10 предложения за разходка близо до София

Задават се празнични и по-топли дни, а времето ще става по-подходящо за разходки сред природата. Особено ако имате деца, вероятно все по-често ще възниква въпросът накъде извън големия град, но да е достатъчно близо, че да е подходящо за еднодневна разходка с мъниците.

Ето 10 предложения, които съчетават идеалните възможности за разходка, пикник, красиви природни гледки и забележителности, като разстоянието им е подходящо за отиване и връщане в един ден: 

Трънското ждрело на река Ерма  - Това е едно страхотно предложение за разходка след природата. От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина около 13 км. Ако сте по-големи екстремисти може да измерите силите си по скалите. В най-високите си части отвесните скални маси достигат до 150-200 метра. Намира се на 80 км. западно от София и на 3 км. от град Трън.

Драгоманското блато е много интересно място, съвсем близо до София. Разпростира се на площ около 350 хектара. Блатото се намира на няколко километра от град Драгоман и на 38 км от София. То е дом на стотици видове птици и бозайници, както и на уникални растения, така че може да си вземете бинокъл за наблюдение. Преди пожара там, през блатото се минаваше по колоритно дървено мостче, като много се надяваме условията да го позволяват и сега. Лично ще отидем да проверим как е. 

Eкопътеката в ждрелото на р. Ерма 

Разбоишкият скален манастир „Въведение Богородично“ е разположен в дефилето на река Нишава. Той е един от двата скални манастира, които функционират целогодишно. Манастирът се намира на около 1 – 2 километра от село Разбоище, на 9 километра югозападно от град Годеч.

Църковен туризъм и прекрасна природа предлага дестинацията към Осеновлашкия манастир „Седемте престола“. С уникалната си архитектура той е включен в 100-те Национални туристически обекта. Манастирът е идеална дестинация за семейна екскурзия, за творческо уединение и за духовно съзерцание. Намира се в подножието на връх Измирец в Западна Стара планина,  на един от завоите на живописната река Габровница, на около 85 км от София (по пътя за гр. Мездра), само на няколко километра от китното село Осеновлаг. В  самото село местни жители развиват екотуризъм, има конна база, а на няколко километра от центъра се намира екзотична ферма за африкански щрауси, с мини- зоопарк. Рилският манастир също е една чудесна дестинация за еднодневно пътуване, което съчетава посещението на най-голямата света обител у нас, както и разходка в природата. Пътят към Рилския манастир, който дълго време се ремонтираше, вече е отворен за движение. 

Цари Мали град - реставрираната крепост е близо до Самоков. В комплекса има музей, детски площадки, въжен мост и екопътека. Мястото е отлично за пикник и детски игри.

Вазовата екопътека и водопада Скакля (на снимката горе). Пролетта е времето за посещение на водопади, защото тогава са най-буйни и колоритни. Покрай пътеката има удобни полянки за пикник. В региона на град Своге има още няколко много приятни маршрути за туризъм, или само разходка и пикник - например Лакатник. 

Пещерата Съева дупка и ферма "Сините щрауси". И двете се намират в с. Брестница на около 100-ина километра от центъра на София. Пещерата е една от най-красивите в България с огромна популация от прилепи и разнообразни скални образувания. Осветена е и напълно пригодна са деца. Ако обичате отбивките, съвсем наблизо е плевенското с. Ъглен, където могат да се открият красивите гледки към ждрелото на р. Вит. 

Водопад Горица се намира много близо до село Овчарци, което е на около 4 километра от Сапарева баня. Отбивката за водопада е веднага след централния площад на селото. Има табели. Пътят свършва на малък паркинг до две тепавици. Вляво на този паркинг започва екопътеката. Разходката нагоре е съвсем кратка. На влизане в Сепарева баня може да видите гейзера, около който има хубав парк, а ако сте любители на манастирите посетете Ресиловският манастир „Покров Богородичен“. С един хубав обяд в района денят ви в подножието на Рила планина ще бъде повече от прекрасен.

Свързани новини

Александър Ангелов представя ЗарядBOX

05.05.2017

"Работилница за репортери" ни гостува

10.04.2017

Пет предложения за приключения до София

04.04.2017

"Часът на идеите" с DigiMark

24.01.2017

“JA Startup” сбъдва студентски мечти

23.01.2017