5 висококалорични храни, които са и полезни

Калориите невинаги означават всичко. Тези храни може да са много калорични, но имат и редица полезни за здравето нутриенти, уверява profit.bg.
 
Шам фъстък
Ядките имат лоша репутация заради голямото съдържание на мазнини, но науката е показала, че е важно качеството на мазнините над количеството. Почти 90 процента от мазнините в шам фъстъците идват от ненаситени мазнини, което ги прави една от най-нискокалоричните и най-нискомаслени ядки. Добър източник на протеини и фибри, шам фъстъкът ще ви помогне да се чувствате пълноценни и удовлетворени през целия ден. Плюс това, изследванията показват, че 30 грама ядки на ден, заедно с диета с ниско съдържание на наситени мазнини, може да намали риска от сърдечни заболявания.
 
Стафиди
Някои хора не консумират сушени плодове от страх, че са пълни с калории и захар. Но стафидите са добър избор за закуска - те са напълно естествени и не съдържат добавени захари. Според ново изследване стафидите могат да бъдат отлична закуска за всички, включително и тези с диабет тип 2 (група, за която обикновено се смята, че трябва да избягват сушени плодове.) Редовната консумация на стафиди показва положителното въздействие върху нивата на глюкозата след хранене и върху систолното кръвно налягане. 15 храни, които можете да приемате в неограничени количестваЗа стройната фигура обаче е препоръчителна балансирана диета с разнообразна храна
 
Кокосово брашно
Кокосовото брашно има повече калории спрямо другите брашна, но една четвърт чаша (120 калории) съдържа 4 грама протеин и 10 грама фибри, което означава, че е по-малко вероятно да се повишат нивата на кръвната захар както при обикновеното брашно. Всички тези протеини, фибри и мазнини помагат и за по-бързото засищане.
 
Зехтин
Гледайте на него като на кралицата на здравословните, висококалорични храни. Зехтинът е пълен със здравословни мононенаситени мазнини и осигурява източник на антиоксиданти. Добавянето на зехтин в храната може да подпомогне абсорбирането на определени хранителни вещества, като витамини А и D. Просто се уверете, че слагате само една супена лъжица, колкото е препоръчителната порция.
 
Черен шоколад
Любители на сладкото, радвайте се. Тъмният шоколад (най-малко 70% какао) е 160 калории за 30 гр и е пълен с флавоноиди, които са важни за здравето ви. Сред ползите му са понижаване на нивата на кръвното налягане и по-добър холестерол. Затова се наслаждавайте, но умерено. 

Свързани новини

Жените са по-благосклонни през лятото

11.07.2018

Знаете ли достатъчно за целувката?

06.07.2018

10 конфликтни ваканционни въпроса

03.07.2018

Как да шофираме безопасно при силен дъжд

29.06.2018

Кои са силните черти на характера ви?

28.06.2018

Коментари