Как да владеем интереса на най-малките в час

Често родителите се питат как и кога едно малко дете е готово да влезе в класната стая. Та то е много активно, едвам стои мирно докато се храни, губи бързо интерес и му е трудно да се фокусира, особено ако трябва да седи на чин.

Най-малките курсисти на BRITANICA са на 4,5 годинки. Мис Вики от филиал Прага разказва какви са нейните магии за „овладяване“ на малчуганите.

Всяка нова група е вълнуваща среща. А първото предизвикателство,с което се сблъсква  мис са... имената – „в най-сериозния момент, объркаш ли името на някое дете, може всичко да отиде на вятъра.

В началото, освен задължителното запомняне на имената, е наблюдението. Защото, както всяко дете е отделна звездичка, така и всяка група е съзвездие, различно от другите – със своя динамика и правила.

Опитвам се да ги опозная поотделно като начин на учене, като метод на работа, а не да им лепя етикети, което е непродуктивно. Важно ми е да разбера, че Пепи има нужда да се движи повече, за да учи; че Лили има нужда да се съсредоточава; Роси не обича да говори пред хора и трябва малко по малко да се изкарва от зоната й на комфорт; Кати не може да се фокусира и трябва да седи по-напред, да й се напомня и т.н.

Това ми помага да си изградя стратегия, да следя прогреса и да си поставям индивидуални цели за всяко едно дете.

Синергията между децата е ключова, защото едно от най-важните качества, на които се учат, е работата в екип.

В началото трябва много да ги наблюдаваш и да използваш това, което носят като качества, в тяхна полза. Да работиш с това, което имаш, и така да ги комбинираш като умения и характери, че да могат да работят заедно. Например ако имаш по-буйно и по-спокойно дете понякога е хубаво да седнат заедно – така по-спокойното ще стане по-активно, а по-буйното ще се успокои.

Особено когато децата са по-енергични, тази енергия трябва да се използва за нещо градивно. Например Пепи - вместо да тича из стаята, след като е свършил със задачата си да измайстори пате, ще му дам да направи второ – за да бъде зает, за да има усещането, че постига нещо и в същото време да не се разбеснява.

(б.а. Второто пате беше подарък за екипа, благодарим на Пепи и на цялата група за чудесния спомен!)

А опознаването в началото е двустранен процес – както мис опознава групата, така и те нея.

По-малките, особено тези, които имат склонност към бели, те пробват в началото – искат да видят докъде могат да стигнат. Много е важно още тогава да им покажеш, че ти си там и макар че се държиш приятелски, има граници и ти ги определяш.

При децата е от голямо значение да им говориш като на равни. Не да им даваш правомощията на учител, нито пък да слизаш "на техния акъл", но да им говориш като на големи хора и да им позволиш да поемат отговорност за ученето си. Така например може заедно да напишете правилата в класната стая, да обсъждате ситуации с дисциплината или дори те сами да измислят санкцията, ако са сгафили. Образованието им трябва да е отговорен и осмислен процес, а не нещо наложено им отгоре.

Преди да се стигне до „санкции“ обаче, първо се прави забележка. Има няколко стъпки, през които се преминава, за да се избегнат санкциите и крайните мерки.

Първо правиш забележка със спокоен тон. Ако това не подейства, отиваш до детето, заставаш ниско до него, като равен, и му казваш „виж, това, което правиш не е хубаво“ отново с умерен глас. Ако трети път се наложи да направиш забележка вече се надвесваш над детето, показваш му дори физически, че ти си големият човек. Докосваш го, заставаш над него и му казваш „това минава всички граници, не може да продължи така“. До последната мярка се стига рядко – или го извеждаш от стаята, или го водиш при друг преподавател, задължително говориш с родител. Определено им действа много отрезвяващо когато от спокоен тон минеш на по-строг. Усещат контраста и има моментален резултат.

Ако и това не подейства?

Избягвам да „подкупвам“ децата, които имат по-проблемно поведение. Ако един ученик, който по принцип се държи зле, получи награда за това, че веднъж се е държал добре, това означава, че всички останали деца трябва да бъдат награждавани, а това не е възпитателно.

Обещавам на групата забавни неща, които по принцип правим в клас и ако има нарушение в дисциплината допълнителните хубави неща намаляват. Ако започнем да работим твърде много със санкции, ефектът се губи, а часът се превръща в тормоз.

За мъниците може да бъде трудно да се фокусират – да преминат от игрите към заниманията на чина. За такива случаи мис Вики има специални техники.

Случвало се е да имаме упражнения за писане, но децата са превъзбудени и не се получава. Казвам им – „затваряте всичко и ставате“. Те ме гледат стреснато и си мислят, че нещо лошо ще се случи, а всъщност изиграваме някаква игра – така изразходват енергията и малко по малко се успокояват. 

Наскоро, в един критичен момент, измислих игра с ръкопляскане – аз правя нещо, те трябва да го повторят, правя се, че ще плесна, а не го правя и те се фокусират върху мен, за да ме следят. Оттам е много лесно да продължиш с това, което искаш да им кажеш, защото вниманието им вече е насочено към теб.

В час забелязваме и един друг трик, който сякаш работи като магия –обратното броене – five, four, three, two, one – и вече всички погледи са вперени в мис, и всички устички са затворени.

Това е нещо познато, като го чуят знаят, че трябва да внимават и да направят нещо конкретно. Кажеш ли им „сега искам от вас да направите това и това и моля, седнете си на местата, за да мога да ви обясня“... на втората дума си ги изгубил. Ако хванеш нещо съвсем семпло, това им помага да се фокусират. Освен това им даваш усещане за време. Ако Пепи и Мими са се заприказвали, Пепи ще може да си довърши изречението и ще знае, че вече трябва да приключи. Хваща вниманието и дава усещане за време за реакция.

И така с тези рецепти, трикове и магии, часът върви чудесно. Мис Вики балансира с игрите, песните, танците, историите, упражненията, рисунките и майсторенето, като през цялото време говори само на английски, а децата попиват – както уроците по английски, така и тези по добро държание. И така... five, four, three, two, one - време е за учене и забавления!

Свързани новини

Водата заслужава любов!

22.03.2024

Бъди здрава и красива с Alive!

14.03.2024

Здраве и красота с Lidkor

01.03.2024

Красота в италиански стил!

01.03.2024

Красотата ѝ ще спаси света!

26.02.2024