Реката, която вдъхнови децата

Реката! Безспирна, неуморима, игрива. Тя е живот, вдъхновение и дом. Реката е приказното място, където се срещат риби, влечуги, птици, бозайници... и хора. Да, ние също сме част от картинката, и трябва да се замислим каквa точно искаме да бъде нашата роля.
 
Историите за реката са безчет. Затова ние от BRITANICA и партньорите ни от WWF решихме да разкажем за обитателите на Дунав и то по най-красивия начин – през очите на децата и тяхната креативност. Вдъхновихме децата да ни разкажат за:
 
Моруната или "динозавъра на Дунав" - най-голямата сладководна риба. Древни и загадъчни риби-столетници, които са се появили преди 200 милиона години, а днес са на ръба на оцеляването заради човека.
 
Сладката прозрачна Горчивка не е предпочитана закуска, но има нужда да се движи по течението, а хората често преграждат реките.
 
Бисерната мида пък е нейна приятелка – освен че пречиства водата, тя е и много гостоприемна - горчивката снася яйцата си в черупката ѝ. От своя страна, рибата помага на мидата, като пренася из реката децата ѝ – личинките.
 
Розовият пеликан е записан като изчезнал в България вид в Червената книга. Забелязва се обаче тенденция за завръщане – Сребърна се оказва примамлив хабитат за красивата птица.
 
Видрата е отличен плувец и обича да похапва риба. За да съществува, има нужда от реки и езера, пълни с обяд и вечеря, както и с дълга територия, в която да се движи свободно.
 
Всички тези прекрасни същества са в центъра на 844-те рисунки, които получихме от деца от цялата страна. С тях те демонстрираха завидна изобретателност, талант и поглед над изкуството. Но това, което е още по-ценно е, че децата показват познание, загриженост и мисъл за реката и нейните обитатели.
 
Възпитаването на отговорно отношение към прородата е мисия. Ние вярваме, че един от начините това да се случи е чрез изкуството. Защото когато творим ние преживяваме и ставаме едно с това, което създаваме. Сега реката е мъничко по-позната и интересна за всички 844 деца (а може би и за техните приятели, роднини и учители) и това е много.
 
Всички рисунки бяха изпълнени с важни послания и беше истинско предизвикателство да излъчим победители. Шестчленно жури в състав – Зорница Диева (BRITANICA), Николай Манчев (BRITANICA), Божена Апостолова (BRITANICA), Иван Радев (WWF), Мария Зимбилова (National Geographic) и Деляна Стоянова (FM+), оцени рисунките по няколко критерия – изразителност, идея и техника.
 
Победителите в двете категории са:
3-4 група – Клара Райчева (I място), Калина Монева (II място) и Румяна Петрова (III място).
1-2 клас – Алики Ковачевич (I място), Анджела Сотирова (II място), Екатерина Колева (III място).
 
Награди:
I място – Годишен курс по английски език, осигурен от BRITANICA, Образователен таблет или "iPEN Забавна математика" осигурен от "Авенди" ООД, едногодишен абонамент за списания National Geographic Kids.
II място – Летен курс по английски език, осигурен от BRITANICA, Образователен таблет или "iPEN Забавна математика" осигурен от "Авенди" ООД, едногодишен абонамент за списания National Geographic Kids.
III място – Книга на английски език, осигурена от BRITANICA, Образователен таблет или "iPEN Забавна математика" осигурен от "Авенди" ООД, едногодишен абонамент за списания National Geographic Kids.
 
Освен тези награди, WWF дават и три специални награди - на Калина Монева (3-4 група), Стефания Минкова (3-4 група) и Стефан Славов (1-2 клас). Специалната награда представлява дарение, което BRITANICA прави от името на децата. Всеки от тримата млади художници ще получи сертификат за дарение за опазване на есетрите на свое име и емблематичната за WWF плюшена панда.
 
Първите 20 рисунки (виж галерия) от всяка категория ще бъдат включени в благотворителна изложба, за която ще можем да кажем повече след празниците. Събраните средства от продажбата им ще дарим на WWF. Миналата година събрахме 580лв. за опазването на вековните гори в България.
 
Благодарим на всички прекрасни деца, които се включиха в конкурса, на техните учители и родители. Заедно с вас разпространяваме мисията за опазване на красивата ни природа.
 
Благодарим на партньорите ни от WWF, Thinkle Stars, National Geographic Kids, FM+ и Радио Fresh, които подкрепиха конкурса.

Свързани новини

Да спасим един човешки живот!

23.04.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

"Кино и класика" се завръща

20.03.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024