103 ученици се впуснаха в предизвикателството "Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто"

103-ма са участниците, които са приети да се включат в същинската част на конкурса-обучение "Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто". Те са възпитаници на над 50 средни училища, в 30 общини от цяла България.
 
Официалният старт на Работилницата бе даден на 5 април, когато участниците получиха и първата си задача. Те трябва на напишат коментар на тема "Изборните резултати - има ли поводи за оптимизъм".
 
Тази година ментори на учениците отново са утвърдени специалисти в журналистическата професия и университетски преподаватели, сред които: Васил Койнарев, Виолета Манчева, Георги Милков, Диана Янкулова, Доника Ризова, Иван Вълчанов, Илина Бисерова, Марина Стоименова и Надя Ганчева. Произведенията на участниците ще бъдат оценявани от авторитетно жури.
 
Преди да започнат работа по всяка от поставените им задачи от конкурса, учениците ще имат възможността да се включат в онлайн сесии под формата на workshop на живо с Калина Влайкова, която ще дава насоки и ще отговаря на въпросите им.
 
За поредна година патрон на проекта е българският евродепутат Ева Майдел. По традиция, тя ще предостави и голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент. И през тази година, най-изявените дванадесетокласници сред участниците в "Работилница за репортери", които желаят да продължат своето образование в журналистическа специалност, ще могат да се обучават в избрана от тях дисциплина в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), направление "Обществени комуникации и информационни науки", специалности "Медии и журналистика" и "Медия икономика", без полагане на задължителния изпит по "Български език и литература".
 
Повече за проекта "Работилница за репортери”:
"Работилница за репортери” е образователен конкурс, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от портала за новини Espressonews.bg. Основните цели на проекта са: да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане; да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономически потенциал на България; да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.
 
Победители в досегашните издания на "Работилница за репортери" са: Василена Сайчева, ученичка от ПГ "Велизар Пеев", град Своге - победител в първото издание на конкурса през 2016-та; Симеон Симеонов, ученик от СУ "Проф. д-р Асен Златаров", град Годеч - победител в "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България"; Ани Павлова, ученичка на ППМГ "Акад. Иван Ценов" и Теодора Александрова от ПЕГ "Йоан Екзарх", Враца - победители в третото издание на конкурса "Работилница за репортери 2018 - Родова памет", Елина Алипиева от ПЕГ "Йоан Екзарх", Враца - победител в "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома" и Калина Александрова, ученичка в ЧНГ "Ерих Кестнер", гр. София - победител в петото издание на конкурса "Книга на спомените". Най-добрите участници в проекта по традиция получават редица награди от партньори на проекта, сред които и журналистически стажове и гостувания в местни и национални медии.
 
Четете най-новото от Работилница за репортери тук.

Свързани новини

"Непознатото дете" със специално изание

29.06.2022

Мечтаното място за почивка

21.06.2022

Красотата на България на фокус

16.06.2022

SOS Детски селища със специални стикери

07.04.2022

Наближава Wine & Spirits Show 2022

02.04.2022