Най-полезните и най-вредните храни преди сън

Независимо дали сте ранна птица или сова, всички можем да се съгласим, че когато най-накрая положим глава на възглавницата, бихме искали всъщност наистина да заспим. Нищо не е по-досадно от безсънието, а вече има и достатъчно доказателства, че сънят е от съществено значение за доброто здраве. Всеизвестно е, че храната също влияе на съня, пише vesti.bg. Вижте кои са добрите и лошите храни, когато става въпрос за здрав сън.
 
Череши (полезно)
Черешите са една от малкото естествени храни, които съдържат мелатонин - химикалът, който помага да се контролира вътрешният часовник на тялото ни. Едно проучване пък установило, че пиенето на сок от череши подобрява продължителността и качеството на съня при възрастни хора, страдащи от хронично безсъние.
 
Чийзбургер с бекон (вредно)
Огромното съдържание на мазнини в този конкретен сандвич, особено популярен в заведенията за бързо хранене, е гарантиран убиец на съня. Този вид храни са стимулатор за образуването на киселини в стомаха, което води до изключително неприятно усещане. В тази храна няма нищо полезно не само за съня, но и за здравето ви.
 
Мляко (полезно)
Може би имате спомени как майка ви (или най-често баба ви) ви е давала чаша топло мляко, за да можете да заспите. Млякото съдържа аминокиселината триптофан, прекурсор на мозъчния серотонин. Въпреки че е противоречиво, някои хора вярват, че комбинацията между двете може да ви накара по-лесно да заспите. А може би чашата топло мляко връща детските спомени и ви унася.
 
Вино (вредно)
Алкохолът от всякакъв вид е лоша новина за съня. Той се разгражда бързо във вашия организъм и ви кара да се будите по няколко пъти през нощта. Освен това е добре дамите да имат предвид, че алкохолът увеличава хъркането на половинката им, което със сигурност пречи на добрия сън и на двамата.
 
Жасминов ориз (полезно)
Жасминовият ориз се нарежда на едно от първите места по гликемичния индекс, която означава, че се усвоява бавно от организма, освобождавайки постепенно глюкоза в кръвта. Консумацията му четири часа преди лягане скъсява времето, за което заспивате, показва проучване от 2007.
 
Черен шоколад (вредно)
Шоколадът съдържа не само калории, но и кофеин, особено черният шоколад. Освен това той съдържа и теобромин, друг стимулант, който може да увеличи сърдечната честота и безсънието.
 
Банани (полезно)
Бананите насърчават съня, тъй като съдържат естествените мускулни релаксанти магнезий и калий. Освен това са въглехидрати, което също подпомага заспиването. И друг плюс – бананите като цяло са полезни за консумация, защото калият помага за здрава сърдечносъдова система и по-добра когнитивна функция.
 
Къри (вредно)
Не говорим за индийската храна сама по себе си, а за най-тежките подправки, които може да ви държат будни през нощта. Проучване, направено в Австралия установило, че мъжете, които поливат вечерята си със сос табаско и горчица имат по-често проблеми със заспиването. Освен това подправките могат да причинят стомашни киселини.
 
Валерианов чай (полезно)
Доказано е, че коренът на растението валериана ускорява заспиването и подобрява качеството на съня. Това не е чай, който можете да пиете по принцип, защото наистина ще ви направи сънливи, но е идеален за момента преди да се отправите към леглото.

Свързани новини

Иде Wings for Life World Run

03.05.2018

Ако ви ухапе кърлеж

03.05.2018

18 трика срещу пролетната умора

29.03.2018

Топ 10 на пролетните суперхрани

28.03.2018

Наближава Wings for Life World Run 2018

13.03.2018

Коментари