Будител 2014 - кампания на Радио FM+, посветена на 1 ноември

 
Тази година Радио FM+ търси " Будител 2014” и иска да фокусира вниманието на своите слушатели върху  личности, направили през  изминалата година нещо стойностно  и значимо, със силно духовно послание и отзвук в медийното пространство.
 
Всеки ден някой създава нещо стойностно и значимо. Всеки ден някой гледа от светлата в страна на живота. Има хора, които мислят смело и творят бъдеще. Всеки ден. 
 
Тази година Радио FM+ търси "Будител 2014”. Нека заедно изберем най-достойния сред номинираните Будители на годината! Артисти, музиканти, интелектуалци, творци - хора като нас, но не само. Запознай се нашите номинации и гласувай на buditel@fmplus.net за своя фаворит!
 
 
КАМЕН ДОНЕВ / аудио визитка
Проектът "Оркестърчи" е "глътка” чист въздух и фолкорен бунт срещу чалгата!
 
Емблематични български песни звучат за удоволствие на жадната за истинска култура публика. Проектът е подкрепен от музиканти-участници като Дани Милев (китара), Люси Стойнев (цигулка), Атанас Душилов (клавир), Кирил Добрев (перкусии), Юрий Божинов (бас), Милена Караджова (вокал), Христина Белева (вокал, гъдулка).
 
Проектът "Оркестърчи" е по съвместна идея на Камен Донев и ръководителя на група "Булгара" Кирил Добрев. Общата им цел е да се акцентира върху родния фолклор в най-чистата му форма.
 
МАКСИМ ЕШКЕНАЗИ / аудио визитка 
Tой създателят и двигателят на амбициозната програма "Фортисимо клас" и "Фортисимо фамилия". Заедно с професионални музиканти Максим гостува в училища и след кратки лекции показва на тийнейджърите 9 основни инструмента. Децата слушат витруозите, а после сами могат да опитат силите си с цигулката, пианото или тромпета.
 
Целта на дългострочната програма е да доближи класическата музика и съвременното симфонично изкуство до повече българи. Защото музиката общува без предразсъдъци.
 
Заедно с фамилията Ешкенази създава и "Фортисимо фрест”. Целта на този фестивал е посветена на преодоляване на границата между елитарното изкуство и широката публика. "Публиката ни е екзалтирана, искрена, вдъхновена. Това не е типичната за класически концерти публика - ние, музикантите на Fortissimo Fest, насърчаваме хората да викат, да ръкопляскат, да изпадат в истинска еуфория, каквато само универсалният език на музиката може да предизвика. От ценители на класическата музика със задълбочена и богата култура в областта през тийнейджъри, дошли наистина да се забавляват, до родители с малки деца, които обогатяват общуването на открито с магията на музикалните инструменти и великите пиеси, изсвирени с тях - всички тези хора идват на нашите концерти и се чувстват превъзходно заедно", убеден е Максим.
 
МИЛЕН ВРАБЕВСКИ / аудио визитка 
Д-р Милен Врабевски е лекар и управлява с организацията си Комак Медикал научно-изледователски проекти в 14 източно и централноевропейски държави. През 2007 г. учредява Фондация Българска Памет, чрез която спонсорира инициативи за европейска интеграция и утвърждаване на националното чувство сред най-младите, за борба  с демографската криза и за социализация на кулурно-историческото ни наследство.

Д-р Врабевски е поканен за член на Глобалната инициатива на Бил Клинтън през 2012 г., а за дейността на Фондация Българска Памет през 2013 г. е отличен с наградата на Европейския парламент "Европейски гражданин на годината".

През 2014 г. д-р Врабевски спонсорира издигане на паметник на цар Самуил в София по повод 1000-годишнината в памет на величавия български владетел. Инициативата му е подкрепена от общественици, журналисти, представители на академичните среди и националните институции.

Освен с родолюбиви начинания в свободното си време Милен композира и продуцира прогресив и мелодичен рок, а гост звезди в музикалните му проекти са известни имена като: Саймън Филипс и Джоузеф Уилямс от „Тото“, Джон Лоутън от "Юрая Хийп" и Джон Пейн от „Ейша“. Според д-р Врабески "Родолюбието и афинитета на младите хора към своето са фактор за успеха и положителното развитие на общество и всички ние трябва усилено да работим тази любов към своето да я има".
 
ДАРИН МАДЖАРОВ / аудио визитка 
Създател на сайта за интерактивно обучение ucha.se.
 
Дарин е автор на над 550 видео урока по Математика, Физика, Химия, Биология, Английски език и други. Целта му е да превърне ucha.se във виртуалната среда, на която учениците от това и бъдещите поколения се вдъхновяват, учат и се подготвят за училище.
 
От 2011 е докторант в областта на възобновяеми източници на енергия и електрически коли в KU Leuven - Белгия.
 
СДРУЖЕНИЕ "МОЕ МЪНИЧКО ДЕТЕ” / аудио визитка 
Да се спре насилето над децата е каузата, която събра актрисите Ралица Бежан, Йоана Буковска, Мариана Йотова, Лара Златарева,Марина Драгомирецкая, актьора Филип Аврамов и чаровния италианец Лео. Този артистичен екип реши да се бори с насилието с песен. 
 
Работното заглавие е "Мое мъничко дете", а музиката и аранжиметът са на Алекс Нушев. Идейният инициатор е пеещата актриса Ралица Бежан.Текстът на "Мое мъничко дете" е написан в приятелска атмосфера от Ралица Бежан, Диана Милушева, Йоана Буковска и Георги Гюров. Освен техните гласове, в песента чуваме и малките вокалисти от Dstars. Според данни на Държавна агенция за закрила на детето всяко 3-то дете в България е жертва на физическо насилие, а всяко 8-мо - на сексуално.
 
"ПАНАИР НА ДОБРОТАТА” / аудио визитка   
Кауза, която събра над 20-ина училища в цялата страна да участват в "Панаир на добротата” и вместо скъпи тоалети да дадат пари в полза на "пеперудените деца". Средствата, предвидени за абитуриентския бал, учениците ще отделят в помощ на техни връстници с рядката диагноза булозна епидермолиза. Децата с това заболяване са известни като "пеперудени", защото кожата им е много тънка, като крилата на пеперуда.
 
Здравната каса не осигурява нищо за тези болни, затова целият випуск решава да се откаже от абитуриентската суета и да я замени с добрина. Така кампанията получава своето име "Панаир на добрината". Трогателен разказ за страданията на болните са направили в късометражно филмче Виктория Василева и Гергана Върбанова, които са го излъчили пред своите съученици. Според Гергана, именно денят на раздяла с ученическия живот е времето, когато младите хора трябва да покажат, че в училище са получили не само знание, но и са се научили да бъдат човечни и да се отнасят добре към хората.
 
Новият посланик на добра воля на УНИЦЕФ в България е Влади Ампов - Графа. Той влиза в тази нова мисия като обичан изпълнител, но и като личност с хуманна позиция за света. С дейността като посланик на УНИЦЕФ Графа ще привлече общественото внимание към предизвикателствата, пред които са изправени децата и семействата в риск, ще работи за ангажиране на институции, с които да се намери път за решение на проблема.
 
Първата си мисия като посланик на добра воля на УНИЦЕФ в България Графа ще осъществи на 25 ноември в зала 3 на НДК. Артистът ще направи специален акустичен концерт, като голяма част от събраните средства ще бъдат дарени за каузата на световната организация срещу насилието над деца и жени.
 
ЙОРДАН КАМДЖАЛОВ / аудио визитка 
Наричан "гения в света на музиката", той е едва на 34 години и вече е дирижирал водещи състави в над 25 държави по света в Европа, Азия и Америка. На 29-годишна възраст създава фондация за подпомагане на млади български творци. На 30 е избран единодушно за Генерален музикален директор и Главен диригент на Оперния театър, Филхармоничния оркестър и фестивала "Heidelberg Schloss Festival” на забележителния културен център Хайделберг, Германия.
 
Неговият пореден проект е напълно иновационен и е конкретен социален израз на огромния му копнеж за принос към колосалния потенциал на българската култура. Той ще създаде едно голямо пеещо семейство, в което абсолютната смелост, свобода, щастие и взиране в хоризонта на всеки тон и всяка дума да бъдат основни двигатели, при което вътрешното акустическо пространство да стане "чуваемо" и да се прояви във външното акустическо пространство. Този нов музикален апарат стъпва върху вече съществуващите световни постижения на българското хорово изкуство. Селекцията за "Музикалната лаборатория" е извършена на специално организирани кастинги. 
 
Камджалов смята, че трябва да се работи със "самия човек" и музиката да бъде основен инструмент за реализиране на неговия нереализиран потенциал - "Човекът е най-сложната математическа и социална формула, създавана някога във Вселената". Aбсолютно иновативен и заразяващ проект!
 
ФИЛИП ЛХАМСУРЕН / аудио визитка
От дете Филип Лхамсурен подлага на съмнение истиността на съвременния свят. За него свободата и вярата са в основата на всяко действие. Щастлив го правят пътят, природата и самотата. През 2014 излиза неговата нова книга  "Забравените пътища. От Родопите до Памир".
 
Това е действителен разказ за едно пътуване, което ни позволява да изследваме и откриваме забравените пътища в нас самите. Истинската опасност в него не се крие в безводието на пустинята, а тук, в големия град, в комфорта и материализма, религията, политиката, които разделят хората по неизброимо много признаци.     
 
НИКОЛА НИКОЛОВ / аудио визитка
български бизнесмен, подкрепящ ПЪТУВАЩИТЕ ПИСАТЕЛИ - проект, в който писателите Калин Терзийски, Ваня Щерева, Михаил Вешим, Александър Секулов и Захари Карабашлиев, и актрисите Биляна Петринска и Елена Бозова ще обикалят малките населени места в Делиормана от началото на октомври, и ще четат свои текстове на всички, жадни за българска литература.
 

Свързани новини

Румен Манов е Будител на годината 2017

02.11.2017

"Будител на годината" 2017: гласуването

02.10.2017

"Будител на годината" 2017: номинираните

01.09.2017

Номинирайте "Будител на годината" 2017

14.08.2017

Наградиха Будител на годината 2016

02.11.2016