Ето кои са стиховете, които станаха текст на песента на Звездната Коледа на Радио FM+

В началото на коледния сезон ви предизвикахме - съберете в няколко реда послание в стихове, вдъхновени от празниците, изпратете ни го, а ние ще го превърнем в коледна песен, изпята от известен български атрист. 
 
Артистът стана ясен веднага - вълшебната Керана от Керана и Космонавтите пое на нежните си плещи отговорността за коледния ни химн. Остана да разберем само чии ще са думите, които тя ще изпее.
 
И вие, както винаги, не ни разочаровахте. Винаги се хвалим, че имаме най-интелигентните и талантливи слушатели. Разбира се, всяко радио може да каже това за аудиторията си, но ние имаме неоспоримо доказателство. Не едно - стотици. Без преувеличение, без метафора - стотици бяха предложенията ви. В рими, в бял текст, някои дори съвсем в разказна форма, с рисунки, придружени от лични истории, споделени мигове или анекдоти. Стихове, написани от вас, от децата ви, от учениците, които обучавате, от любим човек, чиято смелост не е стигнала лично - стихове, вдъхновени от празниците и отразяващи с безброй фасети душата и емоциите на всеки от вас. Абсолютно богатство.
 
И отговорност. Която ставаше все по-тежка с всеки получен стих. Защото ни се искаше да наградим всеки. Без изключение. А нямаше как. Затова накрая изборът трябваше да падне само на един стих. Авторът му е Тони Даскалова, на 28 години, от гр.Стамболийски. Ето и пълния текст, а как звучи той, превърнат в песен, слушайте в ефира на радио FM+!
 
Декември е всичко.
Той е краят, който всеки чака
и началото,от което всеки го е страх...
Декември е миризма.
Мирише на канела и портокали,
на дим, на обич и всеотдайност...
Декември е!
Вън е студено,
обаче на душата ѝ е топло.
Дори хлябът и виното имат друг вкус.
Светлини, камбанен звън 
и детските грейнали очички 
са надеждата за новото начало.
Всякаш цяла година сме чакали 
да чуем тези камбанени звуци.
Вълшебен е Декември... и самотен.
Някъде там из камбаните, 
мандарините и виното се сещаш,
че си имал хора, които няма да усетят и този Декември...
Болка и спокойствие.
Само човек може да изпитва 
толкова смесени чувства...
Декември е всичко! 
Една емоционална бъркотия, любима на всички.
Тъжна, топла, уютна, ухаеща,
прощална, нежна бъркотия...
Всичко е Декември! Любим!
Краят и ново начало!
 
"Това беше една по-особена лирика. Обикновено ми е трудно да пея чужди текстове и това беше личното ми предизвикателство. Текстът е в свободна форма - това също е нещо различно, което ме впечатли. Често коледните песни са изпълнени с клишета, повтаряни толкова пъти, че губят силата си. А тук има елементите на Коледна история, но ги чуваш в по-различен контекст, на песен и стих. Кара те да ѝ обърнеш внимание. За мен беше удоволствие да се справя със задачата, което стана изненадващо бързо - не очаквах, че толкова лесно ще се вдъхновя", каза Керана току-що в ефира на Радиото. 
 
Благодарим на всички ви за участието и тази година! Благодарим ви за споделените емоции, за това, че пускате ефира ни в домовете и деня си, а предизвикателства ни - в душите си. Догодина отново ще очакваме резултатите от вдъхновението ви, а засега... Оставаме с всички прекрасни стихове, които ни изпратихте... и един, който ще тананикаме тази Коледа.
 
Весели празници! Нека Коледа е здрава, топла и щастлива за всички!

Свързани новини