Динозаврите на река Дунав!

Знаете ли, че есетровите риби са по-стари от динозаврите и са на над 200 милиона години? А знаете ли, че България е една от двете страни (заедно с Румъния) в света, които са останали с естествена популация на моруната, вид есетрова риба. Но тъй като са много редки, хайверът им е изключително скъп и всяка уловена риба се продава на черния пазар, а това пък подтиква към свръхулов и унищожаване на популацията.
 
И ако си мислите, че това е ужасно, есетровите риби дори няма къде да избягат. Водноелектрическата централа с поредица от метални прегради по река Дунав "Железни врата" спира естествения им път обратно по течението, където рибите да си хвърлят хайвера и това води до генетично еднообразие.
 
WWF-България дори казват, че есетровите риби за България са като бенгалския тигър за Индия – емблема на флората и фауната на региона. Но за да научите повече как може да спрем унищожаването им, слушайте предаването "Еко и леко" с Калина Стефанова по Радио FM+ в четвъртък от 14:00 ч., когато ще гостува Иван Радев от природозащитната организация. Той ще ни разкаже както за тези големи защитени риби, така и за малките – какво се случва с тях и от какво всъщност са защитени.
 
Вашето дете също може да допринесе за защитаването на есетрите по забавен начин с рисунка, която да достигне до благотворителна изложба – научете повече rekata.britanica-edu.org.

Свързани новини

Фантастични награди от "Фантастико"

11.09.2023

С Тазектан победата ще бъде твоя!

29.06.2023

Майсторски клас на проф. Ангелов в НБУ

28.06.2023

Visa подкрепя дигитализирането на МСП

20.06.2023

На море в HVD Reina Del Mar!

08.06.2023