Подправи своето настроение със свежа и пиперлива идея от Spizing!

Spizing е създадена в началото на 2016. Целта на компанията е да промотира истинската храна, истинското готвене и употребата на натурални, качествени подправки. 
 
Основната причина да създадем Spizing е навлизането в храната ни на изкуствено създадени овкусители, оцветители и подобрители, ефекта от които върху здравето ни е неясен, и които постепенно изместват естествените подправки. Вече имаме създадени 4 серии продукти - "Световна кухня", "Световни миксове", "Пикантни допълнения" и "Български подправки", базирани само на подправки и насочени към здравословното хранене.
 
Сега имате възможност да спечелите великолепен набор от 10 черни пипера! В понеделник и сряда на facebook страницата на Радиото ще намирате пост за играта. Влезте на spizing.com и разгледайте многообразието, което ви очаква там. На коя подправка бихте оприличили настроението или характера си? Публикувайте линка към него като коментар и вече участвате в жребия за наградата: комплект 10 черни пипера - Черен и Червен Кампот, Теличери, Малабат Тигър, Бял пипер Пондичери, Зелен пипер, Розов пипер, Сечуански пипер, Дълъг пипер, Пушен на буков дим черен пипер Банасура. 
 
 
Ако обаче не искате да разчитате на късмет, ето ви нещо, което можете да спечелите веднага - между 11 и 24.04 Spizing ви подарява 10% отстъпка от всичко, което можете да закупите от сайта, с използването на кода FM10!
 
Най-известните черни пипери на света
 
Черен пипер сорт Кампот 
 
В цяла Камбоджа се отглежда черен пипер, но само пиперите от провинция Кампот са добили световна слава и се смятат за Ролс Ройс-а на черните пипери - най-вече редкият червен Кампот.
 
Черен пипер се отглежда в Камбоджа от 800 години. Откриването на пипера Кампот за света става едва през 18ти век, когато страната става колония на Франция и той става най-популярния черен пипер във Франция. Към днешна дата в Кампот се произвеждат около 100 тона висококачествен пипер годишно, по традиционни методи - без химическа обработка и с естествено сушене на слънце. Перфектните климатични и почвени условия пък премахват необходимостта от прилагането на изкуствени торове и химикали.
 
Черният и червеният Кампот са един и същ пипер. Червеният е оставен да достигне пълна зрялост и след това е минал специална технология за изсушаване без ферментация, за да запази цвета си. Това му дава много по-дълбок аромат и впечатляващ, улегнал вкус. Използва се като завършващ пипер преди сервиране на стекове, печени меса и деликатни ястия, на които искате да придадете незабравим аромат и вкус. 
 
Черни пипери от Индия
 
Индия е царството на подправките, а безспорно техният цар е черният пипер. В наши дни черен пипер се отглежда на много места по света и въпреки това борбата за оригинален черен пипер от Малабар продължава - Индия консумира 90% от пипера, който произвежда и експортът е доста ограничен. Това поддържа високи цени и печалби при търговията.
 
Теличери пиперът се приема като стандарт за високо качество сред черните пипери на земята. Този пипер е най-доброто, което можете да си закупите, ако искате да използвате един пипер както за готвене, така и за финиширане на ястия. Средно лют е и няма да подразни хората, чувствителни към люто.
 
Малабар Тигър е див, некултивиран пипер от Малабар. Расте в естествената си среда, а не в изкуствено изградени плантации. Бере се на ръка и е обработен и сушен по традиционна технология. Има забележително силни цитрусови нотки, които ще освежат всяка гозба. Малабар Тигър е по-лют пипер и е идеален за всички любители на подчертаните силни вкусове, носещи екзотика и енергия. 
 
Бял пипер
 
Белият пипер - черен пипер с обелена външна обвивка, от който е останало само ядрото на зърното - е вторият най-популярен вариант на черния пипер в света. При изсушаване добива светло бежов до бял цвят, откъдето идва и името му.
 
Тази разновидност на пипер добива популярност във Франция през 18ти век. Тогава се появяват първите френски готвачи, приготвящи по-леки и по-малко натоварени с подправки и особено черен пипер ястия. Храната да ти да е с обилно добавени подправки е било един от признаците за богатство, но във Франция започва да се формира нова кулинария, призоваваща за баланс на вкусовете и съчетаване на ароматите. Тогава френските кулинари откриват белия пипер, който запазва вкуса, но намалява пиперливия аромат и става невидим при използване в сосове, супи и ястия. 
 
В наши дни белият пипер е най-използван от хранителната индустрия поради своята невидимост - например в кренвирши или майонеза.
 
 
Зелен пипер
 
Истинският пипер всъщност е пресният зелен пипер - ненадминат като аромат, вкус и свежест. За съжаление той запазва тези си качества само няколко часа след като е откъснат, защото много бързо губи водното си съдържание и започва да изсъхва или ферментира, в зависимост от това къде се съхранява. С разрастването на търговията започва да се търгува изсушения и ферментиран черен вариант, които е значително по-лек и удобен. 
 
В началото на 20ти век започва продажбата на зелен пипер в оцетна марината и става изключително популярен в Италия, Франция и САЩ. Използва се основно за сосове, влага се в сирена и колбаси. В края на 20ти век на пазара се появява и сушен зелен пипер. 
 
Зеленият пипер е с по-богат и свеж аромат и вкус, в сравнвние с черния и белия пипери. Използва се за пиле, риба, класически сосове или за смесване с други пипери.
 
Дълъг пипер
 
Дългият черен пипер (Piper longum) е много близък роднина на познатия на всички кръгъл черен пипер (Piper nigrum), но е различно растение. 
 
Древна Гърция е познавала и двете разновидности като лекарства. В Римската империя основният пипер е бил дългият, който е използван като парично средство дори за плащане на данъци. Той е бил доминиращ вид в Европа до 12 ти век, когато го заменя кръглият, тъй като е по-лесен за доставка и значително по-евтин.
 
Дългият черен пипер произхожда от североизточна Индия, значително по-лют е от кръглия и е използван до 14 ти век, когато португалците донасят лютите чушки от Америка и те бързо го изместват. Дори името chili pepper идва от сравняването на лютите чушки с дългия черен пипер и представянето им като нова разновидност на дългия пипер. Той обаче си остава популярен в Индия и е важна съставка в рецептите на Аюрведа.
 
 
В последните години световна популярност добива дългият индонезийски пипер Лампунг с много по-силен аромат на ванилия, карамфил, кардамон и индийско орехче.
 
В кулинарията има много подправки, които съдържат в името си думата пипер, взаимствана от черния пипер, но нямат нищо общо с растението Piper nigrum.
 
Много популярният розов пипер от Амазония, който се ползва в коктейли, плодови салати, сирена, маринати и сладкарството, всъщност е плод от семейството на кашуто. Силно подчертаният му плодово-цветен аромат и леката пиперливост освежават всяка рецепта, в която го използвате.
 
Сечуанският пипер пък, основна подправка в китайската кулинария, е обвивката на семката на дърво от рода на бука в два варианта: по-използваният червен и по-цитрусовият зелен, особено подходящ за риби и морски деликатеси. 
 
7 съвета за употребата на черен пипер
 
1. Никога не купувайте млян пипер - купете си черен пипер на зърна и го счукайте преди всяко готвене, така запазва най-добре вкусовите и ароматните си качества. За готварски цели е препоръчително да ползвате трошен пипер, а не фино млян. Ако нямате мелничка/хаванче - просто сложете зърната на дъска за рязане и ги натиснете с дъното на тиган или тенджера.
 
2. Никога не слагайте в процеса на готвене ситно смлян черен пипер - използвайте цели зърна при готвене на супи, яхнии и т.н. При печене на фурна, скара или пържене на тиган използвайте едро трошен пипер, защото фино смляният губи ароматите си при топлинна обработка. Смляният черен пипер се слага на вече готови ястия с цел да даде по-силно изразен пиперлив вкус и аромат - тук вече ви е необходима мелничка за черен пипер.
 
3. Не си купувайте черен пипер в прозрачна опаковка - светлината е един от факторите, които съсипват дори пипера на зърна. Съхранявайте го на сухо и тъмно място, най-добре в плътно затворена непрозрачна кутия.
 
4. Не избирайте супермалки разфасовки - колкото по-малка е разфасовката, толкова по-висока е и цената на килограм. Сравнявайте цените през цена за килограм. Ако в магазина се предлага пликче 10 г на цена 1.20, това значи 120 лева за килограм. При опаковка от 60 г на цена 3.85 лв това прави 65 лева за килограм. Ако си купите мелничка с 35 г черен пипер на цена 7 лева, то цената на килограм става 200 лева.
 
5. Никога не си купувайте предварително заредени мелнички за еднократна употреба - продават ви скъпо евтини мелнички с нискокачествен черен пипер. Закупете си качествена мелничка и я зареждайте сами. 
 
6. Изберете качествена мелничка с добър механизъм - керамичен или от неръждаема стомана, задължително с  възможност за регулиране на едрината на смилане. За домашна употреба са най-добри мелничките, събиращи между 50 г и 100 г. 
 
7. Изберете си поне два вида черен пипер - един пипер за готвене, с добро качество и който да купувате на разфасовки от 100 г до 1 кг. Това е пиперът, който да слагате на зърна, да трошите, с който да правите маринати, да използвате в туршии и зимнина. Това е основният ви черен пипер и той трябва да е добро качество - например бразилски Belem или индонезийски Lampung (пипери с обемно тегло около 540 грама на литър).
 
Официални правила за участие и срок на промоцията: 11-20.04.2022 г.
 
Списък на спечелилите:
Седмица 1: комплект от 4 подправки за агнешко - Родопски микс, Марокански микс, Рас ел ханут и Шаварма
 
Седмица 2: комплект 10 черни пипера - Черен и Червен Кампот, Теличери, Малабат Тигър, Бял пипер Пондичери, Зелен пипер, Розов пипер, Сечуански пипер, Дълъг пипер, Пушен на буков дим черен пипер Банасура
18.04 Дими Христова 
19.04 Мери Симеонова
20.04 Ivo Miladinov

Свързани новини

Спечелете в играта на IONICKISS!

11.04.2022

Спечели чай от серията Natural Benefits

21.02.2022

Идва нов спин-оф на "Games of Thrones"

14.02.2022

Спечели с Bactojoy!

07.02.2022

По Коледа стават чудеса!

29.11.2021