Деница Василева и Анна Тенева са големите победители в "Работилница за творческо писане – Разкажи за София"

Деница Василева, ученичка в 10. клас в Първа английска гимназия и Анна Тенева, ученичка в 9. клас в 90. СУ "Генерал Хосе де сан Мартин", София са големите победители в ученическия конкурс-обучение "Работилница за творческо писане – Разкажи за София". 
 
Това стана ясно по време на специална церемония-спектакъл, която се проведе на 26-ти октомври, на голямата сцена на Общински културен дом "Искър", в ж.к. "Дружба 1". Двете момичета получават и голямата награда в конкурса – посещение в Брюксел по покана на евродепутата Ева Майдел. 
 
Второто място заслужи Емили Караколева, ученичка в 11. клас в 22. СЕУ "Георги Стойков Раковски", а на трето място журито класира Габриела Маринова, също единадесетокласничка от 9-та Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин".
 
 
Преди да станат известни имената на победителите и на заелите призовите места в конкурса, публиката се потопи в емоционалните и творчески търсения на талантливите ученици и "видя" София през техните очи. Това стана благодарение на специално подбрани и смислови свързани текстове от техните есета, пътеписи и портрети, които бяха прочетени художествено на сцената от Десислава Василева, Мария Маркова, Симеон Александър, Даяна Благоева, Йоан Каратонев и Калина Александрова, под акомпанимента на пиано от маестро Симеон Стойков. Ефектът от четенето бе подсилен и от подбрани визии от София, предоставени специално за спектакъла от "Етюдите на София".
 
"Имам мисия. Да търся, откривам и показвам красивото и доброто. Да популяризирам добрите примери. Защото мисля, че всички имаме много нужда от това. И знаете ли? Те са много, когато отвориш сърцето си и имаш очите да ги видиш. Тази вечер е едно доказателство за това и вярвам, че всички бяхте докоснати и развълнувани от текстовете на новооткритите от нас таланти в проекта "Работилница за творческо писане – Разкажи за София", каза в емоционалната си реч пред публиката Десислава Василева, председател на управителния съвет на фондация "Добрият пример" – организатор на проявата, в която в рамките на по-малко от два месеца, 31 ученици от софийски училища показаха и надградиха уменията си за творческо писане и създадоха своите неповторими есета, пътеписи и портрети.
 
 
В рамките на конкурса-обучение учениците имаха два видеоурока с техния супер-ментор – Калина Влайкова. Тя им представи основни насоки за писане на пътепис и портрет, а допълнително, участниците получиха и обучителни презентации, с които да се ориентират по-лесно в изискванията, които поставят пред творците тези жанрове. В изпълнението на двете творческите задачи, учениците получиха напътствия и ценни съвети и от своите ментори: Кристина Баксанова, Доника Ризова, д-р Иван Вълчанов, Васил Койнарев, Симеон Александър - победител във второто издание на конкурса "Работилница за репортери" и Диана Янкулова.
 
Работите на талантливите ученици бяха оценявани от професионално жури в състав – доц. д-р Стела Ангова – ръководител на катедра "Медии и обществени комуникации" на УНСС, Филипа Огнянова, Светослав Ивано, Михайлина Павлова, Константин Вълков, Калина Донкова, Евелина Павлова – радиоводещ в FM+, Неда Василева, Емил Спахийски – директор на Национално издателство за образование и наука "Аз-Буки" и Марина Стоименова. 
 
 
Журито имаше нелеката задача да избере и класира най-добрите от най-добрите участници в конкурса "Работилница за творческо писане – Разкажи за София", измежду десетимата финалисти, които решиха отлично и двете си задачи – Анастасия Трейман от 9. Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин", Анна Тенева от 90. СУ "Ген Хосе де Сан Мартин", Габриела Маринова от 9. Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин", Деница Василева от Първа английска гимназия, Емили Караколева от 22 СУ "Георги Стойков Раковски", Жасмина Петкова от 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов", Ирина Тилова от 18.СУ "Уилям Гладстон", Йоана Кънчева от 73. СУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик", Цветелина Стоянова от 153. СУ "Неофит Рилски" и Ясен Терзиев от 9. Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин".
 
Специални награди в конкурса получиха:
Ирина Тилова и Цветелина Стоянова
153 СУ "Неофит Рилски" – грамота за училището, приета от Мариана Цветкова – директор на образователната институция.
Жасмина Петкова – грамота за най-млад участник, успял да се класира сред финалистите в конкурса. 
Ясен Терзиев – грамота за оригинален подход при решаване на творческите задачи. 
Златина Юрукова – грамота за най-въздействащо есе. 
 
Победителите в конкурса и техните подгласници получиха уникални шоколадови купи, изработени специално за тях, както и различни предметни награди от партньорите на конкурса 
 
Организатор на конкурса "Работилница за творческо писане – Разкажи за София" е фондация "Добрият пример", носител на правата и организатор на ученическия конкурс-обучение "Работилница за репортери" и издател на книгата-сборник с най-добрите произведения на участниците в Работилница за репортери: "Разкажи за твоята България"
 
Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община, а медиен партньори на конкурса е и Радио FM+. 

Свързани новини

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

"Кино и класика" се завръща

20.03.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

18.03.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024

Здраве за цялото семейство

04.03.2024