с ръката си. Радулович печели награди от няколко престижни конкурса по цигулка и развива активна кариера като солист на най-реномираните оркестри в Европа и по света. Свирил е с Мюнхенската филхармония, Немския симфоничен оркестър – Берлин, Щатскапеле – Дрезден, Токийския симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър "Йомиури" – Токио, Симфоничен оркестър на Монреал, Испански национален оркестър, Филхармоничния оркестър на Холандското радио, "Камерата Залцбург" и много други елитни състави. Днес е ексклузивен артист на най-престижната звукозаписна компания за класическа музика Deutsche Grammophon. 
 
"Когато започнах да свиря на цигулка, исках да имам повече свобода, за да почувствам музиката и да я споделя с публиката. Единственото ми желание беше да изпълнявам класическа музика и да й предам образ от нашето съвремие", споделя Радулович в специално интервю за българската публика. 
 
Освен с виртуозно свирене, Неманя Радулович се отличава със забележителен личен стил, който не е самоцел, а начин на себеизразяване. Цигуларят не приема идеята, че класическите музиканти са хора във фрак и папийонка, затова излиза на сцената с кожени дрехи. Той е прочут също и със своята дълга коса, която  носи от 17-годишна възраст. За него тя има смисъл на някакъв вид броня, защита, благодарение на която може да се чувства на сцената сам със себе си. 
 
Стремежът към свобода и желанието за разширяване границите на класическата музика са определящи и за всички програми, които Радулович предлага на публиката. "Аз се гордея със сръбската музика", подчертава той. "На Балканите имаме богат фолклор и традиции. Хубаво е да съберем всичко на едно място и да го представим пред света. Западните страни много обичат това съчетание. Вероятно харесват ритъма в нашата музика и казват, че тя е пълна с живот."
 
На концерта в София Неманя ще изпълни целия цикъл "Годишните времена" от Вивалди и нова версия на приказната сюита "Шехеразада" от Н. Римски-Корсаков, направена специално за него и Double Sens от сръбския композитор Александър Седлар. "За мен "Шехеразада" е една от най-красивите музикални истории", счита цигуларят. Той ще допълни класическите шедьоври с  аранжименти на музика от Емир Кустурица и сръбски фолклор: песента "Светът е чудо" от едноименния филм на прочутия режисьор, както и сръбската народна песен "Нишка баня" са адаптирани отново от Александър Седлар, с когото Неманя работи от години. 
 
Оркестър Double Sens съществува от 11 години. Той е създаден от Радулович с идеята да събере свои приятели от бивша Югославия и Франция. "Голяма част от музикантите в оркестъра имат съпрузи, братя или сестри в чужбина. Ето защо, всичко при нас е двойно, откъдето идва и името на оркестъра", усмихва се цигуларят. С Double Sens той осъществява записи за няколко свои албума, сред които "Фантазия Паганини" (2013), "Пътуване към Изтока" (2014), "БАХ" (2016), "Чайковски" (2017) и наскоро издадения от Deutsche Grammophon "Байка" (2018). 
 
Билетите за концерта на Неманя Радулович и Double Sens са в продажбата на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България", в билетния център на НДК, на Ticketsbg.com и в мрежата на Eventim. Цените са от 30 до 80 лв. 
 
Списък на спечелилите:
13.06 7909, 88
14.06 2907, 3788
17.06 9947, 6229
18.06 8863, 1052
19.06 2111, 7860

Свързани новини

Спечели смартфон от Nokia!

17.06.2019

Идва Lord of the Dance: Dangerous Games!

10.04.2018

Cпециални мерки за "Lord of the Dance"

19.03.2018

Защо да позволяваме на учениците да ...

15.09.2017

Как да владеем интереса на най-малките

10.07.2017

Коментари