На път с Радио FM+ и Министерството на туризма: Фестивал на хвърчилата - Синеморец

Този петък ви разказваме за ежегодния Фестивал на хвърчилата. 
 
За поредна година огромни цветни хвърчила украсиха небето над българското черноморско крайбрежие, от Синеморец до Шабла. Фестивалът открихме заедно плаж Велека, Синеморец, на 16  август.
 
 
Тази красива традиция и празник привлича многохилядна публика от цял свят за 12 поредна година. Фестивалът се превърна в грандиозен празник на свободния полет и цветната феерия под мотото „Хвърчила по пътя на птиците“, който ще обходи цялото наше Черноморско крайбрежие, следвайки прелетния път на птиците Виа понтика. Еднодневни и двудневни демонстрации на хвърчила се провеждат на различни места, съобщават организаторите от „Въздушни чудеса-България“. 
 
 
На 18-19 август хвърчилата летяха над Варвара, Сухото дърво, Дарданелите.
 
 
Останалите спирки бяха:
21-22 август – Приморско, плаж ММЦ
24-25 август – Варна, плаж Аспарухово
 
Този уикенд е и финалът: на 31 август и 1 септември – Шабла, плаж Малкото море
 
Основен акцент на събитието са демонстрациите на международните кайт клубове, които представят своите уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери, състезанията с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват талантите си и се забавляват.
 
 
От 10:00 до 17:00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мечета, тигри, октоподи, калинки, птици, риби и много други.
 
Очакваме да станем свидетели и на майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. 

Свързани новини

На път с Радио FM+: Варвара

05.09.2024

На път с Радио FM+: Маслен Нос

22.08.2024

"Морско синьо" с Ерсин

07.08.2024

"Морско синьо" с Белослава

23.07.2024

"Морско синьо" и Евелина Павлова

18.07.2024