12 документални филма, чуждестранни гости, презентации, работилници и каузи в 18-ите "Дни на предизвикателствата"

Броени дни ни делят от старта на 18-те "Дни на предизвикателствата" (5 - 7 декември в кино "Люмиер") - фестивал на аутдор културата, екстремните спортове, планинския туризъм и застъпниците на природата. Организаторите от магазини "Стената" съветват феновете да побързат и закупят билети предварително.
 
В продължение на три дни на големия екран в кино "Люмиер" ще можем да се насладим на актуална кино селекция от света на приключенското кино с най-високо качество на звук и картина. Очакват ни 12 филма - образци в документалното заснемане на открито, дело на изявени и награждавани автори като Джими Чин и Гийом Бруст, но обнадеждават и търсенията на Руслан Вакрилов.
 
 
Гостуването на американската легенда Конрад Анкер е повод да видим филми, белязали важни моменти от неговия живот. Първият е MERU на популярния американски режисьор Джими Чин, запечатал епичния подвиг в едноименната планина Меру на триото, от което част са самият Джими Чин, Анкер и Ренан Озтюрк. Филмът от 2015 г.  е считан за абсолютна катерачна класика, а у нас за първи път отбелязва прожекция на голям екран. TORN (2023), биографичен портрет на легендарния алпинист Алекс Лоу пък дава различна перспектива към личността на Анкер - не само алпиниста, но и бащата, закрилника, филантропа. 
 
Едно съвсем прясно заглавие - Wild Life (2023)  отново на Джими Чин и Елизабет Чай Вазархелий ни запознава с може би най-мащабния пример за природозащита в света: възвръщането на саваните и дивата природа в крайния юг на Патагония в диво състояние през личния проект на Дъг и Кристин Томпкинс. Визионерски е и проектът за природосъобразен туризъм, който е в ход в Маджарово, Източни Родопи и завръщането на дивата природа там. Той е темата на филма "Кръговратът на живота в Родопите"  (2023) на награждавания френски режисьор Еманюел Рондо. 
 
 
Тази година не са забравени почитателите на бързите води - The River Runner (2022) e филм, изследващ борбата с болестта през опита на експедиционния каякар Скот Линдгрен да пусне четирите легендарни реки, извиращи от Кайлаш. Ценителите на пещерите ще могат да гледат красиво заснетия и добре допълнен от архивни кадри за няколко легендарни френски пропасти филм On a Marche Sous La Terre (2023 "Вървяхме под земята") на режисьора Алекс Лопес. Многобройните ски и сноуборд маниаци пък ще си тръгнат обогатени от одисеята на група професионални ски атлети сред снеговете на Тян Шан в екзотичен Киргизстан. Тях ще видим във филма Chronoception (2023) на Гийом Бруст, подкрепен от брилянтна картина и звук.
 
 
По традиция, катерачният жанр е водещ сред темите на "Дните". Българските заглавия с премиера в програмата са: "Доломити" на Александър Вълчев за постижението на Станислав Атанасов и Росен Аначков по маршрута Camilоtto Pellisier и  "Нощна смяна"  на Руслан Вакрилов - боулдър магия, издържана във впечатляваща монохромна естетика. Текстът е на Виктор Варошкин, а гласът зад кадър - на Константин Таквор. Към тях добавяме и световната премиера за една каталунска катерачна семейна история на Безименната кула на Транго (Каракорум)  във филма, проследяващ първото свободно и соло преминаване на митичния катерачен маршрут Eternal Flame  (2023) от испанската звезда в катеренето Еду Марин. Тази продукция, както и Chronoception и The Pathan Project, носят яркия почерк на своя създател -  независимия филмов продуцент Гийом Бруст, който ще представи лично творбите си.
 
18-ите "Дни на предизвикателствата" ще бъдат запомнени и с появата на вело приключенеца и журналист Герхард Чернер, подготвил за публиката специално мултимедийно шоу и Давид Шамбр, автор на считаното за библия на съвременния алпинизъм издание - "Златни пикели - оскарите в алпинизма" на ИК "Одисея-ин.". Шамбр ще посрещнем за премиерата на българското издание във Френския институт на 4.12., а на 5.12 ще го видим с презентация на сцената на кино "Люмиер". 
 
 
Две важни каузи ще намерят подобаващо място в програмата на "Дните" - кампанията за съхраняване на застрашени видове "Земя под ЗаКрила" на БДЗП чрез закупуване на земи в Сакар планина и "Хижа на годината" с над 25 000 подадени гласа и близо 70 проекта в съревнование за 3 финансови гранта. Освен във филмовата програма, спелеологията ще бъде представена и чрез презентация за мащабната спасителна акции в турската пещера Морджа, и новини за напредъка в най-дълбоката българска пещера - "Колкина дупка" от клуб "Под ръба". Академия Първа помощ тази година е с фокус върху оказване на първа помощ в планината. 
 
Актуалната фестивална програма може да бъде разгледана тук, вижте и акцентите от нея. Билети за събитието се продават в магазини "Стената" и онлайн.
 

Свързани новини

УЕФА ЕВРО 2024 в ефира на БНТ

10.06.2024

За нормална функция на черния дроб

29.04.2024

Да спасим един човешки живот!

23.04.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

За чисти дихателни пътища

15.04.2024