SOFIA Green Fashion Days фокусира вниманието върху социалната и екологична устойчивост

На 25-ти и 26-ти ноември 2017 за първи в България се реализира неповторим проект в областа на екологичната модната индустрия. "SOFIA Green Fashion Days" представи актуални колекции на прочути световни дизайнери и брандове на еко лyкса, етичната мода и едни от най-добрите български моделиери и модни къщи, колекции на преподавателите и възпитаниците на специалност "Мода" от Национална Художествена Академия и Нов Български Университет. 
 
Създохме една платформа, съсредоточена върху модата без компромиси, социалната и екологична устойчивост, базирана на по-прогресивни етични стандарти в модната индустрия. В неделната вечер на 26 ноември представихме една ре-интрепретирана автентичност на фона на суперновите достижения в областа на иновативните материали и дизайнерските решения, съобразани изцяло с новите етични норми и открития в областта на науката и високите технологии. 
 
Представихме водещи международни и български дизайнери, като Лилит Матевосян и нейната колекция представена от Елизабет Дермесробян - втора подгласничка на Мис Армения България 2017 и Рипсиме Хачатрян – победителката на конкурса Мис Армения България 2017. Дефилираха модели на Мирела Братова, Яна Дворецка, Тони Войводова и Анна Аврамова. 
 
Публиката се наслади и на увлекателен моден еко пърформънс "Трите кофи", съвместно с първи курс на Департамент театър – НБУ. Моделите бяха създадени от студенти по мода от 3 и 4 курс, департамент "Дизайн". Артистичната програма на ревюто бе със специалното участие на Красимир Аврамов и Райя Андреева, която танцува модерен балет. 
 
В два поредни дни посетителите на изложението се насладиха на иновативни шедьоври на съвременното екологично Персийско изкуство, както и продукция на търговски къщи и производители на натурални и био продукти. В рамките на SOFIA Green Fashion Days проведохме съпътстващи мероприятия, като презентации на компании - участници, изложба на Олег Ке - специално изпратена от Казахстан, тематично-образователна викторина за еко материал – юта, фото сесии. 
 
На организираната кръгла маса за дизайнери и търговци се осъществиха ползотворни контакти между представители от България, Великобритания, Гърция, Индия, Италия, Казахстан и Украйна. Повдигнати бяха въпроси, свързани свързани с еко програмите и тяхната ефективност, условия на труд и работна заплата на заетите в модната индустрия, цени и себестойност на екологичните материали и начини за повишаване на информираността на потребителите. 
 
"SOFIA Green Fashion Days", като първо за Балканския регион екологично модно събитие, осъществи целта си да привлече както интернационално участие от екологичната модна индустрия, така и местен и чуждестранен интерес, като представи и се занима с проблематиката на еко-модата, в посока преосмисляне на действията и повишаване на информираността и екологичната интелигентност, оповавайки се на световните еко тенденции, най-иновативни технологии и разработки в модната индустрия в името на едно по устойчиво, екологично и етично бъдещe.

Свързани новини

Да спасим един човешки живот!

23.04.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

"Кино и класика" се завръща

20.03.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024