James Blunt пред Радио FM+

Здравей, Джеймс. Нека първо да ти споделя, че всички в България много харесваме новата ти песен „Love , love ,love”. Тук има много фенове на твоята музика! 
О, много ви благодаря!

Къде те откривам в момента?
В момента съм в Буенос Айрес , Аржентина . Правя голяма обиколка в Южна Америка, но в момента съм фокусирал вниманието си за концертът ми с Елтън Джон в Сантяго.

Да, знам за това. Звучи страхотно. Вие сте приятели с Елтън?
Да, той е голяма подкрепа за мен. През цялата ми музикална кариера той ми помага, прави и казва страхотни неща за мен и подкрепя моята музика. Аз съм му много благодарен за всичко. Също така много обичам разговорите си с Елтън и нашето приятелство ме прави много щастлив.

Да, голям късмет е Елтън Джон да бъде твой приятел...
Абсолютно, той е голям приятел и супер подкрепа за мен!

Твоят концерт в България ще бъде на 22 февруари. Тогава е и рождения ти ден.
Точно така. 

Какво си пожелаваш?
Хората да дойдат на концертът и да се повеселим добре. Аз идвам с моята банда, с които сме супер добър екип, а те са много добри музиканти. Идваме след една много дълга обиколка, толкова много месеци и толкова много преживявания заедно. Та след толкова много време заедно ние вече се чувстваме абсолютно спокойно един с друг, приятели сме и музиката ни става все по- добра. Надявам се хората да дойдат и да се позабавляваме добре!

Сигурна съм, че ще дойдат. Ти пееш много за любов, а в същото време си сам. Или не?
Знаеш ли, аз пея за всички аспекти на живота. Любовта съвсем не е основната тема на песните ми. Даже пея за любов съвсем рядко. Имам само една песен, която се казва „Love , love , love”,   другата „You are Beautiful” , всъщност е за провалена любов и много пропуснати възможности.

Но все пак е за любов!
Аз пея повече за войната,  за смъртта и разрушението. За щастливите мигове между приятелите, за религията,  за самотата и за въпросите които ние всички си задаваме. Изобщо за всичко, което се случва между нас.

Ти си потомствен войник. Твое ли беше решението да постъпиш в армията или не?
Да, абсолютно сам реших.  Аз знаех, че трябва да постъпя в армията заради университета, в който учех. Когато ме повикаха, трябваше да служа четири години, но аз останах шест години.  Да бъдеш войник е много образователно, опознаваш света и трудностите, с които хората често се сблъскват и животът им с тях.

Вероятно военната служба те промени като човек?
Не, не мисля. По скоро ми помогна да отворя очите си към света и да осъзная, че ние всички имаме нашите собствени битки, сили и слабости и най – вече да проумея, че идвам от една щастлива страна! Също така, че независимо откъде идваме,  ние сме човешки същества и споделяме  еднакви емоции. Всички се опитваме да оцеляваме, да разбираме, самотни сме и търсим приятелство с други хора.

В този смисъл, кои са „изгубени души”?
Албумът ми „ All lost souls” е за  това, че всички се опитваме да оцеляваме, фактът, че всички се вглеждаме в дълбините и търсим смисъла в живота. За това, че всички се сблъскваме с  едни и същи въпроси, със самотата и безмислието за това , че никой не чува гласът в собствената ти душа. ...И всички споделяме това и се опитваме да се борим с него, като  все пак  се опознаваме и да търсим връзката по между си.

Да, разбирам, но в този смисъл всички ние сме изгубени души.
Да, точно така.

Имаш ли достатъчно любов в живота си?
Знаеш ли, правя това което искам в музиката, със страхотен екип и музиканти. Ние станахме приятели по време на това дълго турне и за това отговорът ми е - да ! Аз наистина обичам това което правя.

Музиката е твоята любов?
Абсолютно, но също така и животът! Трябва да преживяваш всичко, което се случва в живота, за да имаш за какво да пишеш.

Радио FM+ е единствената медия в България, която ще отразява на живо наградите BRIT и тази година. Кои са твоите фаворити?
Много се радвам да го чуя. Това са невероятни награди (бел.авт. Джеймс Блънт е носител на две награди BRIT) Не съм, мислил кои са фаворитите ми тази година.. не знам...

Нямаш такива?
Да, причината е че отсъствам от Англия вече толкова време и не съм имал възможността да проследя събитията.

Вашето турне е доста дълго. Уморен ли си?
Да,  малко. Но все пак да се забавляваш не е чак толкова уморително!

Ние те чакаме, тук в България и се надяваме да не си уморен!
Не разбира се, ние сме супер щестливи, че идваме и нямаме търпение да го направим.

Ласкае ли те или не сравнението между теб и Кат Стивънс? (Британски музикант-  до 1980 известен с псевдонима си Кат Стивънс, а след с името Юсуф Ислам)
Разбира се, че ме ласкае, Кат Стивънс е феноменален музикант и това, че хората смятат, че имам нещо общо с него е един страхотен комплимент за мен.

Какво те вдъхновява да правиш музика в този безкрупулен свят?
Това което ме вдъхновява – всичко! Нали разбираш , висотите и паденията, споделените щастливи мигове и някои отрезвени самотни моменти. Всичко, което те кара да чувстваш.

А какво те прави нещастен?
Мисля    ... разрушението , отчаянието , безчовечността , егоизмът и алчността. Тези неща, които вероятно карат и теб да бъдеш нещастна?

Да разбира се... Знаеш ли, аз работя в сутрешното шоу на радио FM+  - “Kofein!”и е страшно забавно всяка сутрин. Кой е твоят любим начин да отвориш очите си сутрин?
Знаеш ли, не съм мислил за това... Като че ли предпочитам нощта. Да излизам с приятели и да купонясваме. Не съм се замислял какво обичам сутрин, хаха

Не обичаш сутрините?
Не, просто не съм мислил за това. Но определено предпочитам нощта.

И какво обичаш да правиш през ноща? Ти каза, че обичаш да излизаш с приятели, да  пеете и да си пийвате вероятно?  Какво друго?
Не знам дали знаеш, но аз живея на плажа и обичам да излизам да слушам музика и да я споделям с приятели.

Каква музика обичаш, с изключение на твоята ?
Всякаква музика слушам. Преди дни свирих на един хип – хоп концерт с един рапър, който се казва Синик. Той пък дойде и се включи в един мой концерт. Това страшно ми хареса. Беше много мое музикално преживяване.  Работя и с Лаура Паузини и с нея правим различни музикални експерименти , което ме прави щастлив. Аз живея до плажа и много се кефя на денс музиката. Просто добрата музика е добра музика. Не трябва да бъде непременно някъкв стил. Хората имат най – различини вкусове.

Сигурно понякога внимението към теб ти идва в повече, как бягаш от това? Имаш ли свой „таен остров” ?
Не... знаеш ли, получавам твърде много внимание по време на концертите ми. Но това е моята работа, моя живот през това време. Но след това се качвам на автобуса или си отивам в хотела – това е моя частен живот и хората го уважават.

Благодаря ти, и ти желая успех за шоуто в България. Ние те чакаме с нетърпение!
Аз сащо нямам търпение!Аз съм голям фен.  Ще се видим там Криси! Чао ...