103 ученици се впуснаха в предизвикателството "Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто"

103-ма са участниците, които са приети да се включат в същинската част на конкурса-обучение "Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто". Те са възпитаници на над 50 средни училища, в 30 общини от цяла България.
 
Официалният старт на Работилницата бе даден на 5 април, когато участниците получиха и първата си задача. Те трябва на напишат коментар на тема "Изборните резултати - има ли поводи за оптимизъм".
 
Тази година ментори на учениците отново са утвърдени специалисти в журналистическата професия и университетски преподаватели, сред които: Васил Койнарев, Виолета Манчева, Георги Милков, Диана Янкулова, Доника Ризова, Иван Вълчанов, Илина Бисерова, Марина Стоименова и Надя Ганчева. Произведенията на участниците ще бъдат оценявани от авторитетно жури.
 
Преди да започнат работа по всяка от поставените им задачи от конкурса, учениците ще имат възможността да се включат в онлайн сесии под формата на workshop на живо с Калина Влайкова, която ще дава насоки и ще отговаря на въпросите им.
 
За поредна година патрон на проекта е българският евродепутат Ева Майдел. По традиция, тя ще предостави и голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент. И през тази година, най-изявените дванадесетокласници сред участниците в "Работилница за репортери", които желаят да продължат своето образование в журналистическа специалност, ще могат да се обучават в избрана от тях дисциплина в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), направление "Обществени комуникации и информационни науки", специалности "Медии и журналистика" и "Медия икономика", без полагане на задължителния изпит по "Български език и литература".
 
Повече за проекта "Работилница за репортери”:
"Работилница за репортери” е образователен конкурс, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от портала за новини Espressonews.bg. Основните цели на проекта са: да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане; да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономически потенциал на България; да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.
 
Победители в досегашните издания на "Работилница за репортери" са: Василена Сайчева, ученичка от ПГ "Велизар Пеев", град Своге - победител в първото издание на конкурса през 2016-та; Симеон Симеонов, ученик от СУ "Проф. д-р Асен Златаров", град Годеч - победител в "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България"; Ани Павлова, ученичка на ППМГ "Акад. Иван Ценов" и Теодора Александрова от ПЕГ "Йоан Екзарх", Враца - победители в третото издание на конкурса "Работилница за репортери 2018 - Родова памет", Елина Алипиева от ПЕГ "Йоан Екзарх", Враца - победител в "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома" и Калина Александрова, ученичка в ЧНГ "Ерих Кестнер", гр. София - победител в петото издание на конкурса "Книга на спомените". Най-добрите участници в проекта по традиция получават редица награди от партньори на проекта, сред които и журналистически стажове и гостувания в местни и национални медии.
 
Четете най-новото от Работилница за репортери тук.

Свързани новини

За нормална функция на черния дроб

29.04.2024

Да спасим един човешки живот!

23.04.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

"Кино и класика" се завръща

20.03.2024