Пол МакКартни - специално за Радио FM+ от Лондон!

Здравей, Пол МакКартни.
Здравей!

Фантастично! Благодаря, че намери време за нас!
За мен е удоволствие!

И също така, разбира се, поздравления за специалната награда на тазгодишните Brits за цялостен принос в музиката! Как се почувства като разбра за нея?
Супер! Страхотно е да получаваш награди. Всъщност не знам кой гласува за тях – а ти?

Не, нямам никаква идея. Разни хора... Но при всички случаи е върховно! Това е голяма награда...
Честно да ти кажа, се опитвам да избягвам наградите за цялостно творчество – въпреки че напоследък ги дават и на тийнейджъри – аз сякаш се пазя от тях, защото те като че ли ти казват, че вече ти е минало времето (over the hill). Но да ми присъдят тази награда беше много приятно – все едно ми се отплаща единия от продуцентите за нещо, което му свърших преди години, а той така и не ми плати тогава. И сега, вместо това, ми дават тази награда....

Да,  много хубаво, наистина... Да се върнем малко в миналото – преди теб The Who, Елтън Джон, Queen, U2, а миналата година Oasis са печелили тази награда – как е за теб да те споменават редом с тези изпълнители?
Прекрасно! Наистина невероятно! И пропусна да споменеш Spice girls…

Да, някак си е забавно, нали? Имайки предвид, че нито един от тях не би и съществувал даже, ако теб те нямаше...
Е, да... Благодаря, че казваш това, но всъщност The Beatles са повлияли истински може би само на Oasis, нещо като техни “бащи” сме....Но все пак е чудесно! Аз все още съм Някой, би трябвало да се ощипя, може би, за да се убедя, че наистина все още имам хъс да върша това нещо,  че съм такъв късметлия, че все още правя песни, пея, ходя по турнета... Защото, знаеш, започнахме тогава с толкова малко очаквания от живота, със съзнанието за временния статут на тази работа и наистина очаквахме след 4-5 години да сме извън играта. Но то се превърна в нещо доста по-различно, едно от онези неща... знаеш... – Да бъдеш като Рей Чарлз, Тони Бенет, Бъди Уотърс.... Има толкова много хора, които ще останат вечни, които са все още велики...Така че е много интересно... Аз просто съм щастлив, че мога да правя това – обожавам го!

Знаем че в нощта на церемонията ще имаш и изпълнение на живо. Мислил ли си какво да изпееш?
Да.

Значи знаеш точно какво ще е то?
Да, знам!

А ще ми кажеш ли?
Не!

А мога ли да позная?
Да.

Няма ли да е “Live and Let Die” ?
Не!

А Ози Озбърн ще има ли участие, ще бъде ли включен, защото, знаеш, той казва за теб, че си божествен гений?
О....хм... И аз мисля така за него, но няма да пеем заедно.

Изобщо ли?
Изобщо.

ОK. Обикновено, когато на края на шоуто пее някой,  награден за цялостно творчество, се случва нещо специално. Не че очаквам да ми кажеш какво точно си подготвил, ако има такова, но все пак – приготвил ли си нещо по-различно, по-специално, което ще се случи?
Не. Въобще няма да има такова нещо. Ще бъде съвсем обикновено, даже скучно. Опитвам се да го направя колкото е възможно по-обикновено.
Не знам... Мисля си, че при такова шоу или правиш нещо, за което да си кажат “Уау, ето това е нещо ново!”, или просто забиваш няколко хита. Аз заложих на второто. Никога не съм бил много добър в това. Хората говорят за тези неща, критиците го правят, защото им служи като отправна точка при писане на материалите им...
Но, както казах, ако аз отида да гледам Radiohead, ще искам да чуя няколко мелодии, които харесвам, вместо да видя, че те – О, те са направили ново парче с Филип Глас! – не че няма да е добро....Но разбираш какво искам да кажа. Доволен съм, че ще имам възможност да покажа на публиката нещата, които се надявам, че тя харесва. А също така, не бих искал да бъде прекалено интересно – в крайна сметка ще бъде в края на вечерта...
Имах една такава възможност – свирих на финала на Super Ball преди няколко години. В такъв момент си готов да си кажеш – “Охо, ето сега свиря пред милиарди хора от целия свят! Мога да изсвиря всичките си нови парчета и всички да ги чуят!” Но не. Аз си казах – “Я по-добре се придържай към хитовете си, момче! Хората искат да си пият бирата.” Така че аз предпочитам да действам по този начин.

Супер. И искаш да кажеш, не нямаш намерение да си свалиш ризата, както направи Стинг преди няколко години?
О, да - ще си сваля ризата... Всичко ще сваля! Но не знам дали това ще ви закара пред телевизора тази вечер. Мен не би ме закарало.

А има ли някой, когото искаш специално да чуеш на церемонията? Тук имам един списък – Rihanna, Leona Lewis, Mika, Kaiser Chiefs, Mark Ronson и Kylie – всички ще бъдат там и ще пеят. Някой от тях?
Всички са готини. Аз ги харесвам! Харесвам хората, които звучат добре, а те всички са добри, разбират си от работата... А пък и аз си падам малко фен. Ценя таланта. И... Риана “Umbrella” ли ще пее?

Възмож...
Ще я изпее! Да не се опитва да бъде интересна!

Всъщност най-вероятно ще я изпее. Все пак това й е най-популярната песен!
И това е, което човек би искал да чуе на Бритс, нали така? Това имах предвид! Обичам тази песен и не бих искал тя да пее някаква друга. Така че, моля те, Риана, чуй молбата ми!

Ако ти можеше да връчиш награда за цялостен принос, на кого би я дал?
На себе си.

Добър отговор!
Не,не...Хм, цялостен принос...Има милиони хора, които я заслужават! Бих дал една награда на Radiohead, една на Боб Дилън, на Кийтс Ричардс и другата бих я дал на себе си.

Да те попитам, какви са плановете ти за тази година? Все още е само февруари, а ти вече получи награда за цялостен принос. Какво предстои за остатъка от годината?
Да, добър старт, нали? Имам няколко неща, които съм запланувал, но са по-скоро в работен етап...
Предстои голям концерт в Ливърпул – това сега е основното, върху което работя. Концертът е на Анфийлд и това е най-вълнуващото! Ще бъде просто велико! Чудесно е да се върна отново в Ливърпули да свиря за моята родна публика! И то на Анфийлд! Знаеш, футболният отбор на Ливърпул е емблематичен в целия свят. Където и да отидеш – в Америка, в Малайзия – всички знаят за “Ливърпул” и са му големи фенове! Макар че официално аз би трябвало да съм фен на Евертън... Всъщност обичам и двата отбора – баща ми е роден в Евертън, така че.... Да, очаквам с нетърпение този концерт – ще бъде страхотно!

И последно – един коментар на Бритс като цяло? Какво означават те за теб?
Ами, същото като Оскарите и наградите “Грами”. Това са големите награди на Великобритания. Големите награди на музикалната ни индустрия. Така че ще има много добра музика, много пеене, много смях и смотани водещи...

Как...
О, не,не ,не – чакай малко, не така – не, не.... ПРЕДИ е имало смотани водещи – до тази година! Сега ще бъдат забележителни! Просто ще има цялостен принос от водещите! Не, като цяло мисля, че това ще е едно добро шоу и очаквам с нетърпение да отида там.

А ще има ли голямо парти след това?
Ммм, надявам се....

Чудно! Така ще е забавлението след церемонията на партито, нали?
Да , точно..

Благодаря ти много отново! И поздравления!
Супер!