УНИЦЕФ стартира инициатива за набиране на средства в подкрепа на децата

Като част от своята дългосрочна програма за редовно дарителство, УНИЦЕФ стартира инициатива за набиране на средства за три ключови области, в които подкрепя децата в България: Ранно детско развитие, Приобщаващо образование и Осигуряване на безопасна учебна среда. Основното послание на кампанията е: "Всичко е възможно в мечтите на децата, но въображаема помощ не стига. Нужна е истинска". 
 
"Вярвам, че всеки един може да допринесе за промяна на живота на най-уязвимите деца. УНИЦЕФ работи, за да може всички те да се радват на своите права и да развият пълния си потенциал. Най-ефективният начин за устойчива подкрепа на работата на Детския фонд на ООН е чрез редовни месечни дарения. Няма такова нещо като "малко" дарение, защото когато се съберат усилията на всеки един от нас, заедно можем да постигнем много!", коментира представителят на УНИЦЕФ в България, д-р Джейн Муита. 
 
"Децата имат голямо въображение и често си измислят приятели и закрилници, но е важно да имат истински. Ако мога да помогна дори на едно дете да получи шанс за по-добро бъдеще, ще бъда щастлив! Подкрепете програмата на УНИЦЕФ и станете Благодетел на децата в нужда.", призовава Юлиан Вергов.
 
"Децата намират начини да се приспособят и да се справят и с най-тежките ситуации. Въображаемите приятели са един от тях, но те не са достатъчни. Да погледнем към нашето бъдеще - към децата и да им помогнем по пътя на израстване.", споделя мотивацията си Радина Думанян. 
 
Как се става Благодетел?
Всеки желаещ може да се присъедини към Благодетелите на УНИЦЕФ с автоматични месечни дарения от 5 лева през мобилния си телефон, като изпрати SMS с текст 5 към номер 1021. Дарителят запазва пълен контрол върху даренията си и има възможност да смени сумата или да прекрати да дарява по всяко време, като изпрати безплатен SMS с буква S или STOP на 1021. Дарения могат да се правят и онлайн – на dari.unicef.bg.
 
Как УНИЦЕФ подкрепя децата?
Ранно детско развитие
До момента повече от 1500 родители на малки деца от 50 различни населени места, включително родители на деца с увреждания, са получили подкрепа за позитивно родителство чрез програмата "Да пораснем заедно" – Работилници за родители; 12 400 – родители и грижещи се за 15 000 деца до 3 години (70% от всички деца на тази възраст в региона на Шумен и Сливен), са получили подкрепа от специалисти по ранно детско развитие и е създаден специален уебсайт с полезна информация за родители - 
 
Приобщаващо образование
С подкрепата на УНИЦЕФ, партньорите и Благодетелите, в рамките на проекта "Заедно от детската градина" 35 детски градини в София, Шумен, Сливен, Монтана вече са направили първите си стъпки към по-добро и качествено предучилищно образование за деца със специални потребности; над 5000 деца са получили подкрепа и ежедневен достъп до психолог и логопед; повече от 500 учители, помощници на учителите и 72 специалисти са участвали в специализирани обучения в областта на приобщаващото образование, а 960 деца са преминали скрининг тест за образователни затруднения, благодарение на които се осъществява ранна идентификация на техните специфични нужди от подкрепа. 
 
Осигуряване на безопасна учебна среда
УНИЦЕФ разработва пилотна програма, съвместно с Министерството на образованието, чиято цел е превенцията на насилието в училище. Вече е стартирал процесът за избор на училищата, които ще се включат в програмата. За следващите две години, се предвижда: 3 500 деца да получат подкрепа; 300 деца да бъдат обучени да предоставят подкрепа на своите съученици; 300 учители и други специалисти да бъдат обучени да прилагат социално-емоционални обучителни програми, да работят по-ефективно с родителите, да прилагат подходи за мирно разрешаване на конфликти; 3500 родители да участват в родителско-учителски клубове и да получат подкрепа по време на семинари за родителски умения. 

Свързани новини

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

"Кино и класика" се завръща

20.03.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

18.03.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024

Здраве за цялото семейство

04.03.2024