Любо Нейков: Упоявахме патиците с някакво парцалче

Любо Нейков е сред звездите в новия филм „Мисия Лондон”. Героят му, готвачът в българското посолство Баничаров, има тежката задача да убие и скрие откраднати патици, които впоследствие да продаде. Естествено всичко се обърква, а патиците се поднасят за вечеря на „английската кралица”. След официалната пресконференция, която екипът на филма „Мисия Лондон” даде, Любо Нейков отдели време, за да отговори на няколко въпроса на bliasak.bg. 


Г-н Нейков, ако английската кралица Ви дойде на гости, с какво ще я нагостите?
Шаран плакия, нещо традиционно българско – сирене по шопски, боб в гърне.

Не Ви ли беше жал да убиете патиците във филма „Мисия Лондон”?

Не сме ги убивали. Иначе не ми е жал, защото това са птици и като всички птици трябва да бъдат изядени. Гледахме на тях като на храна, а не като на някакви екзотични пиленца. Но те са страхотни актьори и понеже аз знам, че когато се снима с животни е нещо ужасно, направо е ад, тук горе-долу добре се справихме с графика. Те са животни, не можеш да им кажеш: „Вляво, дай втори дубъл, ти си покажи главата, размятай с крила.” Но, според мен, сме хванали добри кадри.
В интерес на истината случката, която е описана в книгата на Алек Попов, на мен ми направи впечатление преди много години. Даже съм го играл като скеч - циганите как са яли, след като са хванали лебедите в източен Лондон. От там тръгва и тази история.

Във филма надрусвате патиците с диазепам. В действителност дадохте ли им някакви успокоителни?
Не, те бяха под лекарски надзор. Имаше двама-трима ветеринари, които използваха някаква миризмичка, която им даваха, и птиците леко замрежваха поглед и гледаха в една точка. Но точно след 15 мин. се оправяха, което на нас малко ни пречеше. Защото ние снимаме, след 15 мин те започват да се освестват, ние спираме снимките, за да помиришат пак някакво парцалче и те пак концентрират погледа.

Да не Ви погнат сега от защита на животните?

Ние всичко това сме го култивирали с ветеринари, които, в интерес на истината, много добре се грижеха за тях. Даже това страдахме и си говорехме по време на снимките, че патиците бяха обградени от грижи, за разлика от нас актьорите. (смее се).

Мислите ли да направите някой скеч в „Комиците”, свързан с филма?
Ами, малко е сложничко, защото в „Мисия Лондон” така е навързана историята, че като извадиш само едно парче, не знам как ще седи. Не съм мислил в интерес на истината. Бих могъл, но така на пръв прочит, имайки предвид целия сценарий, едното води до другото, има три -четири сюжетни линии, които са навързани. Да извадиш само едната няма да е добре. Не знам, трябва да се помисли.

Разбрахме, че е имало много смешни случки по време на снимките. Разкажете ни за някой комичен момент.
Те са много, особено с тези патици – те тръгват на една страна, ние на друга, нали казахме, че те трудно се режисират. Павел Чернев гони патици и аз си го юрках: „Не натам, не насам, не тука.” Все такива наши си неща, които правеха дубъла дълъг.
Когато уж колех патиците, камерата беше сложена така, че не се позволяваше да се види самото забиване на острие във врата на патица, защото такова няма. Но долу при мен имаше достатъчно много кръв, сложена на самото пънче. Аз знам, че от кадъра не се вижда по-надолу, замахнах със сатъра с цялата сила, която имах, топнах си пръстите в кръвта, без да видят режисьорът и операторът и си ги извадих. Целите бяха в кръв, все едно съм си отрязал ръката и те сериозно се наежиха зад кадър. И с такива глупости се занимавахме.

Имахме една много тежка сцена, където Малин Кръстев ме хваща с един уред за проследяване, как патиците са в моя фризер. Ситуацията е много конфузна, много тежка, ако муха бръмне се чува. В този момент отивам при него и казвам: „Чакай малко какво става?”, а той мълчи през цялото време, само ме поглежда, сочи фризера, отваря си устата и казва: „Отваряй”. И това снимаме един дубъл, след това втори, камерата е в негов близък кадър, той си отваря устата, но вместо думи излиза само: „Кхххх”, някакъв хрип, където точно в този момент, ако се разсмея ще провалим кадъра. Явно трябваше да се изкашля преди това, не знам, но беше много смешно.

Опитвате ли се да вкарате хумор във всяка роля, която играете?
Зависи. Ако ролята е на някой лош човек, злодей, ако е отрицателен като присъствие, като поведение, гледам да намеря нещо малко положително в него, за да изпита зрителят в един-два момента съжаление към него. Обратно, ако е супер позитивен и много готин, трябва да намериш нещо, с което да го приземиш, защото няма в живота само бяло, само черно, всичко има и от двете боички.

Как Ви се стори работата с Алън Форд и Томас Арана?
Прекрасна. Точно както се чувствах с българските колеги, точно така беше и с тях. Нямам някакви изключителни спомени освен това, че Томас Арана вечер след снимки беше доста забавен и много сме се шегували, много сме си разказвали различни смешки, бяхме като един катун. Той е космополитен човек, живее много в Европа, има голямо прекрасно семейство, разказва за децата си, по всяко време се чува с тях, кара се на малкия да слуша кака си.

Такива ли са българите в чужбина, каквито ги представят в „Мисия Лондон”?
Ами, отидете и вижте. Който е излизал навън, се е сблъсквал поне с няколко такива души.

Очаквате ли да получите някаква роля в новия филм, който правят Димитър Митовски и Алек Попов?
Трябва да попитате екипа, който работи по филма. Иначе аз нямам нищо против, готов съм за всякакви предложения.

Слави Трифонов обади ли Ви се да ви поздрави за ролята?
Не.

Какво си казвате, когато се видите?
Поздравяваме се.  

Значи нямате лоши взаимоотношения?
Не виждам защо. Нито той ми е направил нещо, нито аз. Когато се видим, си казваме: „Здравей, здрасти, как си” и това е.

Вие сте човек, който не дава често интервюта. Избягвате ли срещите си с медиите?
Не, но гледам да избягвам нищоговоренето. Когато има смисъл, когато има повод, като този филм, който ми се случва, нямам нищо против, даже бих се радвал. От доста време избягвам да чета нищоговоренето по страниците.

Ще има ли нов сезон на „Сървайвър”?
Ами, в ръцете на ръководството на bTV e да реши дали ще има, или няма да има. Но тъй като времето напредна, според мен по-скоро тази година няма да има сезон. Ние сме винаги готови, екипът е винаги готов, чака се с нетърпение решението на телевизията.

bliasak.bg