Най-прекият път към развитието на лидерски качества при младежите

Колко време е нужно за един човек да се превърне в лидер? Месеци, години, цял живот... или може би това е нещо, с което се раждаш? BRITANICA си поставя една истински амбициозна цел, наречена Leadership Camp – един 8-дневен лагер по английски,  по време на който се изграждат млади лидери.
 
Leadership Camp представлява приключение в планината за тийнейджъри между 15 и 17 години. Основният фокус е изучаването на английски език с акцент върху развитието на  качества, важни за бъдещите млади лидери – ентусиазъм, любопитство, благодарност, упоритост, оптимизъм и самоконтрол. Но дали развитие е правилната дума? Мис Ивелина, която миналата година е била лидер* на лагера разказва повече:
 
Всеки ден е посветен на едно от качествата. Правим по 2-3 занимания на ден, фокусирани върху него. Те са много занимателни и интересни, включват игри и състезания. Има много повече интеракция в групата.
 
Миналата година имах едно момиче, което в началото много странеше от другите, и казваше "аз в нищо не съм добра, нищо не мога да правя". Изглеждаше ми много страшно, че млад човек е толкова песимистично настроен. Затова положих много усилия, за да й помогна да се справи с проблема си, защото първата крачка към успеха е да повярваш в себе си. 
 
След всяко занимание от програмата имаме въпроси за рефлекция, чрез които децата сами достигнат до изводите за това кои качества са важни за тях, върху какво трябва да работят. Специално променях някои въпроси и ги насочвах към нея, за да й помогна да преодолее песимизма и да повярва в себе си. Накрая беше много по-ведра и в отношенията с другите и с екипа. 
 
Изводът е, че за 8 дни не възпитаваме или развиваме качества, а помагаме на децата да осъзнаят нуждата, да работят върху дадено качество. Това е изключително важно, защото същинската промяна към добро трябва да мине през осъзнаването. Чрез активностите, екипът акцентира върху важните качества за една успешна личност – как се проявяват и с какво помагат в живота. Децата от своя страна поемат топката и осъзнават дали дадена характеристика е част от силните им страни или е нещо, върху което си заслужава да се поработи.
 
Целият подход на BRITANICA е такъв, гради се върху това децата да мислят и сами да стигат до истината. В час например – когато имаме нова дума не им даваме значението направо, а ги насочваме с въпроси, картинки или асоциации и ги оставяме да помислят, за да открият отговора. За мен това е правилният подход.
 
А лагерът е една възможност да погледнеш в себе си и чрез общуването с другите и тяхната перцепция за теб самия да научиш много – за себе си и за света.
 
Лагерът е място, на което за 8 дни откриваш себе си. Лично за мен беше начин да си направя равносметка – какво ми харесва, какво не ми харесва, върху какво трябва да работя. Установих за себе си, че не изпитвам достатъчно благодарност за хубавите неща, които ми се случват, и трябва да поработя върху това. Така е и при децата. Екипът работи усилено и влага много труд, желание и време в това да помогне на децата да преоткрият качества, които неминуемо ще им помогнат в живота.
 
За целта екипът – или лидерите, както всички ги наричат – трябва също да притежават тези качества – личният пример в случая е изключително важен.
 
Винаги се поставяме на мястото на детето, сближаваме се с тях до такава степен, че да ни допуснат до себе си; трябва да си търпелив, да разбираш, да бъдеш съпричастен, любопитен, да разсмиваш, като в същото време оставаш твърд в целите си. В голяма степен качествата, които лидерите имат се припокриват с качествата, които се стремим да развием у децата.
 
Лидери изграждат лидери. И то не с наставничество, а с приятелско отношение, споделени мигове и взаимно опознаване.
 
Много се сплотихме, с всеки намерихме нещо общо. Едно от момичетата например каза, че много обича класически романи, а аз извиках "Оо, и аз!" и така започнахме да се опознаваме. В края на лагера постигнахме всички, цели, които си бяхме поставили – както групови, така и индивидуални. 
 
Това се получава, защото макар да сме заедно само 8 дни, те са наситени с емоции и тези емоции се преплитат с нашата мисия.
 
И за да се върнем на въпроса, с който започнахме – колко време е нужно, за да се изгради една личност като лидер – истината е, че всеки носи в себе си лидерските качества. Важното е – чрез положителния пример и правилната мотивация – да ги припознае като нещо, което е важно и да работи, за да ги изкара на повърхността. Опитайте и вие – бъдете жарки, любопитни и упорити, подхождайте с оптимизъм и благодарност за всичко хубаво, не откъсвайте очи от крайната цел. Така, един ден ще осъзнаете, че сте станали истински лидери.
 
Имате още няколко дни да се запишете за Leadership Camp. За повече информация или съдействие – моля позвънете на 0896667919.

Свързани новини

Да спасим един човешки живот!

23.04.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

"Кино и класика" се завръща

20.03.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024