Софийските Мечки 45 : 00 Обреновац Хоукс

На 28 юни Софийските Мечки гостуваха в Обреновац, Сърбия за последния им за този сезон мач от сръбската лига. Мечките за пръв път взеха участие в истински шампионат по американски футбол в западната ни съседка. Въпреки дебюта, преди този мач мечките бяха на 2-ро място в класирането с 2 победи и 1 загуба и се нуждаеха от убедителна победа с поне 23 точки, с която да станат първи. Лошото време в Обреновац предвещаваше много трудна битка с местните Хоукс, които традиционно играят силно по земя, а Мечките разчитат предимно на пасове.
 
Многото контузии принудиха мечките да пристигнат с намален състав от само 18 души (само за сравнение професионалните отбори имат на разположение 53-ма играчи), което значеше, че повечето ще трябва да играят напдение, защита и в специалните отбори (punt, punt return, kickoff, extra point) срещу двойно повечето играчи на противника.
 
Мачът започна под проливен дъж и доста неубедително за Мечките – с изпусната топка (fumble) и смяна на притежанието и. В този ден обаче, защитата на Мечките беше повече от добра от самото начало и не само не остави шанс за напредване на нападението на Хоукс, но и наказваше противника жестоко за всеки взет ярд и дори често връщаше противника назад. С 4 лайнмени и 4 лайнбекъри топката почти не стигаше до 2та корнера и сейфтито. Александър Кенанов, завърналият се за този мач капитан на Мечките, "умилостивяваше“ тичащите с топка "Ястреби“ и ги сваляше на земята често с много тежки удари.
 
С напредване на мача и нападението на Мечките започна да напредва, водено от играещият иначе на позиция WR Христиан Чан, който влезе в този мач като куортърбек на позицията на контузения Николай Георгиев. Мечките отбелязаха общо 7 тъч-дауна, като на полувремето вече си бяха осигурили необходимите им точки за да са първи в класирането – 12:00 в първата четвърт и 13:00 във втората. Въпреки това Мечките играеха на кръв до края на мача и освен Чан и Кенанов които отбелязаха съответно 2 и 3 тъч дауна, в мача отбелязаха още Едвард Беров след къс пас и изтичани близо 60 ярда и Веселин Бончев след дълъг пас. Тодор Стаменов отбеляза 2 от 3 опита за допълнителни точки и изтича последния опит за 2 точки довеждайки резултата до разгромното 45 на 0. За най-добър защитник в мача бе избран играещият като дефенсив енд (DE) Мартин Димитров, след отличната му игра и най-добрия удар в целия мач, а за най-добър играч – Христиан Чан.
 
Сезонът започна така както и завърши – с много себераздаване, самоотвержена и отборна игра и най-важното – с първо място в група ЮГ на сръбската лига.
Крайно класиране:
1. Софийските Мечки   3 – 1  (125:28)
2. Ягодина Блек Хорнетс  3-1  (102:63)
3. Обреновац Хоукс      0 – 4  (24:160)

Свързани новини

Софийските Мечки срещу Черните Стършели

24.05.2015

Нашите Мечки с/у Ястребите от Обреновац

05.05.2015

"Софийските мечки“ vs. "Букурещ Ребелс"

08.10.2014