Защо да позволяваме на учениците да „преписват“

„Ще ти се схване очният нерв“, „Да не ти се изкриви врата“, „Радо и Симо – оценката на две ли ще я делим?“. Кой ли не е чувал тези фрази в живота си? Възпитани сме със съзнанието, че да преписваш е сред най-лошите неща, които можеш да направиш в обучението си. Но дали има начин „гледането от другия“ да се превърне в нещо положително?

 В BRITANICA са приели по-различен подход. Там – от най-малките нива на годишно обучение по английски език при учениците, до курсовете за възрастни, се работи в групи и да гледаш от другия не винаги е проблем. Идеята е, че както курсистите учат от учителя, така научават много и един от друг. Работата в групи развива и много умения и качества като креативност, общуване, усещане за принадлежност и т.н.

 Мария Пешкова, старши учител в BRITANICA, разказва за метода I Do, We Do, You Do в нивата за подрастващи, в които учениците изготвят много проекти.

Проектите представляват писмени работи в конкретен формат и по определена тема. Свързани са с лексиката и граматиката, които учим на два урока. В началото на всеки урок се задава какво трябва да научат децата, възбужда се любопитството им, така че на края на дадените уроци, да са набрали нужните знания, за да могат да се изказват по въпросната тема – както устно, така и писмено в съответния проект.

 В час, по време на подготовката за проекта, следваме стратегията I Do / We Do / You Do. По време на I Do им показваме начина, по който ние – преподавателите, мислим. Презентираме проект, който сме написали. Показваме им задачата и плана (mind map) за да им покажем как ние сме подходили, докато сме правили проекта. В We Do, учениците работят заедно, за да направят такъв план – за да могат да генерират много идеи, а тези, които нямат такива, да могат да се възползват от идеите на другите, да се учат един от друг. Така, когато стигнат в You Do частта, всички ще имат концепция.

 Заимстването на идеи е нещо, което често пъти е порицавано. Истината обаче е, че генерирането на идеи, както много други умения, може да бъде развито. Чрез дискусии, чрез модели на работа и добри практики, децата могат да усвоят това изключително важно качество. Креативността е нещо, на което в BRITANICA държат много. А под креативност се разбира възможността да се генерират идеи, да се намират различни решения на определен проблем или задача. Работата по групи е най-добрият начин да се развие това качество.

 След всеки проект учениците, по двойки, оценяват работата на своите съученици, като се водят по конкретни критерии. По този начин се научават да бъдат критични както към себе си, така им към другите без да бъдат груби или осъдителни. С обратната връзка те помагат на съучениците си да се развиват и да елеминират допуснати грешки и в същото време процесът позволява на всеки да се съизмери и да почерпи добри и не дотам добри примери от другите.

 Понякога проектите се излагат на стената, така че всеки да може да ги види и да напише коментар, понякога се презентират пред класа.

 Прави ми впечатление, че са много отворени и не се обиждат от обратна връзка.

Тази техника се пренася и в курсовете за възрастни, където работата по групи също е в основата на обучението. Виктория Милушева, преподавател в BRITANICA, ни споделя своя опит за ниво А0 –  напълно начинаещи. Основното притеснение на курсистите в началото е свързано с материала. То обаче изчезва с един прост трик – групите са истински екипи, които работят заедно и си помагат. Мис Вики не изпитва никого пред другите, курсистите се упражняват в групи и сверяват отговорите си помежду си. Така, ако някой има пропуски в упражнението, няма нужда да се притеснява. Курсистите се учат едни от други и си помагат – това истински сплотява екипите.

 Има моменти в обучението, когато курсистът – голям или малък, трябва да се справя сам. Но има и такива моменти, в които да работи в екип, да бъде щедър на идеи и да не се притеснява, че някой ще „открадне“ концепцията му, да се научи да мисли така, че да намира решения и да комуникира пълноценно, за да бъде интегрална част от общността, са също толкова важни. Защото обучението е многопластов процес, в който натрупваме не само знания, но и умения – да бъдем успешни – сами или в група.

Свързани новини

Спечели в играта на JOLI

15.04.2024

Спечели награда от Hada Labo Tokyo

15.04.2024

Водата заслужава любов!

22.03.2024

Бъди здрава и красива с Alive!

14.03.2024

Здраве и красота с Lidkor

01.03.2024