Български изобретения обраха златните медали на Международния технически панаир

Продукти на български фирми обраха златните медали от Международния технически панаир. Общо 29 експоната бяха отличени в Конкурса за иновации, а 17 от тях са разработки на наши предприятия. Наградите бяха връчени на церемония във Виенския павилион на Международен панаир Пловдив, който организира деловия форум. 
 
България е пред прага на ускорено развитие, за тази година очакваме 4% ръст на икономиката, заяви ресорният заместник-министър Лъчезар Борисов в приветствието си към изложителите. Машиностроенето, електрониката, електротехниката са интересни отрасли за  инвеститорите, а Международен панаир Пловдив е институция, която изпълнява приоритетите на правителството за интернационализация на българския бизнес, добави той.
 
Благодаря на всички, които присъстват на Техническия панаир, и на държавата за нейното отношение към вас, българските предприемачи, подчерта Георги Гергов, поздравявайки участниците в конкурса. 
 
Сред отличените изделия на наши фирми са иновации в световен мащаб, като експонатите на рекордьора по златни медали - "Елпром Троян". Компанията получи 4 приза за продукти в сферата на мониторинга и защитата от аварии при работата на електромоторите. Чрез тези постижения новости от автомобилостроенето се внедряват в електротехниката, обясниха създателите. Според експерти, разработките са на границата на Индустрия 5.0. "Елпром Троян" бе удостоен за втори път с Голямата награда за дизайн на панаирна експозиция, заради авангардната визия на щанда.
 
Световна новост е и супермощният слънчев колектор за топла вода на производител от Силистра. Скоро на пазарите в Европа и САЩ ще се появи  интегрирана бизнес система – облачно решение от висок клас, на наша софтуерна фирма. Панаирно злато спечели и система с фискална памет за бензиностанции на самообслужване, която пести разходи за персонал. Приз получи и битумен продукт, с чиято помощ фрезован отпадъчен асфалт може отново да се използва при ремонти на пътища. Мини мандра за малки количества сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко също е сред призьорите. 
 
Носител на авторитетната награда стана и автомобилът KUV 100 на индийската марка "Махиндра". Тя дебютира у нас на "Ауто сити Пловдив 2018". 
 
Конкурсът е в пет категории: "Машиностроене", "Електроника и електротехника, роботика, информационни технологии, телекомуникации, офис техника", "Транспорт и автосервизно оборудване", "Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа  промишленост", "Строителство". Начело на комисията беше Кирил Войнов, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Наред със "златните експонати", посетителите могат да видят още много нови продукти и услуги в експозициите на 550 чуждестранни и български фирми, участващи в Есенния панаир, който продължава до 29 септември. 

Свързани новини

"Кино и класика" се завръща

20.03.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

18.03.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024

Здраве за цялото семейство

04.03.2024

Доброволци в спорта

29.02.2024