14 ноември - Световният ден за борба с диабета

Световният ден за борба с диабета (World Diabetes Day) е годишно събитие, което се провежда на 14 ноември. Този ден беше установен от Световната здравна организация (СЗО) и Международния диабет фонд (IDF) през 1991 година, с цел да увеличи осведомеността за диабета и да подчертае необходимостта от превенция и контрол на този сериозен заболяване.
 
Главната цел на Световния ден за борба с диабета е да информира хората за рисковете, свързани с диабета, както и за начините за предотвратяване и управление на този заболяване. Той също така насърчава здравните организации, правителства, неформални групи и общността като цяло да се включат в дейности, свързани с подобряването на живота на хората, засегнати от диабета, и да насърчават научните изследвания в областта на диабета.
 
Всяка година Световният ден за борба с диабета има специфична тема и кампания, която се фокусира върху определени аспекти на диабета. Този ден служи и за поощряване на хората да се ангажират в инициативи за повишаване на осведомеността и подкрепата за хората с диабет. Световният ден за борба с диабета играе важна роля в разбирането на заболяването и насърчаването на действия, насочени към неговата предотвратяване и контрол.
 
Диабетът става все по-разпространен по целия свят. По-голям брой хора са засегнати от това състояние, като то засяга хора от различни възрасти и общности. Това е растящ проблем, и обществото трябва да бъде информирано и образовано за важността от предотвратяването и управлението на диабета.
 
На Световния ден за борба с диабета (вторник, 14 ноември), доставчикът на технологии за управление на диабета Dexcom и инициативата #SeeDiabetes ще открият много вдъхновяваща кампания, която да подкрепи хората, страдащи от диабет. Едно от световноизвестните ѝ лица е Ник Джонас. 31-годишният музикант е на 13, когато получава диагнозата си диабет тип 1 и е потребител на Dexcom от шест години: “За мен, животът с диабет е пътуване - и сме по-силни заедно. Благодарен съм да съм част от глобална общност, посветена на това да вдъхновява другите, докато се бори за правата за по-добър достъп до технологии, управляващи диабета. Колкото повече хора знаят за технологията Dexcom CGM, толкова повече можем да разширим обсега ѝ и да помогнем на повече хора по целия свят да се възползват от нея.” 
 
 
Историите на хората, засегнати от диабет, имат силен емоционален ефект и могат да се използват за осветяване на въпроси, свързани с това състояние. Те могат да вдъхновят други хора, да ги мотивират да търсят помощ и да променят стила си на живот, ако е необходимо.
 
Актьорът от филма "Mamma Mia 2" Джеръми Ървайн е на 33 години и е диагностициран с диабет тип 1 още на 6 години. Използва Dexcom от 5: “За мен, животът с диабет е постоянна игра на баланс. Преди Dexcom CGM, да управлявам диабета си беше често въпрос на налучкване. Сега мога да предвиждам нивата си и да го правя с увереност. Просто ми позволява да бъда себе си.”
 
 
Фактите и цифрите за диабета показват нарастващото глобално бреме за отделни хора, семейства и държави. Диабетният атлас на IDF (2021) съобщава, че 10,5% от възрастното население (20-79 години) има диабет, като почти половината не знаят, че живеят с това състояние. До 2045 г. прогнозите на IDF показват, че 1 от 8 възрастни, приблизително 783 милиона, ще живеят с диабет, което е увеличение от 46%. Над 90% от хората с диабет имат диабет тип 2, който се определя от социално-икономически, демографски, екологични и генетични фактори. Основните фактори, допринасящи за нарастването на диабет тип 2, включват:
- Урбанизация
- Застаряващо население
- Намаляване на нивата на физическа активност
- Увеличаване на разпространението на наднорменото тегло и затлъстяването
 
Въпреки това е възможно да се намали въздействието на диабета, като се вземат превантивни мерки за диабет тип 2 и се осигури ранна диагностика и подходяща грижа за всички видове диабет. Тези мерки могат да помогнат на хората, живеещи със заболяването, да избегнат или забавят усложненията.
 
Диабетът е хронично състояние, което възниква, когато панкреасът вече не може да произвежда инсулин или тялото не може ефективно да използва инсулина.
Инсулинът е хормон, произведен от панкреаса, който действа като ключ, за да позволи на глюкозата от храната, която ядем, да премине от кръвния поток в клетките на тялото, за да произвежда енергия. Тялото разгражда всички въглехидратни храни до глюкоза в кръвта, а инсулинът помага на глюкозата да се придвижи в клетките.
 
Когато тялото не може да произвежда или използва инсулин ефективно, това води до високи нива на кръвната захар, наречени хипергликемия. В дългосрочен план високите нива на глюкоза са свързани с увреждане на тялото и недостатъчност на различни органи и тъкани.
 
Има 3 основни типа диабет
1. Диабет тип 1: Може да се развие на всяка възраст и изисква лечение с инсулин за оцеляване.
2. Диабет тип 2: Той представлява около 90% от всички диабети и се диагностицира по-често при възрастни.
3. Гестационен диабет: Проявява се при висока кръвна захар по време на бременност и може да причини усложнения както за майката, така и за детето.
 
Технологичните иновации са променили начина, по който хората с диабет управляват своето заболяване, като предоставят по-голям контрол, точност и удобство в мониторирането на нивата на глюкоза в кръвта и управлението на диабета. Една от тези иновации е "реалното време на непрекъснато мониториране на глюкозата" чрез сензори за проследяване. Тази технология използва специален сензор, който се носи на или под кожата и непрекъснато мери нивата на глюкозата в междуцелулната течност. Резултатите се предават на устройство (като инсулинова помпа или мобилно приложение) в реално време. Този метод позволява на хората с диабет да следят нивата си на глюкоза без необходимостта от убождане с пръст или сканиране.
 
Днес методите за проследяване са два типа - убождане с пръст или сканиране: Традиционното управление на диабет изисква чести убождания на пръста с помощта на глюкозен монитор или модерен технологичен подход чрез сканиране на глюкозни сензори, за да се измери нивото на глюкозата.

Свързани новини

Премиера по Андерсен

23.02.2024

Ново на камерна сцена

15.02.2024

Още пари за иновации

11.01.2024

Качество и вкус от BG Market

03.01.2024

"Музикален Акселератор" за трета година

13.12.2023