10 начина да охладим дома си без климатик

Макар да превалява освежаващ дъжд, навън най-сетне е топло и ще става още по-горещо. Как да охладим жилището, но без помощта на климатик? Вижте 10 трика, които ще ви помогнат в тази задача, препоръчани от експертите на profit.bg: 
 
1. Дръжте щорите и завесите пуснати 
30 на сто от нежеланата топлина в дома идва от прозорците. С помощта на завеси и щори можете да намалите сметката си за електричество със 7 на сто, както и да намалите вътрешната температура до 20 градуса. Щорите и пердетата пазят дома ви от това да се превърне в миниатюрен парник, което е особено важно в случаите с южно и западно изложение. 
 
2. Използвайте вратите за охлаждане 
Ако апартаментът ви разполага със стаи с южно и със северно изложение, можете чудесно да балансирате температурата. Затворете вратите на неизползваните стаи с прозорци на запад или юг, за да предпазите останалата част от дома си от затопляне. И обратното – отворете широко вратите на северните стаи, за да проникне по-хладен въздух в останалата част от жилището. 
 
3. Сменете чаршафите 
Да, сатенените чаршафи сигурно са луксозни и добре изглеждащи, но да спите в памучни е най-умният ход през лятото. Памукът е материя, която диша по-лесно и оставя хладно усещане върху кожата. И като допълнителен бонус: купете си възглавници с естествено въздушно пространство между пълнежа – така те няма да задържат топлината на тялото, дори и след като ги сложите в калъфка. 
 
4. Пуснете вентилаторът да се върти обратно на часовниковата стрелка 
Независимо дали го знаете или не, вентилаторът на тавана трябва да се коригира сезонно. Въртенето на по-висока скорост обратно на часовниковата стрелка през лятото създава ефекта на хладен бриз. 
 
5. Тревожете се за човека, а не за къщата 
Ако вашите предци са оцелели без климатик, значи и вие можете. Пийте студени напитки, слагайте си студена кърпа на шията и китките. Подбирайте памучни дрехи в светли цветове и отложете гушкането с половинката за по-хладни дни.
 
6. Пуснете вентилатора в банята и абсорбатора в кухнята 
Дори и да не ви се струва възможно с тяхна помощ да охладите дома, този ефект е факт. Горещият въздух се издига нагоре и ще бъде засмукан от двата уреда, които ще го изхвърлят навън. 
 
7. Отворете прозорците през нощта 
Възползвайте се от по-хладните нощни часове, като отворите врати и прозорци. Така въздушният поток по естествен начин ще охлади помещенията. Не пропускайте обаче да ги затворите, когато навън стане по-горещо. 
 
8. Отървете се от източниците на топлина 
Дори и досега да не сте имали време да смените крушките вкъщи с енергоспестяващи, лятото е идеалният момент. Колкото и незначителна топлина да излъчват обикновените крушки, тя е достатъчна да повиши температурата в помещението, когато е наистина горещо. Освен това ще намалите сметката си за електричество. 
 
9. Използвайте грила 
Това е очевидно, но и ние ще ви го кажем: използването на фурната или котлоните през лятото чувствително повишава температурата в дома ви. Затова сега е моментът да се превърнете във фенове на грила: той не отделя толкова топлина, ястията се приготвят бързо, а и можете да го използвате на открито. 
 
10. Направете дългосрочни подобрения в жилището 
Можете да направите няколко промени в дома си, които да понижат температурата в него през летните месеци. Като например да поставите прозорци със специален изолационен филм, да сложите тенти, да засадите дървета или лозници в близост до прозорците, както и да изолирате стените.

Свързани новини

20 неща, които да не правите на 30 (II)

03.06.2020

20 неща, които да (не) правите на 30

02.06.2020

Каква жена си според египетския хороскоп

01.06.2020

Тест: Какъв цвят е името ви?

22.05.2020

Коя работа е най-подходяща за вас

19.05.2020

Коментари