Започва фестивалът на Нехоливудското кино

Откриването на  Киномания 2010 е на 12-ти ноември, в зала 1 на НДК, с китайския епос „Конфуций” – история от времето на владетеля Лу, който е имал честта да разполага с въздействащото присъствие, дар словото и лоялността на мъдреца Конфуций.

Има и още за почитателите на източното кино - три филма на Акира Куросава по случай 100-годишнината от рождението му.
Почти всички филми ще бъдат прожектирани само по време на „Киномания" и няма да бъдат разпространявани у нас. Голяма част от творбите са с международни награди от най-престижните световни фестивали (Кан, Венеция и др.). Фестивалът се стреми да предложи на зрителите най - важното от това, за което говори света на киното, а не само този в Холивуд.

Ето подбрани заглавия от програмата, които ще съжалявате ако пропуснете:

- „Вярно с оригинала” на Абас Киаростами с Жулиет Бинош. Английски писател на средна възраст пристига в Тоскана за представянето на новата си книга. Среща красива собственичка на антиквариат и двамата подемат странна игра на привличане и преструвки. Актрисата печели наградата за главна женска роля на фестивала в Кан.
-„Самотен мъж” - Романтична история за прекъсната любов, уединението, което е присъща част от човешкото състояние и значимостта на малките неща в живота. За ролята си, Колин Фърт печели награда във Венеция и "БАФТА", и е номиниран за "Оскар". Дебют на сценариста и режисьора, Том Форд.
-„Лудо сърце” - Петкратно номинирания за "Оскар" Джеф Бриджис се превъплъщава в ролята на Отис „Лошия” Блейк. Кънтри певец, с прекалено цветущ живот - много женитби, много години на пътя и прекалено много пиене.  Филмът е номиниран с 3 награди "Оскар".
-„Да приемеш Уудсток” - Анг Лий (Планината Броукбек) ни представя истинската история на Елиът Тибър (Деметри Мартин). През 1969 г. той неволно се оказва основен "виновник" за превръщане на "Фестивал за музика и изкуства Уудсток" в паметно събитие, което променя не само неговия, но и живота в цяла Америка. Ако искате да поостанете още малко по това време в щатите, гледайте и филмът за Доорс When You're Strange. Акцентът пада върху образа на Джим Морисън и неговото крехко равновесие. Филмът използва уникални архивни кадри, включително и от единствения режисьорски опит на Морисън.

-„Изпепелени от слънцето 2”- 15 години след като спечели „Оскар” за „Изпепелени от слънцето” Михалков продължава историята на полковник Котов. Действието е съсредоточено по време на Великата Отечествена война и след това. Актьорският състав е почти същият както в първата част.Това е най-скъпата руска продукция снимана досега, с бюджет 55 милиона долара.
 - „Несломим” - Режисьорът Клинт Истууд за пореден път се заема с истинска история, не на кой да е, а на Нелсън Мандела и неговите опити да обедини нацията в труден момент. В ролите ще гледаме носителите на Оскар, Морган Фриймън и Мат Деймън.
-„Трофейна съпруга - Франсоа Озон кани удивителен актьорски състав, за да заснеме забавната история на богат индустриалец и неговата съпруга. В ролите на семейство Пюжо са Жерар Депардийо и Катрин Деньов.  Сред останалите имена в каста са Жюдит Годреш, Жереми Рение, Серхи Лопес, Фабрис Лукини и Карин Виар.


 

-„Фламенко, фламенко" на Карлос Саура, който в тандем с оператора Виторио Стораро, проследява в един документален филм развитието на най-страстния  испански танц - от рождението му до наши дни. В него прочути фламенко музиканти, певци и танцьори като Пако де Лусия, Сара Барас, Ниня Пастори, Фарукито, Естрея Моренте, Томатито и др. "играят" самите себе си.
-„Ще срещнеш висок тъмнокос непознат” на Уди Алън. В ролите са Антъни Хопкинс, Джош Бролин, Фрида Пинто, Антонио Бандерас, Наоми Уотс.

- "Ондин" разказва историята на рибаря Сиракуз (Колин Фарел)самотен разведен ирландец, отчужден от своята прикована към инвалидна количка дъщеря Ани. Животът му е сив и еднообразен, докато не среща ...русалка.

Българският участник на панорамата е "Стъпки в пясъка" на режисьора Ивайло Христов, спечелил Наградата на публиката на тазгодишното издание на "Златната роза".

Заглавията са 72 и могат да бъдат гледани в Зала 1 на НДК, кино Люмиер, Дома на киното, Евро Синема и Одеон. И тази година ще има и пловдивско издание на панорамата между 17 и 28 ноември в Лъки Синема.Цените на билетите за Киномания са 10 и 8 лв. Има специални намаления за студенти, ученици и пенсионери – 6 лв, както и за цените на детските филми – 6 за възрастни и 4 лв. за деца.