Massive Attack - eксклузивно за Animato Music / EMI

Какво беше да работите заедно с Деймън Олбърн? (бел. АМ. по парчето Saturday Come Slow, в което Деймън (Blur, Gorillaz) изпълнява вокалите)

Робърт: Деймън се съгласи да бачкаме заедно, след като каза, че няма намерение да се впуска в нещо като двугодишна бристълска въртележка, а ще се хване само за нещо като две седмици от 10 сутринта до 6 вечерта. Всичко това, естествено, много бързо се промени, като отидохме там. С изключение на въртележката.

Грант: Имаше голям импулс, защото се върнахме и имахме онова, което си мислехме, че е албумът, после малко се загубихме...откъде да започнем, откъде да тръгнем, къде е началото на Heligoland. Питахме Деймън дали можем да дойдем в студиото му и той се съгласи и това беше страхотна начална точка, велико е да се работи с него. Той е абсолютен гений и веднъж след като започнахме да бачкаме заедно, намаше връщане.

Искаме да знаем повече и за филма към парчето Splitting the Atom…

Робърт: Странно, но когато го гледахме двамата, решихме, че е трудно за гледане. Когато Бейли Оулш предложи идеята да заснемем корида, беше очевидно, че ще е трудно и травмиращо, защото ние някак си не харесваме мъчението или жестокостта. Така че си беше трудно за гледане, не много приятно занимание. Но внезапно се оказахме на съвсем същото място, като всички, които щяха да го гледат и, извън парчето, ние получихме същите впечатления, като всеки друг. Доста странно, защото работейки с Бейли в миналото, сме били на монтажа на Unfinished Sympathy, където очевидно няма много премонтирани неща...и въпросът е в това, че това е твоето парче, а трябва да го представите заедно, а изведнъж това се оказа филма на Бейли с нашата музика като фон и беше доста притеснително, но в същото време много красиво. Така че беше доста сложна работа, която ние много ценим. И ако някой се е почувствал засегнат от коридата във видеото, с нас беше същото. Което е основното в него – трудно е за гледане и ти се свива стомахът. Неприятно е, но е нещо, което се случва много реалистично, а ние не го възхваляваме.

И нещо за филма към Paradise Circus…

Робърт: Да, изучването на еротографията, например. Отново идея на режисьора, която беше много интригуваща. И мисля, че се получи брилянтен филм.