Дейвид Финчър за новия си филм "Социалната мрежа"

Режисьорът на “Седем” и “Боен Клуб” Дейвид Финчър отговори на няколко въпроса пред movieweb.com за предстоящия му филм “Социалната мрежа” (гледаме го у нас от 15 октомври) . Филмът е адаптация на книгата от 2009 година “Милиардер по неволя: Основаването на Фейсбук, История за Секс, Пари, Гений и Предателство” на Бен Мезрих.

“Знае се че от Фейсбук пожелаха да направите някои промени във филма. Какво точно променихте?”

Д.Ф. “Истината е че не сме променили почти нищо. Разбира се, малки промени винаги ще има, но нашата цел бе да направим филма възможно най-автентичен. Никога не бих се съгласил да режисирам ако някой постоянно ми казваше какво да показвам и какво да скрия. Напълно наясно сме с нещата които можем и трябва да покажем, и нещата които можем да спестим на публиката. За това трябва да благодаря най-вече на продуцента на филма Скот Рудин, който беше връзката между филма и хората от Фейсбук.

“Според някои хора, “Социалната мрежа” ще напомня на друг Ваш филм, “Зодиак”. Така ли е?”

Д.Ф.“Има връзка в начина по който интерпретираме фактите. Подходът ми и към двете продукции беше еднакъв – исках те да бъдат възможно най-достоверни. В “Боен клуб” например, можех напълно да развия въображението си и да пренебрегвам фактите и реалността. Но историята на “Зодиак” изискваше максимално придържане към фактите и всички полицейски доклади свързани със случая.”

“Актьорите от “Социалната мрежа” споменаха че ще запомнят този филм с множеството дубли които е трябвало да направят. Вашият коментар?”

Д.Ф. “Ако сцената го изисква, ще я повтаряме и 200 пъти. Това не е нещо ново. Моята цел е да постигна най-добрия резултат, и актьорите които работят с мен го знаят. Случвало се е да повторим една сцена точно 107 пъти. Това е и личния ми рекорд.”

“Срещнахте ли някакви пречки преди началото на снимките. Каква беше реакцията на Фейсбук?”

Д.Ф.“Хората може да не повярват, но нямахме абсолютно никакви пречки. Дадохме сценария на хората от Фейсбук за да знаем какво мислят те за него. Получихме препоръки и съвети от тях и това беше. Нямаше радикални промени или промени в сюжета на филма. След това получихме бюджета и наехме актьорите и екипа. Това е. Всичко протече напълно нормално.”

“Какво мислите за модерната в момента 3D технология?”

Д.Ф.“Харесвам 3D, но само ако е заснето с истински 3D камери. Не виждам никакъв смисъл в конвертирането на 2D филми в 3D. Ако ще правиш нещо прави го както трябва. Надявам се че това конвертиране ще спре и режисьорите ще се потрудят с 3D камерите на снимачната площадка. Например, можех много лесно да конвертирам “Социалната мрежа” в 3D, но бях твърдо против, защото това не е правилния начин. Аз лично с удоволствие бих направил 3D филм, и въпреки че тези камери са доста тежки и трудни за работа, смятам че си заслужава.”