"Книга на спомените" е темата на петото издание на "Работилница за репортери"

"Книга на спомените" е темата на петото издание на ученическия конкурс-обучение "Работилница за репортери". И през тази година конкурсът разширява своя обхват и дава възможност на все повече млади таланти да се включат в него. Кариерно ориентиране и досег до журналистическата професия ще получат ученици от 9 до 12 клас в над 30 училища на територията на 12 общини от Западна България.
 
Официалният старт на "Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените" ще бъде даден на 27 февруари. Тогава участниците ще получат и първата от шестте творчески задачи, включени в тазгодишното издание на конкурса.
 
Желаещите да предизвикат себе си и да покажат своя талант пред широка публика могат да се регистрират онлайн до 26 февруари на bit.ly/Rabotilnitsa2020
 
Ментори на учениците ще бъдат утвърдени специалисти в журналистическата професия и университетски преподаватели, а произведенията им ще бъдат оценявани от авторитетно жури. За поредна година патрон на проекта е българският евродепутат Ева Майдел. По традиция, тя ще предостави и голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.
 
Най-добрите участници ще получат редица награди от партньори на проекта, сред които и журналистически стажове и гостувания в медии. Най-изявените единадесето- и дванадесетокласници, които желаят да продължат своето образование в журналистическа специалност, ще могат да се обучават в желана от тях дисциплина в катедра "Медии и обществени комуникации" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по "Български език и литература". Приемът им ще се реализира само след събеседване.
 
"Работилница за репортери” е образователен конкурс, предназначен за ученици от 9 до 12 клас. Основните цели на проекта са да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане, да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономическия потенциал на региона на западна България, както и да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса. 
 
Победители в досегашните издания на "Работилница за репортери" са: Василена Сайчева, ученичка от ПГ "Велизар Пеев", град Своге - победител в първото издание на конкурса през 2016-та; Симеон Симеонов, ученик от СУ "Проф. д-р Асен Златаров", град Годеч - победител в "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България"; Ани Павлова, ученичка на ППМГ "Акад. Иван Ценов" и Теодора Александрова от ПЕГ "Йоан Екзарх", Враца - победители в третото издание на конкурса "Работилница за репортери 2018 - Родова памет" и Елина Алипиева от ПЕГ "Йоан Екзарх", Враца - победител в "Работилница за репортери 2019 - Пътя към дома".

Свързани новини

Да спасим един човешки живот!

23.04.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

"Кино и класика" се завръща

20.03.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024