Колко застрашени са пчелите?

Днес, 4 октомври, е световният ден за опазване на животните. В тази връзка се запитахме – има ли как да опазвим едни от най-важните насекоми – пчелите. 
 
През последните няколко десетилетия, пчелите започват да изчезват, а на тяхно място се появява терминът "синдром на празния кошер". Изведнъж цели семейства пчели просто опразват домовете си. А едно семейство в пчелния свят не е три- или четиричленно – броят на роднините може да достигне 80 000 пчели – толкова сестри могат да живеят заедно, в един кошер, заедно със своята майка – царицата-пчела. Смята се, макар и някои изследвания да опровергават теорията, че електромагнитните вълни от мобилните телефони пречат на пчелите да общуват помежду си, което ги принуждава да напускат териториите, в които има твърде много такива вълни. Основно пчелите изчезват в САЩ и Канада, но и в Европа – най-засегнати са Испания и Франция.
 
В България също трябва да се замислим за дейностите, които вредят на пчелите. Най-големият проблем в наши дни е използването на различни инсектициди и пестициди в земеделието. Заедно с вредителите по културите, убиваме и пчелите в цели региони, и така се лишаваме от плодове и зеленчуци. Друг основен проблем са различните болести по пчелите. Както всички животни и хора, и пчелите се разболяват и трябва да сме много внимателни как ги отглеждаме, за да ги опазим в добро здраве. Първата крачка към опазването на пчелите е информираността, а оттам – взетите мерки.
 
За да завършим с оптимизъм ви напомняме за конкурса за детска рисунка "Пчелите – приятели на природата". Основната му цел, освен да вдъхнови малките, е да ги информира за живота и важността на пчелите и да възпита у тях истинска любов и уважение към мъхестите насекоми. Всички деца от 3-та и 4-та група на детската градина и от 1-ви и 2-ри клас, могат да участват с рисунка на една или повече пчели в естествената им среда.
 
Творбите могат да се оставят на място в някой от 17-те филиала на организатора на конкурса – BRITANICA, или да се изпратят по пощата на София 1000, ул. "6-ти септември", N.7, ет. 1. Крайният срок за получаване е 10 ноември. 

Свързани новини

Да спасим един човешки живот!

23.04.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

"Кино и класика" се завръща

20.03.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024