Шотландия запазва безплатното обучение за българи, Франция и Дания с нови изисквания

Над 80 образователни институции от цял свят ще посетят София за международното изложение Световно образование на 17 и 18 февруари 2018.
 
Шотландия взе официално решение да запази безплатното обучение за студенти от ЕС за учебната 2019-20, въпреки Brexit, съобщи Ирина Христова, координатор на международното изложение Световно образование, което ще се проведе този уикенд в столичния хотел "Маринела" при участието на над 80 образователни институции от цял свят. С това тя се превърна в първата държава от Обединеното кралство, която обяви условията за прием за следващата академична година. По официални данни на Асоциацията на британските университета HESA към момента там се обучават 1335 българи.
 
Очакванията са решение за приема на чужденци да вземе и Англия, в която към септември 2017 се обучават 4640 българи, и Уелс, където броят на българите е 310. Общо 6290 български студенти се обучават към момента във Великобритания, като само за учебната 2018-2019 документи са подали 2080 българи, които се възползват от запазеното финансиране след Brexit.
 
Франция промени системата си за кандидатстване в държавни университети. Студентите ще могат да избират 10 университета и ще получават отговори от повече от един от тях, а не само от един, както беше до момента. Сроковете за кандидатстване са до 13 март. По данни на Campus France за последната учебна година 1476 български студенти са започнали обучението си във Франция, от които 1220 в държавни университети, а 53 - в специализирани бизнес училища. Сред предпочитаните университети са държавните Sciences Po, Сорбоната, INSA.
 
Завишени изисквания към владеенето на английски език и определен хорариум часове по математика и физика за инженерните специалности въвеждат от тази година датските университети. Срокът за подаване на документи е 15 март. Специално за кампанията в София ще пристигнат представители на инженерния факултет на University of Southern Denmark, със специалности в областта на електрониката, мехатроника и роботика и Аbsalon University College с програми в сферата на педагогика и биотехнологии.
 
Холандия остава страната с най-силно присъствие на чуждестранни студенти в Европа, след Великобритания. По данни на холандската организация за образование Nuffic през миналата учебна година тук образованието си са започнали над 1200 български студенти, 821 студенти с практическа насоченост, а 472 са предпочели академичните университети.
 
По време на Световно образование ще работи специална секция Холандия за безплатно кандидатстване за всички университети. Ще бъдат представени специални стипендии за български магистри в областта на финансите, управлението на риска и икономиката, за които ще се кандидатства до 3 април.
 
Изложението ще предложи и магистратури от 400 евро за обучение във Франция на английски език в университети в Париж, Тулуза и Лион. Безплатни магистратури по бизнес, маркетинг, икономика, инженерни науки, комуникации и политика ще предлагат и университети от Дания и Швеция.
 
За първи път в България се представят немският университет за приложни науки Magdeburg-Stendal University, италианският IULM Милано за  медии и езици, University of Luxembourg, шведският School of Life Sciences, френските EPITECH Balkans и La Rochelle Business School.
 
Посетителите ще получат първия по рода си Финансов наръчник на кандидат-студента с информация за разходите за обучение и възможностите за финансиране на образованието в Европа, Азия, САЩ, Канада, Австралия.
 
В областта на средното образование в чужбина ще се представят над 30 елитни средни училища от Англия, Швейцария, Германия и Франция, някои от които са за първи път в България.
 
С цел повишаване конкурентността на българските ученици ще бъде представен нов курс за специализирана подготовка по математика за учениците, които искат да кандидатстват в селективните училища във Великобритания. Ученици ще се включат в демонстрационния урок по математика "Вълнуващият свят на числата", който нагледно ще покаже решаването на някои типове задачи, които не се изучават в българските училища или са включени в програмата по математика на доста по-късен етап.
 
В подкрепа на чуждоезиковата подготовка е конкурсът "Спечели езикова ваканция в Канада" за изработка на креативен проект по желание. Към момента участие в конкурса са заявили повече от 120 деца, най-добрите от които ще представят разработките си на 17 февруари от 11 до 13 часа. Победителят ще получи незабравима езикова ваканция във Ванкувър, Канада.
 
Елитни езикови центрове пък ще предоставят индивидуални и групови езикови ваканции в чужбина с до 10% отстъпка.
 
Световно образование е най-голямото консултантско събитие в областта на образованието. Програмата на форума е съобразена с най-новите тенденции в обучението в чужбина и отчита промените и новите моменти в образователните системи в чужбина. Изложението се провежда и във Варна на 20 февруари в хотел "Галерия Графит".

Свързани новини

Да спасим един човешки живот!

23.04.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

"Кино и класика" се завръща

20.03.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024