100000 лв. иска „Музикаутор” от Каварна за рок концерти

Над 100 хиляди лева дължи община Каварна за авторски права върху репертоара на 20 метъл банди, твърдят от сдружението „Музикаутор".

Това се казва в разпространено до медиите официално съобщение на сдружението, което управлява правата на композитори, текстописци и аранжори. „За последните четири години община Каварна е съорганизатор на множество събития, за които няма подписан договор с „Музикаутор", а сумата от над 100 000 лева е натрупана както от периодичните безплатни концерти в морския град, така и от последните две издания на „Каварна рок фест", провели се през 2009 и 2010 г., се казва още в текста.

От „Музикаутор" изброяват имената на звезди като покойният Рони Джеймс Дио, Глен Хюс, "Скорпиънс", "Дрийм тиътър", "Мотли Крю", както и участниците в приключилия на 25 юли „Каварна рок фест". Според сдружението на авторите на изпълнените от тях песни, организаторите, сред които и община Каварна, дължат десетки хиляди левове за авторски права.

„На всички тези прояви са изпълнявани песни, които са част от репертоара на „Музикаутор" и чиито автори не са само самите изпълнители. Емблематичната за събитието на Камен бряг песен „July Morning" например, не е написанa от Джон Лоутън (на снимката с Кен Хенсли), който я изпълнява.

За всички трябва да е ясно, че много често няма съвпадение между изпълнител и автор и че възнаграждението, което изпълнителят получава като такъв, не е възнаграждение за автора. А тези, които са само автори могат да получат парите си само чрез „Музикаутор" и за нас е недопустимо толкова масови прояви, станали знакови за България, да продължават да се провеждат в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). При неспазване на сроковете, които сме поставили в нотариалните покани, ще бъдем принудени да заведем дела срещу некоректните ползватели", каза Магдалина Тодорова, изпълнителен директор на „Музикаутор".

„Струва ми се, че в „Музикаутор" или са слънчасали, или са пострадали мозъчно от тежките наводнения през последните дни, тъй като не могат да имат претенции по отношение на община, която няма договор с изпълнителите. Това е все едно да претендират милиони от Столична община, защото е имало концерт на AC/DC, на "Металика" или на Мадона", каза кметът на Каварна Цонко Цонев, цитиран от агенция "Фокус".

„Концертите се провеждат в Каварна, но има промоутъри, които сключват договорите, общината единствено подпомага логистично мероприятието и явно са си объркали адресата", коментира Цонко Цонев.