Ето кои са номинациите за Будител на годината за 2016!

Дойде време да обявим и тазгодишните номинации за званието "Будител на годината" 2016! Дълго и трудно авторитетното ни жури избираше измежду всички предложени кандидатури, за да отсее накрая единадесет финалиста. Вижте видеовизитките на кандидатите ни:
 
 
Единият е с особен статут - за него няма да се гласува, номинацията му е присъдена в знак на почит към приноса и вдъхновяващия пример на носителя й.
 
ДАЙТЕ ГЛАСА СИ ЗА БУДИТЕЛ НА 2016 ТУК
 
А ако все още не сте го направили, запознайте се с номинираните за Будители тази година:
 
Будителят на сградите: НАСИМО
 
 
Стрийт райтърът Насимо обърна представата за графитър, когато нарисува дядо Добри върху панелен блок в кв. "Хаджи Димитър". Станислав Трифонов-Насимо провокира и с интересната си лична история. След изложба в Канада, от която не продава нищо, той решава да дарява своето изкуство, повлиян от Петър Дънов и неговият урок да създаваш, за да се радваш, а не да очакваш. Но тогава съдбата му се обръща и колкото повече дарява, толкова повече поръчки и признание получава. 
 
В България графитите на Насимо изобразиха дядо Добри, Вазов, Вапцаров, Левски и Ботев, Българката с хляба, Възкресението, Даването... Насимо оживява градската среда с образи и послания, носещи добро и любов и не престава да "буди" себе си и другите, оживявайки градската среда с посланията и думите си.
 
През октомври 2016 година Насимо открива изложба, посветена на "Будителят вътре в нас". Изложбата не е свързана с нашата номинация, но има посланието, което Pадио FM+ отправя с кампанията си "Будител на годината". 
 
Будителите на града: "СОФИЯ ДИША"
 
 
Създателите на "София диша", Суни и Стоян, изминаха своите първи седем години от създаването на фестивала. През 2016 година "София диша" вече стъпи на булевард, освободи все по-големи градски пространства от коли и ги отвори за дишане, култура и каузи. В своята история "София диша" показа, че: 
  • • Обхваща все по-големи зони и дава възможност  на хората за общуване и празник. 
  • • Променя отношението към улиците, които "дишат" и тяхното развитие е видимо. Вижда се уюта на града.
  • • Насърчава предприемачеството и хубавите идеи за бизнес. Откроиха се автори, идеи, каузи и инициативи, които намериха своята сцена; 
  • • "София диша" е на път да стане туристически повод за посещения на българи тук, българи в чужбина и чужденци.
  • • "София диша" е добър инструмент за представяне на изкуство, тъй като осигурява необходимите за това условия в градска среда, досег до огромна публика,експеримент,иновация, колаборация, финансиране.
Будителите на града 2: квартал "КАПАНА", Пловдив
 
 
Категорията Будителите на града тази година има втора номинация: квартал "Капана" в Пловдив. Около "Капана" се осъществи първата по рода си институционална и обществена активност в посока реновиране, социализиране и оживяване на градско пространство. Всичко това бе  постигнато с инструментите на културата, креативните индустрии и бизнеса. 
 
С общата будителска мисия се ангажираха: Община Пловдив, неправителствени организации, творчески институции, но най-важното е, че каузата за пресътворяването на квартал Капана бе прегърната и осъществена от хората.
 
Медиите също се ангажират с популяризирането на Капана като място за култура и забавление. Резултатът от тези общи будителски усилия е превръщането на Капана в новата емблема на Пловдив - уникална градска среда за култура, забавление, туризъм. Днес тази зона, служеща за паркинг само до преди две години, е поле на творчески експерименти, зона за развитие на арт-индустрии, уникални инсталации и гостувания на артисти от цял свят, място за живот, забавление и пазар, посещавано от стотици пловдивчани и гости на града. Проектът е част от артистичната програма на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. и попада в клъстера "Градски мечти" за преосмисляне и промяна на изоставени, забравени пространства и префункционализирането им за целите на културата. 
 
Примерът Капана вече се следва в други градове, които се опитват на своя територия да приложат този общностен процес. 
 
Будителите на бизнеса и солидарността / кампании: HOLIDAY HEROES
За пета поредна година "празничните герои" свързват бизнеса в България с хората, които не могат да бъдат клиенти. "Любовта в действие" прави възможно два пъти годишно, на Коледа и Великден, да достигне пратка на съпричастие до най-нуждаещите се из цяла България. Самотни родители, бедни семейства, временно затруднени, хора в изолация, стават част от каузата на кампанията. Ангажирането на огромен доброволчески потенциал, посланици и бизнеса постига все повече солидарност в обществото ни, и от година на година достига до все повече крайно бедни и отхвърлени от живота хора. Всяка година кампанията увеличава своя обсег и за "Великден 2016" достигна, чрез 5149 празнични пакета, до все повече нуждаещи се в България.
 
Номинираме Holiday Heroes заради осъществяването на идеята бизнеса, хората и доброволците да пътуват към една идея – взаимността и солидарността. В началото малцина вярваха, че това е възможно у нас. Сега, пет години по-късно, то просто се прави. За екипа на Holiday Heroes и съмишлениците му няма невъзможни неща. Просто "Любов в действие".
 
Будителят на младите: ИЛИЯН ЛЮБОМИРОВ (АВГУСТИН ГОСПОДИНОВ)
 
 
Илиян Любомиров е считан за един от символите на младия буден човек, който избира да се върне в България, за да развива съвременната литература у нас. С дебютната си книга "Нощта е действие" постига безпрецедентен успех и по този начин успява да върне интереса на новото ни поколение към българската поезия. Поетът е и един от идеолозите на нов модел за работа между доказани майстори в изкуствата и хора, търсещи ново развитие. 
 
През 2016 г., съвместно с Ирена Иванова, Лъчезар Аврамов и Димитър Стоянович, създава Tворческa Aкадемия "Валери Петров" в НДК. През първия семестър курсистите усъвършенстват своя талант в областта на прозата, поезията, сценария за кино и телевизия, а от октомври, освен досегашните дисциплини, ще се изучават и театрална драматургия, редакция, превод и рекламно писане.
 
Илиян влага много енергия и лични усилия в този проект, вдъхновява и насърчава хиляди млади хора да четат и да създават нови форми на изкуството, работи ежедневно за изграждането на широки общности в културата. За него голямата награда в тази инициатива е, че ги има другите Будители.
 
Будител "огнище": ДИАНА ИЛИЕВА
 
 
Диана е заместник кмет в община Тервел. Причината, поради която я номинираме, не е нейният статут, а нейната човещина. Хора като Диана не са видими за медиите и рядко стигат до публичност и признание.
 
Още преди 12 години Диана започва да мисли за децата и младежите в общината, и да създава програми, които ги обединяват. Населението в областта етнически е съставено от българи, турци и роми. В тази среда Диана вижда възможност, а не противопоставяне. Младите хора често са разделяни поради политически интереси и това е причинявало агресия. Диана решава да създаде общински програми, които да обединят младежите в творчество, фолклор, познания по историята на техния добруджански край. Присъединява учители, които да отдадат сърцето и душата си за тяхното израстване и политане. 
 
Днес тези деца не мислят за различията, а за своето културно богатство и талант. Младежите стъпват на сцените в различни краища на България, печелят непрекъснато награди, стигат неколкократно до Брюксел и се гордеят с постиженията си. Будителството Диана свързва не с учебниците, а с отношението, което възпитаваме у младите хора към стойностните неща в живота. 
 
Будителите  на надеждата: д-р ГЕОРГИ СТАМЕНОВ и ФОНДАЦИЯ "МАЙКИ ЗА ДОНОРСТВОТО" 
 
 
За много жени д-р Георги Стаменов е името на надеждата. Той приема своята работа не просто като професионалист, а като мисия в името на децата. Стаменов е сред публичните личности у нас, които говорят за създаването на деца като основна ценност и мисия в семейството, акцентира и на това, че те трябва да се създават в нормална фертилна възраст. Неговата клиниката дари 5 безплатни инвитро процедури през 2016 г. на двойки с репродуктивни проблеми, които имат нужда от донорски материал.
 
Фондация "Майки за донорството" е неправителствена организация, учредена на 21 май 2014г. от донори на репродуктивен материал, с цел информиране на обществото, организиране на обучения, оказване на съдействие, организиране на инициативи за донорството на репродуктивен материал. 
 
За своята дейност Фондация "Майки за донорството" успява да реализира няколко много важни цели и идеи: да създаде общност от донори, която се увеличава с всяка година, както и да финансира инвитро процедура с донорска яйцеклетка, на 15 двойки. Чрез кампанията "Имаш ли дете" Фондация "Майки за донорството" успя да организира дарителството на 7 безплатни инвитро процедури за двойки с репродуктивни проблеми и нужда от донорска яйцеклетка.
 
Особено ценен е приноса на фондацията в психологическата нагласа към проблема безплодие. Успя да преодолее нагласата за срам и страх в двойките с репродуктивни проблеми, като представя с любов и уважение техните истории, за да има повече донори и за да улеснят приемането и разбирането към тях от обществото. 
 
Будителят на доброто: ИВО ИВАНОВ 
 
 
Писателят и журналист Иво Иванов издаде два сборника с разкази през последните години – "Кривата на щастието" и "Отвъд играта", разширено и допълнено издание с най-новите текстове на автора. И при двете представяния в България, читателите на Иво чакаха с часове да се срещнат и да поговорят с него. Историите на Иво Иванов са за действителни личности, места и събития, но истинската им стойност е в спотайващите се между редовете послания, които, макар и създадени в далечните прерии на Канзас, от години търсят и намират будни съзнания и добри сърца в България. 
 
Историите на Иво нямат претенция за литература, те прекрояват душите, вдъхновяват ново осъзнаване на света. Това са пътешествия от сърцето към сърцето. Примерите, които Иво дава, преплитат в едно спорт, история, музика в реални човешки съдби и отправят послания, които са действени. Историите, родени от сърцето и търсачеството на Иво достигат да хора, които също търсят. Намерилите вдъхновение от тази взаимност доведоха и до номинацията на Иво Иванов като "Будител на доброто". Призивът към будителство на Иво е да забавим темпото, да се вслушаме в себе си, да изчакаме случването и да бъдем по-бавни, за да чуем душите си. И, да, влюбен е в България. Разстоянието не е причината, а признателността.
 
Будителят на духа: БОЯН ПЕТРОВ
 
 
Боян Петров е първият българин, който на два пъти изкачва по три осемхилядника в рамките на една година. През 2014 г. бяха успешни експедициите му до Канчендзьонга (8586), Броуд Пик (8047) и К2 (8611). Тази година, преди Нанга Парбат, той покори Анапурна (8091) и Макалу (8485). По този начин Боян Петров вече има изкачени осем осемхилядника и продължава към заветната цел - да покори всичките 14. Боян е диабетик и е преборил два пъти рака преди това. Ето какво казва за катеренето с инсулин по върховете и преодоляването на себе си: "Обективно погледнато обаче, диабетът е неприятно заболяване. Много хора не вярваха, че ще успея в алпинизма заради захарната болест. Но в такива моменти човек застава срещу себе си. Трябва да се бори, за да успее. За щастие, аз успях. Всичко, което ми е минало през главата, всичките тези неприятности, ми подействаха като допинг и сила в борбата с планините. Ракът и диабетът ме направиха по-силен психически." В началото на тези номинации, Боян претърпя тежка травма след като бе блъснат от кола в Кресненското дефиле, заедно с Андрей Ковачев. Силата на духа и физиката му поразиха дори лекарите, а Боян кротко покани хората на следващото си изкачване с кауза – изкачването на Мальовица. Провалено заради инцидента, то се отлага за следващата година, но не и мечтата за чисти планини и чиста природа, която е кауза на Боян. Той планира следващото си изкачване до Еверест и сякаш нищо и никой не може да промени мечтите на един "Будител на духа". 
 
Будителят на българската култура в чужбина: диригентът ЛЮБКА БИАДЖОНИ
 
 
Любка Биаджони цу Гутенберг безпрекословно вярва в българите и техния музикален талант. През 2015 г. тя представи за пръв път в България пред публиката своя оркестър "София Симфоникс" – български музиканти, с които тя представя пред света фантастичния талант на нашата музикална школа. 
 
Още от 2008 г. Любка води български музиканти в двореца на Лудвиг ІІ в Бавария, за да може да се види и там високото ниво на българското изкуство. Без каквато и да било друга подкрепа тя създава " София Симфоникс" и гастролира с тях по света и у нас, без успехите им да имат широка популяризация. Реализира с тях опери, авторски постановки, симфонична и ораториална музика. 
 
Любка Биаджони е била и щатен диригент на Софийската филхармония, но сега, вече със свой оркестър, тя има възможността в пълна свобода да претворява музиката навсякъде, където я посрещат ценителите. Влюбена в българската класическа музика, тя се стреми да я представи в Германия, Италия, Австрия. "София Симфоникс" беше и оркестъра, който съпровождаше концерта  на Хосе Харерас у нас, а българската публика се превърна в най-важната музикална спирка за Любка Биаджони и нейните музиканти.
 
Будителят на смирението: ДЯДО ДОБРИ 
 
 
Най-големият дарител на българските православни храмове! Наричат го "живият светец на България" и "тихият ангел"... Просяк и аскет, отдаден изцяло на духовното, отричащ светското и материалното, дядо Добри стана символ на отдаденост и смирение. Светецът тихо се оттегли тази година, за да бъде на своя 102 рожден ден само с дъщеря си Богдана, но стотици хиляди българи честитиха този юбилей като своя вяра. 
 
Жив символ на светостта, дядо Добри не веднъж стана обект на клевети, измислени истории, гавра и присмех. И в същото време се извиси над това, което сам надмогна – суетата! Стана светецът на живите и всяка година вдъхновява хората със своята смиреност и вяра. Номинацията на дядо Добри не подлежи на гласуване, тя е нашето признание за него – Будителят на смирението.
 
Националната кампания "Будител 2016“ се провежда с любезната подкрепа на:
 
                  
 
 
    
 
Събитието се провежда с медийното партньорство на:
 
 
                      

Свързани новини

Румен Манов е Будител на годината 2017

02.11.2017

"Будител на годината" 2017: гласуването

02.10.2017

"Будител на годината" 2017: номинираните

01.09.2017

Номинирайте "Будител на годината" 2017

14.08.2017

Наградиха Будител на годината 2016

02.11.2016