Как да се справим със стреса преди важни изпити?

Учебната година чука на прага ни. Не само за учениците, но и за родителите, тя е свързана с много изпитания и стрес. Страхът от провал е по-лесно преодолим за едни, но истинска пречка пред постигането на резултати за други и присъства осезаемо в ученическия живот, особено преди важни изпити. 
 
Разговаряме с мис Деси – опитен преподавател на тийнейджъри в сертификатните нива в образователен център за английски език BRITANICA. Тя очертава шест ясни стъпки, с които можем да помогнем на децата си да се справят с напрежението и да постигат успехи. Те са доказани в работата й с тийнейджъри, които след целогодишна подготовка се изправят пред един от най-отговорните и решаващи изпити – тези за високите международни сертификати по английски език – FCE (B2), CAE (C1) и CPE (C2). Когато започва да чува по-често думите "не мога", "няма да се справя", "това е много трудно", мис Деси знае, че стресът се е промъкнал в класната стая и трябва да го тушира. Ето кои са стъпките към спокойното и успешно преминаване през изпитанията в училище, а и извън него:
 
1. Планиране
Най-често стресът се появява, когато задачите се струпват наведнъж и не знаем откъде да започнем. Затова трябва да планираме. Изготвянето и следването на добре разчетен план гарантира, че няма да изпуснем важен етап от подготовката си и че винаги ще знаем къде се намираме спрямо мечтите си.
 
2. Определяне на конкретни постижими цели – малки стъпки от пътя на успеха
Такава цел при овладяването на английски език е например "да подобря начина, по който се изразявам" или "да се науча да избягвам повторенията". Така в рамките на няколко седмици всеки може да проследи дали върви напред.
 
3. Изготвяне на график
Учениците трябва да могат да приоритизират задачите си според важността им и да преценят колко време им отнема справянето с тях, за да бъде графикът им обективен. 
 
4. "Сверяване на часовника" – съставяне на правилна самооценка
Благодарение на нея знаем къде сме спрямо поставените цели и на какво да наблегнем, за да подобрим резултатите си. "Когато това да се случва регулярно през годината, стресът преди изпита се изпарява. Ето защо в курсовете по английски в BRITANICA при всеки тест учениците могат да оценят как се справят спрямо предходните.", казва мис Деси.
 
5.  Постигане на рутина
Тя е необходима, за да свикнат тийнейджърите с формата на изпита и да могат да разпределят времето си оптимално. Когато видят какво не им достига, се опитват да подобрят резултатите си в един или друг аспект. Пробните изпити им дават възможност и да преживеят различни ситуации и да натрупат много полезен опит. 
 
6. Помощ от учителя и родителя
Често източник на стрес са очакванията на възрастните, а всъщност те са хората, които трябва да помагат за разсейване на напрежението. Могат да го направят като изпълнят няколко важни задачи. Те трябва да помагат на учениците във всеки етап от пътя им към целта - от планирането до изграждането на рутина. Трябва да ги подтикват да се фокусират – да ги връщат обратно към задачите им, ако децата са разсеяни или демотивирани.
 
"Важно е да даваме адекватна обратна връзка на учениците, за да имат ясна представа за постиженията си. При това - да споделяме с тях първо това, с което са се справили добре, а след това да посочим нещата, върху които трябва да работят още. Трябва да ги мотивираме – да им показваме, че твърдо вярваме в техните възможности и затова очакваме от тях да се развиват и да постигнат мечтите си.", казва учителката.

Свързани новини

Да спасим един човешки живот!

23.04.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

"Кино и класика" се завръща

20.03.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024