Ето кои са номинираните за "Будител на годината" 2017

На 29 август бе определена финалната десетка, която ще представи в ефира на Радио FM+ и БНТ – "Денят започва с култура" будителите на 2017-а година.
 
Жури в състав: Проф. Огнян Герджиков, Ива Дойчинова – основател и вдъхновител на кампанията; Елеонора Гаджева – фондация "Българска памет", Васил Димитров – "Асоциация на арт мениджърите" и "Българска фестивална асоциация", проф. Пламен Павлов, Снежана Йовева – Димитрова – сдружение "Толкова близо, толкова далече", Добрина Чешмеджиева, водещ на предаването "Референдум" и гл. продуцент на новините на БНТ 
има удоволстивето да ви представи:
 
1. Ивайло Шопски, Фондация "Бащино огнище" – Будителят на родолюбието
 
 
Ивайло създава пътуващо читалище "Бащино огнище" и патриотични лагери за деца. Чистенето на язовир Въча, купуването и разпространяването на българска класическа литература сред българоговорящите гръцки села в южна Родопа, градеж на параклис в Родопите, "осиновяването" на екскурзия от бесарабски българи изоставени от екскурзовода им, чистенето на войнишките паметници и десетки акции в помощ на сираци и бетстващи са част от дейностите на Ивайло. За всичко е научил по новините и всичко осъществява с лични средства и сили, и с доброволци, които сам намира. Идеята за патриотичният и младежки лагер Шумнатица ще продължи да се развива в различни тематични посоки. 
 
2. 50 места от българската история извън България – Будителският проект на годината 
 
 
Книгата "50 места от българската история отвъд България" е първото по рода си издание на българския пазар, което представя историята на значими за българската история места, останали извън съвременните граници на България. Историята на всеки един от обектите е представена на две страници, като в допълнение е изготвена и карта, указваща мястото на което се намира, както и набор от допълнителни любопитни факти. По този начин се цели книгата не само да разказва историята на местата, намерили място на страниците, но и да бъде от полза за всеки турист.
 
3. Теодор Ушев, Георги Господинов, Котарашки със "Сляпата Вайша" – Будителите на проглеждането
 
 
Екипът на "Сляпата Вайша" достигна до финалната селекция за късометражно анимационно кино на тазгодишните награди Оскар. Разказът на Георги Господинов от сборника "И други истории" вдъхновява Теодор Ушев да реализира визуална приказка, свързана с всеки от нас и способността му да вижда и живее в днешния ден. Измествайки в класацията гиганти като Дисни и Пиксар, Тео Ушев, Георги Господинов и Котарашки разказаха в език, визия и музика една българска притча, която се разбира на всички езици. Отделно от това всеки един от тях е свързан силно с българската традиция като изказ, анимация и музика. Българското послание за нашето днес и въздейства на целия свят.
 
4. Хлебни къщи – Будителят на обединението
 
 
"Да месим, за да се смесим" е изречението, което вдъхновява Хлебните къщи да намират общото, а не границите. Мрежа от хлебни къщи в страната сближава хора от различни общности, етноси и социални групи в месеното на хляб. Тази година стартира и проект "вечери на тъмно" – от солидарност към незрящите. Мрежа Хлебни Къщи инициира отварянето на две социални пекарни на територията на България: една в София (nadezhko.com) и една в Габрово. Те предлагат безплатни общностни месения, печене на хляб с хора от различни групи (социално слаби, хора с увреждания, хора със специални нужди). 
 
5. Нана, Фондация Една от 8 - Будителят на куража
 
 
Фондация Една от 8 помага безвъзмездно на жени, болки от рак на гърдата по пътя на борбата със стреса, вината и депресията, намирането на подходящи консултанти и най-важното – съпричастие от други жени, болни от рак на гърдата, които споделят своята борба и история. Тази година розовият кемпер на фондацията ще обиколи над 25 български града за 6 месеца, за да предложи индивидуални психологически консултации, техники за справяне със стреса, съвети за хранене по време на терапия, групови занимания. Нана, която отново обяви публично, че продължава борбата с рака, е редом с жените и споделя с тях пътя случващото се по пътя.
 
6. Д-р Анелия Хохвартер, офталмолог, Локомат за българия - Будителят на България извън България
 
 
Д-р Анелия Хохвартер живее в Австрия и е водещ офталмолог, видима фигура в социалния живот и хуманитарните каузи по цял свят. Тя е един от най-успелите български лекари в чужбина. От 2007 г. отговаря за областта на очните болести в Комисията за борба срещу домашното насилие към Министерството за здравето, семейството и младежта в Австрия. Участва в много социални проекти, голяма част от които са свързани с нейната специалност: лекарски мисии в Йемен (2009), Зимбабве (2011 и 2012), както и в Етиопия (2014 и 2015), където изгражда първия център за ретинална хирургия в страната. Международно признатата офталмоложка застава зад каузата "Локомат за България" – купуване на първия за страната ни робот, който ще помогне на хора с двигателни проблеми да проходят. Инициативата за това е изцяло нейна, като всичките средства от продажбата на книгата й "Пътуване" отиват за тази кауза.
 
7. Румен Манов – Будителят на паметта 
 
 
Книга от 730 страници, която разказва историята на българи от последните три века, чрез снимки и предмети от негова лична колекция. Книгата е абсолютно уникално издание за България, което променя границите на познанието за българската история, както и личната убеденост на един човек, че си струва да се съхранява автентичната част от историята в снимки, предмети, карти и документи. Румен лично участва в търгове, наддава, печели и после дарява, за да има памет. Личността на Румен Манов е далеч от тази на архиваря. Това е един истински въпрекист, който търси памет, воюва със статуквото и институциите, и за своя сметка издава най-значимата, обемна и родолюбива "Приказка за България". Не книга, а духовно състояние. Документите, публикувани в нея са факти, които могат да преосмислят нашата история. И най-важното – да осмислят поводите за родолюбие.
 
8. Александър Морфов – Будителят на сцената
 
 
Повече от 10 години "Хъшове" е едно от най-посещаваните представления в Народния театър, като над 200 000 зрители са гледали постановката. Миналата година отбеляза своя 250-и път на сцена. С постигнатите резултати за брой зрители и изиграни представления през последните години "Хъшове" на Александър Морфов се превърна в явление в съвременния български театър и в позитивен пример как може едно театрално съдържание да вълнува зрители от всички възрасти и да устои на промените на времето, да има свой оригинален "почерк" и да е фактор в театралния живот в България. Театралният продукт, създаден от Александър Морфов и неговия екип, има доказана художествената стойност и използва амбициозни артистични практики.
 
9. Силвия Захариева – Учителят будител на годината
 
 
Тя е любимата физичка на няколко поколения възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. Учениците на Силвия Захариева грабнаха най-големия приз от конкурс на НАСА за Космически колонии. Българчетата обраха златото в съревнование с 600 деца от цял свят. Отборът й от единадесетокласници  покори в Сан Диего с проекта си "Антигона" и грабна първа награда на космическата агенция. Няколко години Силвия е обявявана за най-добрият учител във Варна и продължава да вдъхновява младите физици за мечти с космически измерения.
 
10. Дядо Панде Евтимов – пазителят на българщината в Македония. Почетна номинация
 
 
Дядо Панде Евтимов е емблематичният българин от Македония, пазител на идентичността и традициите ни през целия си живот. Благодарение на него имаме възможност да прочетем "медийния бюлетин" на Цар Иван Владислав – Битолския надпис. В него царят твърди, че е самодържец български, българин родом и е построил отново крепостта Битоля за спасението на живота на българите. За тази своя "пробългарска" дейност, дядо Панде Евтимов е осъден на 9 години по затворите на Югославия, което го води до доживотна инвалидност. Но въпреки, че продължават да го преследват, дядо Панде до края на дните си остава редовен пазител на българщината  на територията на бившата юго-република. Дядо Панде си остава и ще си остане един много голям фактор на будителство в Македония. Тъй че става дума наистина за един човек, който може да бъде наречен без никакво преувеличение и будител, и пазител, и може би един от последните възрожденци.
 
Националната кампания "Будител 2017“ се провежда с любезната подкрепа на:
 
 
 
     

Свързани новини

Румен Манов е Будител на годината 2017

02.11.2017

"Будител на годината" 2017: гласуването

02.10.2017

Номинирайте "Будител на годината" 2017

14.08.2017

Наградиха Будител на годината 2016

02.11.2016

Будител на годината 2016: номинираните

15.09.2016