Супермодели на 40+

„Ерата”на супермоделите официално стартира през 1990 година.

Публиката започва да се интересува не само от дрехата, но и от това кой я облича. Големите дизайнери Джани Версаче, Карл Лагерфелд и Валентино си избират лица, които започват да налагат с техните марки. Естествено и хонорарите им са космически. В същата година фотографът Питър Линдберг снима една историческа корица на „Vogue” с най-известните тогава лица, а певецът Джордж Майкъл ги използва за клипа на песента си „Freedom”. Така Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста, Татяна Патиц, Кристи Търлингън и Синди Кроуфорд се превръщат в марката "Супремодели". Режисьор на уникалното видео е младият тогава Дейвид Финчър. Днес Финчър е един от най – успешните режисьори в Холивуд. Той спечели Златен Глобус за „Социалната мрежа”. Много вероятно е да вземе и Оскар на церемонията в края на февруари. 20 години след „Freedom”, Джордж Майкъл е HIV позитивен и има постоянни проблеми с полицията за шофиране в нетрезво състояние и притежание на марихуана. Заради заболяването си той се отказа и от концертна дейност.

Но какво става с модните икони на 90 –те, двайсет години след „Freedom” ?
Те създадоха семейства, скандали, стотици корици и модни сесии и въпреки хилядите  млади лица на модния подиум, през годините, Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста, Кристи Търлингън,  Синди Крофорд и Клаудия Шифър останаха иконите на женската красота и елегантност. Малко по – късно в редиците на супермоделите успяха да се впишат само Кейт Мос и Хайди Клум.  Ако животът на най – големите красавици може да се сложи под общ знаменател , е че от манекенки, те се превърнаха в успешни бизнесдами. Такава е и Наоми Кембъл, която няма известна фирма за дрехи или козметика, но пък се омъжва за руски милиардер!

Наоми Кембъл и Владислав Доронин
 

В света на висшата мода едва ли има по-противоречива личност от „Черната перла”. Наоми е от китайско-ямайски произход и е първата чернокожа манекенка, която се появява на кориците на френското и английското издания на „Vogue” през 1991 г. Днес тя е на 40 години и е в очакване на сватбата си с руския милиардер Владислав Доронин, която преди Нова Година бе отложена. Скъпото тържество най – вероятно ще се случи през февруари, когато извстната с капризите си и арогантността си красавица, май ще трябва да се укроти. Шумът около „черната перла” не е спирал през годините – дали заради това, че понатупва камериерките си или, че получава подаръци като „кървави диаманти” от бившия президент на Либерия, Чарлз Тейлър.
 

Линда Еванджелиста е „Жената-хамелеон”. В апогея на кариерата си канадката от италиански произход се прочу с изявлението, че за по-малко от 10 000 долара дори не си струва да става от сън. Тя продължава да е откровена и е от малкото в модната индустрия , която си признава, че остарява и за да го предотврати, използва ботокс. През 2006 година на 41 годишна възраст позира бременна с първото си дете за корицата на „Vogue”. Днес синът и е на 3 години, а бащата на детето, бизнесмен от Ню Йорк, се пази в тайна.


 

Наричат Синди Крауфорд „Сountry girl”(селско момиче). Нейната легенда, е че фотограф от провинциално градче в щата Илинойс я забелязва докато бере царевица на нивата на 16 годишна възраст. Синди постъпва и в университет, за да учи инженерна химия, но не я завършва - времето на красавицата вече е твърде заето от стотици фотосесии и ревюта. Днес Синди е на 44 с две дъщери и въпреки, че изглежда ослепително, признава , че има целулит. Компанията и “Cindy Inc.” е много успешна в козметиката, парфюмерията, интериора, фитнеса и рекламата.

„Класическата красавица” Кристи Търлингтън е омъжена за актьора и режисьора Едуард Бърнс е напълно отдадена на майчинството, но има и своя марка спортно облекло - "Нуала" (Nuala), разработена заедно с "Пума". 40 годишната сега Търлингтън бе най-голямата муза на Келвин Клайн. Почти няма козметична марка, която да не и е предлагала договори за милиони, а Джорджо Армани веднъж споделил, че е обсебен от красотата и.

На 44 години Татяна Патиц още е муза и то на самия Карл Лагерфелд. Преди година "Жената с котешките очи" дефилира на брега на морето на уникалното модно шоу на Chanel. Любопитен факт е, че Сийл (Seal) очевидно е почитател на манекенките от германски произход, защото преди да се ожени за Хайди Клум, той излиза с Татяна цели 6 години, но връзката им не е била на показ.

„Лицето от кориците” е германката Клаудия Шифер. През 90 - те тя е музата на Карл Лагерфелд  и има над  500 фотосесии за корици. През 2000 г. Шифер беше призната за най-високо платения супермодел на XX век. През миналата година на 40 годишна възраст позира гола и бременна с третото си дете за корицата на „Vogue”. Зад обектива беше самият Лагерфелд.

„Походът” на супермоделите продължава десет години. След изказването на Линда Еванджелиста, че тя и Кристи Търлингтън не стават от леглото за по – малко от 10 000 долара, журналистите започват все по-често да критикуват красавиците, че от идоли са се превърнали в хладнокръвни бизнесдами. Те започват да изтъкват слабостите и пороците им – ”Наоми е истерична алкохоличка без никакво възпитание”,  „Синди е човек с напълно хаотичен живот”, „Шифър – замесена във финансови афери...”. Следва моментът, в който модната гилдия се обединява против красавиците, чиито хонорари изяждат 70% от приходите им от дефилета. Модните къщи вече не искат скандали и медиен шум, а само красиви момичета, които да работят здраво, като за това не взимат милиони долари.