Eлена Георгиева, академичен директор на BRITANICA: Днес богатството е знанието

За атрактивните новости в системата на обучение в BRITANICA през новата учебна година, с които децата ще учат още по-мотивирано и успешно, разговаряме с Елена Георгиева. 
 
Дългогодишната преподавателка и академичната директорка на BRITANICА Мис Ели, както се обръщат към нея нашите ученици и родителите им, е Доктор на философските науки от Брюкселски Свободен Университет (ULB), преподава във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за един семестър, а след това открива свободата за творчество и развитие, което дава BRITANICA. Натрупва опит като преподавател във всички нива на обучение, работи с деца, младежи и възрастни. Големият й преподавателски опит, нейният дух на футурист, джедай, непораснало дете и смел иноватор, притежаващ самурайска чест, я превръщат в истински двигател на обновяване, непрекъснато осъвременяване и приближаване на обучението до възприятията на днешните деца.
 
За всички преподаватели в BRITANICA тя е учител и страхотен лидер, който им предава опита си със своя пример, вслушва се в идеите им и прилага в практиката всичко, което прави ученето на английски по-забавно, интересно и по-лесно за децата на всяка възраст. Така през миналата година се ражда идеята и бива разработена играта Class Real – с която, както казва мис Ели - „обучението се качва с още една стъпка към качествено ново ниво, доближава се още повече до децата. Убедени сме, че ще им донесе още по-добри резултати“.
 
- Мис Ели, каква е вашата философия за развитие на методите на обучение в BRITANICA, един от резултати на която е геймификацията на обучението и създаването на новата игра?
- Това, което е най-характерното и постоянното в нашата работа, е стремежът към самоусъвършенстване. Стремим се всяка година децата в езиковите ни програми да развиват по-добре уменията си и да получават повече знания, да обновяваме системата на обучение, с която работят преподавателите, и да я доближаваме още повече до учениците. Class Real се роди именно от стремежа ни за постоянно самоусъвършенстване в един все по-дигитален свят.
 
Понеже винаги съм принадлежала на аналоговия свят на книгите, се научих да се вслушвам в гласовете на дигиталните хора, на по-младите и различните от мен, които са придобили ключови аналогови умения – за комуникация, за учене и за решаване на проблеми в света на стратегическите видеоигри. Ако предходните няколко поколения, сме свързвали обучението изключително с книжния носител и сме учили в библиотеките, днешните деца вече живеят в бъдещето! Затова смятам, че днес е времето на добавената реалност и Class Real или истинският свят на високата класа.
 
- Защо създадохте и въвеждате в обучението Class Real? Какви са ползите за учениците на BRITANICA от това?
- Моя беше само мечтата за нов тип езиково обучение, базирано на книги-игри и стратегически компютърни игри, защото този вид обучение изгражда стратегическо мислене, развива критичното мислене, социалните умения, уменията за работа, за разрешаване на проблеми и вземане на информирани решения, помага за усъвършенстване на умението за запаметяване на повече и разнообразна информация. И най-важното - игрите развиват способността за концентрация и продължителното задържане на внимание – ключово аналогово умение, от което повечето от съвременните деца имат крещяща нужда!
 
- Как бе измислена и създадена играта?
- Тя всъщност е разработена от млади преподаватели на BRITANICA за техните ученици. Идеята се зароди след първата среща на клуба Dungeons&Dragons, посветен на популярна настолна игра, организиран и воден от колегата Явор Иванов през ноември миналата година. Докато играхме тази настолна игра с курсисти и преподаватели за първи път осъзнах, че те притежават някои много по-добри умения от мен. Видях, че играта съвсем естествено провокира диалог, екипна работа, равноправие и създава усещане за общност. А може би най-важното ми усещане беше, че предстои всички заедно, всеки със своите уникални компетентности, да създадем един наш свят, който след това нарекохме Class Real.
 
Споделих най-общо зародилата се тогава идея с двамата млади преподаватели Явор Иванов и Елениан Петков. Те бяха може би по-изненадани и от мен самата от неочакваното ми хрумване, приеха с ентусиазъм тази идея, придадоха й форма и превърнаха проекта в реалност! Те започнаха да прилагат играта още от февруари, като и двамата я включиха и в последното занятие на отминалата учебна година, въпреки че беше онлайн, с което направиха часовете си по-празнични и интересни. Явно иновативните идеи се раждат в самия процес на игра и никога не сме спирали да сме Homo Ludens – Играещият човек, дори и аз, която отскоро съм в играта. Мога само да кажа - Влезте в играта!
 
- Защо избрахте името Class Real?
- Защото искаме ясно да покажем, че в истинския свят на високата класа богатството – това са знанията и високоразвитите езикови компетенции. Затова и колегите са подбрали специални аватари, които да напомнят на курсистите, че те принадлежат на Class Real. Именно с тях те ще се подготвят за всеки тест и ще преговарят в игрови формат, за да усъвършенстват уменията си.
 
- Class Real вече навлиза в обучението на нашите ученици, които са от 3.-4. до 12. клас. А какво сте подготвили за по-малките? Ще има ли подобна игра и за тях?
- За малките ще има игра на принципа на "тамагочи". Тя ще бъде в два варианта – за най-малките – децата от 3. и 4. група от детските градини, и за малко по-големите – първокласниците и второкласниците. Уменията, които развиват, и знанията, които децата трупат, ще им носят ОПИТ (EXPERIENCE), с които те ще могат да въздействат на един магически приятел. Ще минат доста дни, докато заслужат с успехите си то да се излюпи от тайнственото си яйце, а после ще расте и ще се променя.
 
Смятаме, че нетърпението да го видят, ще е толкова голямо, че децата ще са силно мотивирани да учат от първите минути и часове в BRITANICA за годината. Ще запазим в тайна какво точно ще бъде това истинско или приказно животинче, което ще е тяхното "тамагочи". Децата много обичат животните, обичат да се грижат за тях, да ги гледат как растат. Това ще се получи и в играта и смятаме, че ще е много стимулиращо и забавно.
 
- Как очаквате децата да реагират на тази игра, която ще стартира от 1 октомври, когато започва учебната година за малките ученици?
- Мога да кажа, че майка, на която разкрих какво предстои, ми сподели, че първоначално детето й не е искало да ходи на курс по английски, но след като е чуло за играта с „тамагочито“, веднага е пожелало да бъде записано. Смятам, че ще бъде привлекалено и приятно за децата и най-вече целта ни е чрез играта да развиват качества и умения като отговорност, екипност, дисциплина, участие в часовете и стремеж да говорят само на английски език в клас.
 
- Какво бихте казала на родителите, които тепърва ще видят геймификацията на обучението в действие? Толкова години се борихме да откъснем децата от игрите на компютъра или смартфона и отстоявахме правото на книгата и учебника в книжен формат, че за много хора би било трудно да повярват, че може да се учи чрез игри.
- Бъдещето вече е тук. Ние вече сме в Свят 2.0 на добавената реалност. Всички видяхме как за няколко седмици, както се наложи през изминалата учебна година, направихме необратим скок в бъдещето. Игрите, които създадохме, нямат аналог и са оригинални идеи на младите преподаватели в BRITANICA. И това е само началото!
 
За тези родители, които са скептични или негативни към дигиталните игри или дигиталното обучение, бих искала да споделя, че аз самата, в качеството си на преподавател, години наред съм търсила начин да наложа света на книгите на моите ученици. Но, и тук перифразирам Джубран: Децата живеят с нас, но не като нас. Можем да им дадем любовта си, но не мислите си, защото те имат свои мисли. Защото те живеят в дома на бъдещето. Време е да създадем условия, в които те да учат по-добре, отколкото ние някога сме учили. Време е да създадем среда, в която те да преоткрият магията на знанието в символичната борба с чудовището на невежеството!
 
Това, разбира се, е само първа крачка, а следващата година, живот и здраве, децата ще бъдат част от друго истинско приключение. Но повече за нашите планове за следващата година ще научите следващото лято!
 
Повече за играта Class Real можете да видите във видеото: bit.ly/Class-Real-BRITANICA2020. Записването за годишните ни програми продължава. Можете да прочетете за тях ТУК. За тест за определяне на входящото ниво и повече информация, можете да се обадите на телефоните на нашите филиали.

Свързани новини

Да спасим един човешки живот!

23.04.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

"Кино и класика" се завръща

20.03.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024