Будител 2015 - кампания на Радио FM+, посветена на 1 ноември

И тази година Радио FM+ търси " Будител на годината” и иска да фокусира вниманието на своите слушатели върху  личности, направили през  изминалата година нещо стойностно  и значимо, със силно духовно послание и отзвук в медийното пространство. Националната кампания "Будител – 2015“ се провежда с любезната подкрепа на първия носител на наградата, д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет.
 
Всеки ден някой създава нещо стойностно и значимо. Всеки ден някой гледа от светлата в страна на живота. Има хора, които мислят смело и творят бъдеще. Всеки ден. 
 
Тази година Радио FM+ търси "Будител 2015”. Нека заедно изберем най-достойния сред номинираните Будители на годината! Артисти, музиканти, интелектуалци, творци или хора като нас... Виж подробно номинациите по-долу и 
 
ГЛАСУВАЙ ЗА СВОЯ ФАВОРИТ! ОПРЕДЕЛИ СЛЕДВАЩИЯ НОСИТЕЛ
НА ЗВАНИЕТО БУДИТЕЛ НА ГОДИНАТА - 2015!
 
 
Екипът на Списание 8 (медията сред нашите Будители) за проекта "Да възродим българската кирилица”.
През май 2015 Списанието посвети своя брой на призива "Да възродим българската кирилица” и показа повече  от 30 красиви български шрифта. "Оказва се, че българската кирилица днес трудно получава нужното уважение и не може да се види навсякъде”, смятат от списанието. Що се отнася до родната гордост, за която всеки от нас се замисля основно на 24 май – кирилицата, тя днес се ползва от над 360 милиона души. Но точно българската ѝ форма в наше време страда от много сериозен проблем, за който малцина извън средите на графичния дизайн подозират. Тя, с много малки изключения, не фигурира в печатните издания и в набора от шрифтове, които ползваме в нашите компютри. Огромната част от използваните в печата шрифтове са на руската кирилица. От Списание 8 обещаха и преминаха в български графичен дизайн и вече ползват за печат българската кирилица.
 
Сдружение "Българска история" (младите учени сред нашите Будители) за акцията им по поставянето на 110 информационни табели на възлови места в София, посветени на исторически личности и събития.
"Българска история” – тези две думи през 2012 година събира група млади хора, тогава все още ученици в XII клас. Днес тяхната кауза се простира извън тесния приятелски кръг, за да достигне и да бъде приета от хиляди българи в страната и чужбина. Основна цел е съхраняването и популяризирането на българската история чрез поддръжката на сайт, обиколки на училища с цел изнасяне на уроци по родолюбие, създаване на образователни клипове, документални поредици, късометражни филми, посветени на бележити лица и събития от родното минало, както и издаване на книги с историческа тематика. През 2015 година сдружение "Българска история” издаде книгите "Българската история в 100 личности” и "Българската история в 100 събития” и постави над 110 информационни табели за исторически личности и събития на централни места в София. Текстовете на табелите са на български и английски език, което ги прави достъпни и за чужденците. 
 
Поетът Борис Христов (владетелят на словото сред нашите Будители) и арх. Стефан Добрев за каузата да издават редки и ценни книги, неиздавани на български език   
Един от най-големите български класици в прозата и поезията - Борис Христов, от години живее като отшелник в село Лещен, в пълна изолация от медийния и светски свят. Авторът на едни от най-силните думи в българската литература продължава да създава ценности в книжното пространство като редактор и идеен вдъхновител на издателството на арх. Стефан Добрев. През изминалата година архитект и поет издават луксозно, уникално полиграфическо бижу с картините на Златю Бояджиев и текст на културолога проф. Димитър Аврамов. 
 
Мирослав Боршош (креативният мениджър сред нашите Будители) за това, че превърна НДК от място за търговия и политика в истински Дворец на Културата, както и за цялата му дейност за подпомагане на  културата и книгоиздаването у нас.
Инициатор за създаването на Национален център за книгата, който подкрепя издаването и превода на българска литература, както и на първия денонощен литературен клуб "Перото" - място за премиери на нови творби, за срещи на приятели и книги. През изминалата година Мирослав Боршош стана носител на званието "Рицар на книгата". Удостоен е и със специалната награда на журито от Столична община за това, че превърна НДК отново в място за култура, създаде нови театрални пространства, подпомогна производството на български филми и "премина границата" като стартира амбициозни съвместни проекти с културни институции в големите европейски столици. И всичко това - само за 9 месеца. 
 
Децата от Сандански (децата с кауза сред нашите Будители) за създаването на ‘’Помогни без причина’’.
Децата от "Помогни без причина" вече над 2 години даряват щастие и надежда за живот на деца със заболявания. Те са ученици от Сандански и създават своето сдружение, за да подкрепят други деца в нужда. Вече 3 деца се лекуват благодарение на средствата, събрани от тях. Дейността си развиват предимно чрез своята фейсбук страница и са онази светла надежда, че младите съвсем не са затворени в пространството на личния си живот, а с будни очи искат да променят света към по-добро и по-уютно място за живеене.
 
Енчо Керязов  (артистът сред нашите Будители)  за основаването на благотворителна фондация на негово име, в помощ на деца с таланти.
Една от най-големите звезди в световното цирково изкуство, Енчо Керязов учреди фондация на свое име, воден от дълбокото си лично убеждение, че успелият човек трябва да върне на обществото онова, което е получил. Основното мото на организацията е: "Благотворителността осмисля успеха!" В началото на годината Керязов организира гала спектакъл "Нощ на звездите” със световни артисти от цирковата арена, като всички средства от представлението отидоха за деца с таланти в Ямбол. Това автоматично превръща Енчо Керязов не само в абсолютно достоен кандидат за Будител на България през 2015 година, но и в повод на всички нас да се наричаме "българи” и да следваме мечтите си, независимо от големината им.
 
Райна Кабаиванска (всеотдайният ментор сред нашите Будители) за майсторския клас, подготвящ поредна година български студенти за дебюта им на световната оперна сцена.
Примата на оперното изкуство подкрепя български таланти, като всяка година, чрез своя дарителски фонд в НБУ, присъжда стипендии на студенти. Райна Кабаиванска подготвя в своя майсторски клас представянето на българските начинаещи оперни певци при техния жадуван дебют на световната оперна сцена. Тази година международният майсторски клас, организиран за 15-та поредна година от оперната прима, завърши с грандиозен Галаконцерт, а на финала му Кабаиванска присъди стипендиите за 2015-2016 г. от своя дарителски фонд на НБУ. 
 
Игнат Канев (меценатът сред нашите Будители) за построяването на университетски център в Русе.
Игнат Канев напуска България едва 14 годишен. Тръгва без да знае език и без пари, но става един от най-влиятелните строителни магнати в Канада. Иги Канев, както става популярен, никога не забравя откъде е тръгнал. Неговата фондация прави много за българските емигранти, субсидира университети и културни събития. Миналата година Канев откри център в Русенския университет, а 88-мия си рожден ден отпразнува в България, като подари на родното си село Горно Абланово нов културен дом. "Птица, която се срамува от своето гнездо, не трябва да живее. Искам внучката ми да се гордее с мен така, както аз с моите родители“, каза Канев при пристигането си в България. Да изгради читалище, библиотека и клуб за млади и стари в родното си място е осъществена мечта за българина, който от 74 години не живее в родината си. Канев е живия пример за това, че всичко в живота е възможно, стига човек да знае какво иска и да се труди постоянно. Канев е удостоен и със  специален орден от кралица Елизабет за изключителна благотворителност. До сега друг българин не е награждаван с подобно отличие. 
 
Мариана Пенчева (Учителят сред нашите Будители) за това, че отгежда 10 деца от бедни семейства, след като приюта, в който са живели затваря врати.
Мариана Пенчева се превръща във втора майка на десет деца от крайно бедни семейства, след като приютът, в който са били настанени, затваря врати. Младата учителка решава да приеме децата в дома си и вече година и половина се грижи за тяхното образование, възпитание и препитание. Двайсет и осем годишната Мариана не приема, че бедността може да бъде причина да прекъснеш училище и да имаш ограбено детство. Така тя успява да уреди необходимите документи и да запише децата в няколко училища във Велико Търново, да ги отглежда със собствени средства и помощта на семейството си, да ги възпитава, учи на добродетели и да развива тяхната артистичност и дарби. Подържа връзка с родителите на децата, които са в крайно бедно положение. Мариана вярва, че това, което прави е напълно нормално и не търси медиен шум. Историята на това семейство стана известна, поради необходимостта на децата от маратонки и раници на новата учебна година. Смятаме, че Мариана е нашият "Учител-Будител“, защото нейната мисия не приключва с последния учебен час, а е избор и начин да живееш. 
 
Петър Вълчанов и Кристина Грозева (Будителите, дали "урок” как се прави българско кино на световно ниво) за филма "Урок”.
Авторите на "Урок” до този момент спечелиха над 30 престижни световни награди за филма базиран по истинския случай на учителката обрала банка с воден пистолет. Преди дни бе обявено, че "Урок“ е един от трите филма, състезаващи се за наградата LUX на Европейския парламент и фестивала "Венециански дни“. Това означава, че българският филм ще бъде субтитриран на 24-те официални езика на Европейския съюз и ще бъде излъчен в над 50 държави и 20 фестивала, давайки възможност на една огромна аудитория да го види. Много малко европейски филми успяват да прескочат езиковата бариера и да достигнат до публика в такива мащаби. В момента Петър и Кристина са в процес на монтаж на втория си филм от поредицата – "Облог“, вдъхновен от реалната история на кантонера, намерил и върнал на държавата огромна сума пари. Благодарността на институциите у нас се изразява в подарък – часовник, който не работи. 
 
Всяка седмица един от всички гласували ще печели подарък от Julius Meinl.
 
 
 
"Будител 2015" с подкрепата на Vivacom – каузата, която ни свързва!
"Будител 2015" - събуди твореца в себе си с кафе Julius Meinl
Вдъхновява поетите от 1862г. насам!
 
 
"Будител 2015“ се провежда с любезната подкрепа на първия носител на наградата, д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет
 

Свързани новини

Teen+ по Радио FM+

24.02.2021

"По света с Калина" по FM+!

24.02.2021

Радио FM+ празнува 28 рожден ден!

15.10.2020

Прекъсване на сигнала - Русе

02.10.2020

Радио FM+ се присъединява към ABBRO

25.03.2020