На път с Радио FM+ и Министерството на туризма: За спорта и морето

Пътешествайте всяка седмица заедно с Радио FM+ и Министерството на туризма из природните маршрути на България! Потопете се в синята магия на Черноморието и научете повече за най-хубавите кътчета, които можете да посетите - и не само през лятото! 
 
 
Тази седмица в "Морско синьо" говорим за спорта и морето - слушайте ни в петък, 13:30ч.
 
Гостува ни сърфистката Илияна Стоилова и я намираме на Северния плаж в Приморско, в сърф училището Akasha surf school, което заедно с Йоан Колев създават преди 10 години. 
 
 
Говорим за условията за сърф в България и как спортът може да се превърне в център на лятото, лекувайки душата и тялото. Говорим и за Замърсяването на Черно море с пластмаса и филма "Море на вятъра", който създаде преди няколко години, за да предизвика размисъл за по-отговорно поведение. 
 
 
България е една прекрасна дестинация за водни спортове. Сърфът е един от тях и макар вълните да не са толкова постоянни, те се срешат по нашето море, особено през зимните месеци. Разбира се, хората, които искат да се развиват във водните спортове, трябва да пътуват, но България дава невероятни възможности. Въпреки, че го наричат черно, нашето море е приятелски настроено.  
 
 
Какъв е профилът на учениците ти в Акала сърф? 
От деца на 4 години до хора на 70, а общото между тях е, че са отворени за един нов свят и искат да преживеят нещо ново. Сред тях има хора, за които водните спортове не са част от лятната почивка, а център на живота им. В последните години има климатични промени, целогодишно има възможност за водни спортове. 
 
Какво мислиш за климатичните промени. Как ги усещаш?
Напоследък ги усещаме осезаемо. Миналата година имаше големи бури, наводнения, 5-6-метрови вълни, едно сърф училише изчезна на Нестинарка.   
 
Ти си създател на филма "Море на вятъра". За какво говорихте във филма? 
Тогава проблемите бяха свързани със  замърсяването на моретата и океаните с пластмаса. Този проблем е актуален и днес.
 
Тогава минахте от най-северната до най-южната точка със сърф и разказахте какво виждате. Какво заснехте? 
С невероятните кадри успяхме да видим контраста колко красиво е Черно море и как успяваме да го замърсяваме. Филмът има своята публика и днес, и за съжаление е актуален. Радва ме, че обществото се събуди по темата с отпадъците и е по-взискателно.  
 
Любов към спорта или любов към природата?  
Любов към природата. :) Радвам се, че са свързани, намирам сила в себе си, когато съм сред природата, да се справям с предизвикателствата, намирам мотивация и вдъхновение. 

Свързани новини

На път с Радио FM+: Фарът

17.10.2024

На път с Радио FM+: Странджа планина

10.10.2024

На път с Радио FM+: Под вода

03.10.2024

На път с Радио FM+: Синеморец

19.09.2024

На път с Радио FM+: Варвара

05.09.2024